Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Το Στρούμπειο του χθες και του σήμερα στο ίδιο σημείο από το 1883!

Πάτρα: Το Στρούμπειο του χθες και του σή...

Δείτε ΦΩΤΟ

Το Στρούμπειο  ή αλλιώς 2ο Δημοτικό Σχολείο της Πάτρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης.

Βρίσκεται στην ίδια θέση, στην οδό Μαιζώνος 26, εδώ και 130 περίπου χρόνια, είτε σαν ωραίο νεοκλασικό κτίριο αρχικά είτε σαν ένα σύγχρονο διδακτήριο αργότερα.

Φωτογραφία από ανάρτηση του Άρη Μπετχαβά/ facebook

Φωτογραφία από ανάρτηση του Άρη Μπετχαβά/ facebook

? Αρχείο: Γ. Αρχεία του Κράτους, Αχαΐας
? Πουκεβίλ & Μαιζώνος, Πάτρα
?️ Επιχρωματισμός: Aris Betchavas

Το Στρούμπειο ή αλλιώς 2ο Δημοτικό Σχολείο της Πάτρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης μας. Βρίσκεται στην ίδια θέση, στην οδό Μαιζώνος 26, εδώ και 130 περίπου χρόνια, είτε σαν ωραίο νεοκλασικό κτίριο αρχικά είτε σαν ένα σύγχρονο διδακτήριο αργότερα.
Λόγω της θέσης του ήταν και παραμένει σημείο αναφοράς και συνάντησης για όλους τους Πατρινούς.
Ιστορικό σχολείο
«Το Στρούμπειο, που οφείλει το όνομά του στον ηπειρώτη ευεργέτη Γεώργιο Στρούμπο, είναι ένα σχολείο ιστορικό, γνωστό και πολύ αγαπητό στους Πατρινούς. Λίγοι γνωρίζουν πως είναι το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας, όλοι το ονομάζουν απλά Στρούμπειο. Βρίσκεται στην ίδια θέση 130 χρόνια περίπου, είτε σαν ωραίο νεοκλασικό κτίριο αρχικά είτε σαν ένα σύγχρονο διδακτήριο αργότερα. Λόγω της θέσης του ήταν και είναι σημείο αναφοράς, σημείο συνάντησης για εμάς τους Πατρινούς.

Ενα ξεχωριστό και ιδιαίτερο γνώρισμα ή χάρισμά του θα έλεγα, είναι ο ιερός ναός της Αγίας Αικατερίνης, που βρίσκεται μέσα στο ίδιο το σχολικό κτίριο. Αγία Αικατερίνη και Στρούμπειο συμβαδίζουν στο βάθος των δεκαετιών. Στον ιερό ναό υπάρχει υπέροχο τέμπλο αλλά και παλαιές εικόνες, που ανάμεσά τους δεσπόζει η εικόνα της Αγίας Αικατερίνης, προστάτιδας των μαθητών του σχολείου.

Το Στρούμπειο σήμερα λειτουργεί ως Ολοήμερο 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο. Διδάσκουν 26 εκπαιδευτικοί και λειτουργούν 12 τμήματα. Υλοποιούνται προγράμματα Αγωγής Υγείας, Κυκλοφοριακής Αγωγής, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, πολιτιστικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία, σε ιστορικούς τόπους, σε τοπικές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες. Οι μαθητές μας παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, παίρνουν μέρος σε σχολικούς αγώνες αλλά και διοργανώσεις διαφόρων φορέων (Α/θμια Εκπ/ση, Περιφερειακή Δ/νση, Πανεπιστήμιο, Δήμος κ.λπ.).

Διοργανώνονται ωραίες και ξεχωριστές σχολικές γιορτές, ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, αφιερώματα (ασφαλές διαδίκτυο, Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, ρατσισμός, σχολική βία κ.λπ.), τηλεδιασκέψεις με άλλα σχολεία, συμμετοχές σε συνέδρια με ανακοινώσεις ή δρώμενα των μαθητών μας. Να σημειώσω πως το σχολείο διαθέτει μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων με σκηνή και παρασκήνια πράγμα που διευκολύνει επιτυχημένες διοργανώσεις. Δίνονται διαλέξεις στον χώρο του σχολείου από ειδικούς επιστήμονες με θέματα που ενδιαφέρουν.

Η καταγωγή

Η αρχοντική οικογένεια Στρούμπου είχε καταγωγή από το Κουκούλι της Ηπείρου και εγκαταστάθηκε στην Πάτρα το 1830, αναπτύσσοντας πλούσια επαγγελματική και κοινωνική δράση. Ο Γεώργιος Στρούμπος θεμελίωσε το 1859 στην Πάτρα το Αχαϊκό Παρθεναγωγείο, το οποίο ολοκλήρωσε ο ανιψιός του Γιώργος και ο γιος του Κωνσταντίνος το 1881. Ετσι ξεκίνησε η ιστορία του Στρουμπείου.
Γενάρχης ήταν ο Κωνσταντής Στρούμπος, ο οποίος είχε δύο παιδιά, τον Στέφανο και τον Γεώργιο. Ηταν εύπορη οικογένεια εμπόρων με καταστήματα στα Ιωάννινα. Εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα το 1830 και οι ευεργεσίες τους προς την αχαϊκή πρωτεύουσα, αλλά και τη γενέτειρά τους, το Κουκούλι, ήταν σημαντικές.

Τα παιδιά του Στέφανου, Δημήτριος και Πέτρος Στρούμπος σπούδασαν στην Ιόνιο Ακαδημία και ήταν οι πρώτοι υπότροφοι του Καποδίστρια στο Παρίσι για μεταπτυχιακές σπουδές. Εγιναν καθηγητές Πανεπιστημίου, ο Δημήτριος της Φυσικής και ο Πέτρος του Δικαίου.
Η προστάτιδα Αγία Αικατερίνη

Η 25η Νοεμβρίου είναι κάθε χρόνο μια ξεχωριστή ημέρα για το Στρούμπειο. Εκείνη την ημέρα εορτάζει η Μεγαλομάρτυς Αγία Αικατερίνη και ο ομώνυμος ναός που βρίσκεται μέσα στο σχολικό συγκρότημα γεμίζει ασφυχτικά από γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου.
Μάλιστα, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις εκείνων των ημερών συνοδεύονται συνήθως και από πολιτιστικές και φιλανθρωπικές δράσεις ή ομιλίες.

– Από τις “Επιλογές” της Πελοποννήσου του Τάσου Σταθόπουλου, 2 Μαΐου 2015

φωτογραφία Άρης Μπετχαβάς

φωτογραφία Άρης Μπετχαβάς

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δημοσίευση προέρχονται από την ανάρτηση του Άρη Μπετχαβά στη σελίδα του facebook Patras Memories - Αναμνήσεις απ' την παλιά Πάτρα

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις