Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάτρα: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Διονύση Μπονέλη "Οι Μουσικοί της Πάτρας- Οι γιε-γιέδες – Η δεκαετία – Τέλος εποχής"- ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Διονύ...

Μουσική και αναμνήσεις

Μουσική, ιστορίες και μνήμες κυριάρχησαν στην παρουσίαση του νέου βιβλίο του Διονύση Μπονέλη, στην κατάμεστη αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Ωδείο Πατρών.

Για τον συγγραφέα μίλησαν οι δημοσιογράφοι Γωγώ Καραλή και Παναγιώτης Ρηγόπουλος, καθώς και ο Τάκης Αγουρίδης, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ελευθερία Μακρυγένη.

Στην ομιλία του ο συγγραφέας αναφέρθηκε στις προκλήσεις που συνάντησε μέχρι να συγκεντρώσει το υλικό και τη χαρά του για την έκδοση αυτού του βιλίου από τις εκδόσεις Γκότση.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο με τίτλο "Οι Μουσικοί της Πάτρας <<Οι γιε-γιέδες – Η δεκαετία – Τέλος εποχής>>"πραγματοποιείται μια έρευνα αναφορικά με τους Πατρινούς μουσικούς που διασκέδασαν τη νεολαία δημιουργώντας τα πρώτα συγκροτήματα με ξένους τίτλους, αντίγραφα του εξωτερικού, και έπαιξαν στα νυχτερινά μαγαζιά της Πάτρας τη δεκαετία του 1960 και του 1970. Έπαιξαν μουσική στα κλαμπ μιας πρώιμης νέας εποχής. Η αναφορά πρωτίστως και ιδιαιτέρως γίνεται στους μουσικούς που άρχισαν την καριέρα τους στη δεκαετία του 1960, παίζοντας ξένα τραγούδια από το νέο ρεύμα, που άρχισε ν’ αλλάζει τα δεδομένα της εποχής.

Δε γίνεται καταγραφή όλων των μουσικών της περιοχής μας. Ενδεικτικά καταγράφονται και μουσικοί που πέρασαν από την Πάτρα ή διέμειναν μόνιμα σ’ αυτή. Σίγουρα θα υπάρχουν ελλείψεις, αλλά θέλω να πιστεύω ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια να μελετηθούν τα γεγονότα και να καταγραφούν δειγματοληπτικά οι περισσότεροι μουσικοί, αναφέρει ο Διονύσης Μπονέλης στον πρόλογο του βιβλίου.

 

Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο με  μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα της εποχής και ολοκληρώθηκε με live μουσικά ακούσματα του ‘60 και ’70 από τους Μάκη Κονταρίνη, Γιώργο Χάχαλη, Λευτέρη Πέτρου, Γιάννη Πόδια, Μίμη Αγγελόπουλος, ενώ μια ξεχωριστή του σύνθεση χάρισε στο κοινό ο Αλέξανδρος Χάχαλης , ο οποίος κάθισε  στο πιάνο.

 Μετά από επιθυμία του κοινού, στη σκηνή ανέβηκε και ο συγγραφέας, ως μουσικός με το "Ήλιε μου".

Ξεχωριστή στιγμή η παρουσία και η a capella ερμηνεία του 97χρονου κιθαρωδού Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος τις δεκαετίας '40, '50 και ΄60 διαδκέδαζε τους Πατρινούς. Μάλιστα είχε συνεργαστεί με την Πόλυ Πάνου όταν ακόμα ήταν στην Πάτρα και πριν η νεαρή τότε Πολυτίμη Κολιοπάνου γίνει γνωστή στο πανελλήνιο.

Την εκδήλωση υποστήριξε η ΚοινοΤοία, Εταιρία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture