Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Ο The Trivialist παρουσιάζει την Ευρώπη... «αλλιώς» σε 11+1 ιστορίες- Έρχεται στην Πάτρα και μιλάει στο thebest

Ο The Trivialist παρουσιάζει την Ευρώπη....
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Ένα βιβλίο ιστορίας που δεν μοιάζει με τα άλλα!

Σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί και άλλες διασκεδαστικές ιστορίες από την καυστική πένα του The Trivialist.

Ένα βιβλίο ιστορίας με τίτλο «Από τον βασιλιά Θάνατο στον βασιλιά Ήλιο» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα και  που δεν μοιάζει με τα άλλα παρουσιάζεται τη Δευτέρα 1η Απριλίου στην Πάτρα, στο βιβλιοπωλείο Discover (πεζόδρομος Βούρβαχη 3) στισ 19:30. 

Τον The Trivialist θα προλογίσουν δύο από τους δημιουργούς των σοσιαλμιντιακών σελίδων «Τσιτσιπάς Χούλιγκανς» και «Λάνθιμος Χούλιγκανς», ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Μαρκεζίνης και ο κειμενογράφος Νίκος Μπρόβολος.

Λίγο πριν την παρουσίαση του βιβλίου του μιλάει στο thebest.gr για την περσόνα που δημιούργησε και αρχικά κέντρισε τον κόσμο του instagram, για την ιστορία αλλά και για το βιβλίο μέσα από το οποίο παρουσιάζει την Ευρώπη κάνοντας μία αφήγηση της ιστορίας της με έναν τρόπο που θυμίζει τον αυτόν που τον καθιέρωσε στα social media.   

Ο The Trivialist είναι ένας κουτσομπόλης ιστορικός- πολιτισμολόγος, που ερευνά και φέρνει στο φως τα ευτράπελα, τα παράδοξα και τα άγνωστα σημεία της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ιστορίας, της τέχνης, των επιστημών και των κοινωνιών

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα το πρώτο σας βιβλίο, ωστόσο προηγήθηκε η δημιουργία μία ψηφιακής περσόνας που  άρχισε να κεντρίζει το ενδιαφέρον μέσα από  τις αναρτήσεις της στο Instagram. Πώς προέκυψε αυτό;

Η ψηφιακή περσόνα του The Trivialist γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2020, σε μια ξαπλώστρα παραλίας και με μια μπίρα στο χέρι. Τότε βρισκόμουν στο τελευταίο έτος των σπουδών μου στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, ενώ είχε προηγηθεί το πρώτο lockdown και όλα έδειχναν πως ερχόταν το δεύτερο. Σκέφτηκα, λοιπόν, πως θα ήταν πολύ ωραία ιδέα να φτιάξω μια σελίδα που θα επικοινωνούσε στο κοινό των social media τα ενδιαφέροντά μου στην ιστορία και τον πολιτισμό.

Τι είναι τελικά ο The Trivialist; Τι είναι αυτό που ήθελε να πετύχει;

Ο The Trivialist είναι ένας κουτσομπόλης ιστορικός- πολιτισμολόγος, που ερευνά και φέρνει στο φως τα ευτράπελα, τα παράδοξα και τα άγνωστα σημεία της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ιστορίας, της τέχνης, των επιστημών και των κοινωνιών. Και όλο αυτό γίνεται μέσα από την εξιστόρηση μικρών, αυτοτελών ιστοριών και γεγονότων, άγνωστων πολλές φορές στο ευρύ κοινό.

Ο στόχος ήταν από τη αρχή να παρακινείται το ενδιαφέρον του αναγνώστη για την ιστορία μέσα από αφηγήσεις που θα τον ωθούσαν να ταυτιστεί με τις προσωπικότητες που αναλύονται, να γελάσει με τα καμώματά τους ή και να προβληματιστεί με τις άδικες συμπεριφορές τους.

Ξεκινήσατε τη διαδρομή σας σπουδάζοντας Πολιτικές Επιστήμες. Πότε και πώς «χτίσατε» τη σχέση σας με την ιστορία;

Η σχέση μου με την ιστορία ξεκινά από την παιδική ηλικία. Μικρός, θυμάμαι, γοητευόμουν από τις αφηγήσεις των μεγαλυτέρων για τα προσωπικά τους βιώματα από παλιότερες εποχές. Άκουγα τη γιαγιά μου, που είχε γεννηθεί το 1924, να αφηγείται ιστορίες, που της διηγήθηκαν οι δικοί της παππούδες! Επίσης, διάβαζα κάθε βιβλίο ιστορίας που έπεφτε στα χέρια μου, αγαπούσα τα ιστορικά μυθιστορήματα και παρακολουθούσα ντοκιμαντέρ για την ιστορία.

Μεγαλώνοντας, επέλεξα, μετά το λύκειο, να σπουδάσω πολιτικές επιστήμες, που έτσι κι αλλιώς είχαν στενή σχέση με την ιστορία. Και, μερικά χρόνια αργότερα, αποφάσισα να ασχοληθώ ξανά με το αντικείμενο, σπουδάζοντας Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, ενώ συνέχισα με ένα μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία και τις Τέχνες.

 Τι θα λέγατε για τον τρόπο που διδάσκεται η ιστορία στην Ελλάδα;

Δυστυχώς, το ελληνικό σχολείο, σε όλες τις βαθμίδες, διδάσκει σχεδόν αποκλειστικά το τρίπτυχο «Αρχαία Ελλάδα, Βυζάντιο, Νεότερη και Σύγχρονη Ελλάδα», παραβλέποντας τις ιστορικές και πολιτισμικές εξελίξεις στην περιφέρεια και στον κόσμο. Τα ελληνόπουλα μαθαίνουν ελάχιστα για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και σχεδόν τίποτα για την Κίνα, την Ινδία ή την προκολομβιανή Αμερική. Από την άλλη, τα σχολικά εγχειρίδια παραμένουν δυσνόητα και «βαρετά», ενώ ο μαθητής δεν καλείται να σκεφτεί, να κρίνει και να συγκρίνει τις συμπεριφορές και τα γεγονότα του παρελθόντος, αλλά να απομνημονεύσει ημερομηνίες και ονόματα. Όλα αυτά, νομίζω, του προκαλούν μια δυσφορία ακόμα και στο άκουσμα της λέξης «ιστορία», που τον ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή.

Ο στόχος μου εξαρχής ήταν να γράψω κάτι διαφορετικό από τα κλασικά βιβλία της ιστορίας

Πώς προέκυψε η συγγραφή του βιβλίου; Ποιο θα λέγατε ότι ήταν το «στοίχημα»;

Το βιβλίο αποτέλεσε φυσική εξέλιξη των σπουδών και της ενασχόλησης με τη σελίδα. Ας πούμε ότι τα μικρά juicy περιστατικά, που πραγματεύομαι ως The Trivialist, κατέληξαν σε ένα γιγάντιο έντυπο ποστ 200 σελίδων (LoL), που ωστόσο εμπλουτίζονται με άφθονη πολιτισμική, ανθρωπολογική και κοινωνιολογική ανάλυση και κριτική. Όσον αφορά το «στοίχημα», θα έλεγα πως ο στόχος μου εξαρχής ήταν να γράψω κάτι διαφορετικό από τα κλασικά βιβλία της ιστορίας. Ήθελα να είναι εύπεπτο, με αρκετές δόσεις χιούμορ και σαρκασμού, με δυο λόγια ένα βιβλίο που θα μπορούσε να διαβαστεί από κάθε ενήλικα ή έφηβο, ασχέτως γνωστικού background.

Καταπιάνεστε- προς το παρόν τουλάχιστον- με την ευρωπαϊκή ιστορία. Έχετε σπουδάσει και ευρωπαϊκό πολιτισμό. Τι σας κάνει να την «ξεχωρίζετε», τι σας ιντριγκάρει σε αυτήν;

Κατ’ αρχάς, πρέπει να πούμε ότι το δυτικό πνεύμα θεμελιώθηκε στις φιλοσοφικές και καλλιτεχνικές κατακτήσεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ενώ και ο χριστιανισμός, που κυριάρχησε στο πολιτισμικό γίγνεσθαι της Ευρώπης, βασίστηκε εν πολλοίς και ενσωμάτωσε σε καθοριστικό βαθμό τις ιδέες των Ελλήνων φιλοσόφων, όπως του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα.

Οπότε, η ευρωπαϊκή ιστορία είναι, κατά μία ευρύτερη έννοια, και δική μας ιστορία. Από κει και πέρα, δεν μπορώ να πω πως με ιντριγκάρει μονάχα η Ευρώπη. Έχω μελετήσει αρκετά τους πολιτισμούς της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, καθώς και της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Φυσικά, δε θα μου έφταναν τρεις ζωές για να αποκτήσω μια σφαιρική γνώση όλων των πολιτισμών που πέρασαν από τη Γη. Οπότε, πάντα προσδοκώ να καλύψω την ιστορική μου περιέργεια με όσες περισσότερες γνώσεις και πληροφορίες γίνεται και, ποιος ξέρει, ίσως κάποτε γράψω και κάτι που δε θα αφορά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. 

Ήθελα να γράψω κάτι που θα διαβάζεται από όλους, ως ένα ευχάριστο ανάγνωσμα και όχι μονάχα για εκείνους που ενδιαφέρονται για την ιστορία

Μαθαίνω ότι υπάρχει ανταπόκριση και ενδιαφέρον για το βιβλίο από νεαρές έως και μεγαλύτερες ηλικίες. Είναι κάτι που το περιμένατε; Τι πιστεύετε ότι σημαίνει αυτό;

Χαίρομαι που το βιβλίο άγγιξε τόσο διαφορετικά και ετερόκλητα κοινά αναγνωστών, γιατί αυτός ήταν εξαρχής ο σκοπός μου. Ήθελα να γράψω κάτι που θα διαβάζεται από όλους, ως ένα ευχάριστο ανάγνωσμα και όχι μονάχα για εκείνους που ενδιαφέρονται για την ιστορία. Ωστόσο, προσφάτως πληροφορήθηκα πως το χρησιμοποιούν και κάποιοι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αυτό με χαροποίησε ιδιαίτερα. Αυτό δείχνει πως εκεί έξω υπάρχουν αρκετοί δάσκαλοι, που ψάχνουν εναλλακτικές πηγές για τη διδασκαλία του τόσο παρεξηγημένου μαθήματος της ιστορίας.

 Στο βιβλίο εκτός από ιστορική καταγραφή,  προχωράτε και σε μία κοινωνιολογική ανάλυση φέρνοντας στο φως και μικρά παραλειπόμενα. Πώς αντλήσατε αυτές τις πληροφορίες;

Θα έλεγα πως η προσέγγισή μου είναι περισσότερο πολιτισμική, που σημαίνει ότι μελετώ τον άνθρωπο και την κοινωνία μέσα από κάθε πτυχή της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, περιλαμβάνοντας τις τέχνες, τις επιστήμες, τα γράμματα, τις διατροφικές συνήθειες, την ερωτική ζωή, τις έμφυλες διακρίσεις, τις ταξικές και οικονομικές ανισότητες και ούτω καθεξής.

Όσον αφορά το υλικό του βιβλίου, αυτό αντλήθηκε από μια βιβλιογραφία εβδομήντα και πλέον ακαδημαϊκών τίτλων, ξένων και ελληνικών, καθώς και από πρωτογενείς πηγές, από κείμενα δηλαδή και χρονικά των ανθρώπων που έζησαν κατά την περίοδο που πραγματεύομαι στο βιβλίο μου.

Ετοιμάζεστε ήδη το επόμενο βιβλίο σας; Με τι θα καταπιαστείτε την επόμενη φορά;

Η ιστορία ευτυχώς είναι ανεξάντλητη και προσφέρει τη δυνατότητα να καταπιαστείς με μια πληθώρα θεμάτων. Νομίζω πως η επιλογή της συγκεκριμένης περιόδου, που πραγματεύτηκα στο πρώτο μου βιβλίο, μου δίνει «πάσα» να πάω σε ένα σίκουελ ή πρίκουελ. Λόγω κεκτημένης ταχύτητας, σκέφτομαι πως θα ακολουθήσει μια συνέχεια από τα μέσα του 18ου αιώνα και μετά, την εποχή δηλαδή των μεγάλων πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών ανατροπών, των εθνικών επαναστάσεων, την εποχή των ταξικών διαφορών και των μεγάλων αποικιακών ανταγωνισμών, που οδήγησαν στους δύο παγκόσμιους πολέμους του 20ού αιώνα

Ποιος είναι ο The Trivialist

Ο The Trivialist γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, μεγάλωσε στην Αθήνα και αργότερα αυτοεξορίστηκε στην Αγγλία για να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες. Σε ένα κρεσέντο αυτοτιμωρίας, συνέχισε σπουδάζοντας Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και, αφού διαπίστωσε ότι αντέχει λιγάκι παραπάνω, αποφάσισε να παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό του στη Φιλοσοφία και στις Τέχνες.

Το 2020, ξεκίνησε να επικοινωνεί στα social media τα ενδιαφέροντά του, γιατί, όπως έκρινε, τα καθημερινά σχόλια από αγνώστους ήταν ό,τι καταλληλότερο για τη σταθερότητα της ψυχικής του υγείας. Παράλληλα, επισκέπτεται σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα για να μεταλαμπαδεύσει σε ανυποψίαστες ψυχές το πάθος του για την ιστορία και τον ανθρώπινο πολιτισμό. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι το πρώτο του συγγραφικό εγχείρημα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture