Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 Αιγιάλεια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Αντίο στον Αμερικανό ηθοποιό Ντάμπνει Κόλμαν που "έφυγε" στα 92 του χρόνια

Αντίο στον Αμερικανό ηθοποιό Ντάμπνει Κό...
Μαρτάτος Tάκης

Από τους πλέον χαρακτηριστικούς του ρόλους ήταν το 1980 στην ταινία του Colin Higgins "9 to 5" ως σεξιστής και αυταρχικός διευθυντής σε μία εταιρεία

Στα 92 του χρόνια έφυγε από τη ζωή στις 16 Μαΐου 2024 ο Αμερικανός ηθοποιός Ντάμπνεϊ Κόλμαν, ο οποίος είχε γεννηθεί στις 3 Ιανουαρίου 1932 στο Όστιν του Τέξας.

Ο καλός δευτεραγωνιστής Dabney Coleman - Ντάμπνεϊ Κόλμαν στην ακμή της καριέρας του, είχε παίξει στην συγκινητική ταινία «Στη Χρυσή Λίμνη» (1981) πλάι στους Χένρι Φόντα, Τζέιν Φόντα και Κάθριν Χέμπορν, και ένα χρόνο πιο πριν το 1980 στο «Εννέα με πέντε - 9 με 5», την απολαυστική κοινωνική κομεντί όπου υποδύθηκε τον Franklin Hart Jr, τον σεξιστή και αυταρχικό διευθυντή των Τζέιν Φόντα, Ντόλι Πάρτον και Λίλυ Τόμλιν, οι οποίες & θα οργανώσουν την κατάλληλη «τιμωρία» του.

Ακολούθησε το 1982, ένα ακόμη θαυμάσιος ρόλος του, αυτός ενός σκηνοθέτης σαπουνόπερας στην τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία «Τούτσι» του Σίντνει Πόλακ στο πλάι του Ντάστιν Χόφμαν και την Τζέσικα Λανγκ.

Όπως έγραψε το σάιτ του bbc.com, παρότι ο Κόλμαν ήταν περισσότερο γνωστός για τους ρόλους αντιπαθητικών και με κακή συμπεριφορά ανδρών, εν τούτοις στη διάρκεια της καριέρας του έκανε και δραματικούς ρόλους ενώ δάνεισε και τη φωνή του.

Ο Dabney Coleman είχε κερδίσει βραβείο Emmy Award & Χρυσή Σφαίρα - Golden Globe για τηλεοπτικούς του ρόλους.

Πιο πρόσφατα εμφανίστηκε το 2019 στο δραματικό γουέστερν «Yellowstone», την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά του Taylor Sheridan ερμηνεύοντας τον John Dutton Sr, πατέρα του κεντρικού ήρωα (Κέβιν Κόστνερ).

Ο 69χρονος Κόστνερ αναφέρθηκε στην απώλεια του Ντάμπνει Κόλμαν με ανάρτηση του στο Instagram. "Παίξαμε μαζί μία από τις πιο συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές της σειράς. Τι τιμή πραγματικά να παίξω μαζί με τον Dabney Coleman. Ο Θεός να τον αναπαύσει", ανέφερε ο Κόστνερ.

Ο Κόλμαν είχε και το ρόλο ενός επιδραστικού μπίζνεσμαν στην γκανγκστερική σειρά του «Boardwalk Empire».

Η κόρη του εκλιπόντος ηθοποιού, η τραγουδίστρια Quincy Coleman ανέφερε μιλώντας στο The Hollywood Reporter: "Ο πατέρας μου αξιοποίησε το χρόνο του στη γη έχοντας πάντα ένα ανήσυχο μυαλό, μία γενναιόδωρη καρδιά και μία ψυχή όλο πάθος, επιθυμία και χιούμορ" και πρόσθεσε "όσο ζούσε πορεύτηκε έως το τέλος πάντα με μαεστρία, ποιότητα &  κομψότητα".

O Dabney Coleman ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός στο θέατρο, στο Broadway τη δεκαετία του 1960.

Από τους πρώτους ρόλους του που ξεχώρισαν ήταν ενός πολιτικού στην τηλεοπτική σαπουνόπερα Mary Hartman, Mary Hartman στα 70ς.

Σε σκηνή της ταινίας "Τούτσι",...

Σε σκηνή της ταινίας "Τούτσι", η φωτ. από το σάιτ του BBC έχει credit Getty Images.

"On Golden Pond - Στη Χρυσή Λίμνη".

"On Golden Pond - Στη Χρυσή Λίμνη".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight