Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΠΑΣΚΕΤ

/

Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς ανέλυσε το σύστημα που λάτρευε να παίζει στις ομάδες του

Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς ανέλυσε το σύστημ...

Δήλωσε ευτυχισμένος για την ενασχόλησή του με το μπάσκετ

Ο Ζέλιμιρ Ομπραντόβιτς αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο του πρώτου επεισοδίο της νέας σειράς "EuroLeague Masterminds".

Ο εμβληματικός τεχνικός μίλησε για τα στοιχεία που του αρέσει να βλέπει στις ομάδες του και ανέλυσε το σύστημα που συνήθιζε να παίζει στο τρανζίσιον με τον μέντορά του, Αλεκσάνταρ Νίκολιτς. Τόνισε τι σημαίνει να είναι Προπονητής και δήλωσε ευτυχισμένος για την ενασχόλησή του με το μπάσκετ.

Αναλυτικά όσα είπε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς:

Για το ξεκίνημα και τα στοιχεία που του αρέσουν στις ομάδες του: "Ξεκίνησα την προπονητική μου καριέρα το 1991. Τώρα είμαστε στο 2023 (σ.σ. όταν γυρίστηκε το επεισόδιο). Είναι μια πολύ μεγάλη περίοδος και το Μπάσκετ έχει αλλάξει πολύ μέσα σε αυτό το διάστημα. Αυτό που μου άρεσει στις ομάδες μου είναι να αξιοποιούν την ποιότητά τους και να παίζουν έξυπνα. Πρέπει να προσαρμόζεσαι και να σκέφτεσαι τα πάντα. Οι μικρές λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Για εμένα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να δουλέψω με τον μέντορά μου, τον Αλεκσάνταρ Νίκολιτς. Πραγματικά νοιαζόταν για τις λεπτομέρειες. Ίσως λόγω εκείνου, προσέχω πολύ τις μικρές λεπτομέρειες"

Για το σύστημα που συνήθιζε να επιλέγει σε καταστάσεις τρανζίσιον: "Θυμάμαι ότι πάντα παίζαμε ένα σύστημα στο τρανζίσιον. Ας πούμε ότι ο πόιντ γκαρντ αρχίζει κάπου εδώ (σ.σ. δεξιά στις 45 μοίρες, έξω από το τρίποντο), για να δημιουργήσει μια συνεργασία με τον παίκτη στο "4" που κάνει σκριν. Το "5" είναι εδώ (σ.σ. δείχνει δεξιά από το καλάθι, λίγο έξω από το ζωγραφιστό) και το "2" είναι εδώ (σ.σ. δείχνει το σημείο ακριβώς κάτω από το καλάθι).

Οπότε το "5" έκανε ένα σκριν για τον σουτέρ τριών πόντων στη γωνία έξω από τα 6,75, ενώ, παράλληλα, το "2" έβγαινε λίγο πιο έξω και έκανε σκριν για το "5".

Το σημαντικό είναι ότι η μπάλα βρίσκεται στα χέρια του πόιντ γκαρντ στις 45 μοίρες. Ο παίκτης που βρίσκεται στη γωνία του τριπόντου, ο σουτέρ, πρέπει να ζητήσει τη μπάλα για να έρθει πάνω του ο αμυντικός και να τον εμποδίσει. Οπότε τα σκριν εκείνη τη στιγμή αποκτούν νόημα.

Ο γκαρντ που είχε τη μπάλα, πηγαίνει προς το κέντρο της περιφέρειας. Ο σουτέρ εκμεταλλεύεται τα δύο σκριν, περνά κάτω από το καλάθι και πηγαίνει προς την άλλη πλευρά στις 45 μοίρες. Το "5" παίρνει το σκριν του "2" και βγαίνει στην περιφέρεια για να πάρει το σουτ.

Στις ομάδες που το παίξαμε αυτό το σύστημα, οι παίκτες αποκτούσαν τη δυνατότητα να σουτάρουν για τρεις πόντους παρά το ότι ήταν σέντερ. Σε εκείνη την περίοδο μπορεί να ήταν έκπληξη που έπαιρναν το σουτ τα "πεντάρια". Πλεόν όλοι μπορούν να σουτάρουν".

Για τις προπονήσεις: "Πρώτα από όλα, είναι πολύ σημαντικό πώς ο παίκτης σου θα ανταπεξέλθει στην προπόνηση, γιατί η προπόνηση είναι πολύ πολύ σημαντική. Αν το κάνεις καλά στην προπόνηση, θα το κάνεις καλά και στο παιχνίδι. Το μισώ όταν η ομάδα μου δεν είναι συγκεντρωμένη στην προπόνηση. Αν δω ότι ένας ή δύο παίκτες δεν είναι συγκεντρωμένοι, τότε είναι καλύτερα τους βάλω στον πάγκο και να συνεχίσω με άλλους".

Για το τι σημαίνει να είσαι προπονητής: "Το να είσαι κόουτς σημαίνει να σκέφτεσαι πολύ και να παρατηρείς τους παίκτες σου. Αυτό που ζητώ από τους πόιντ γκαρντ είναι κατεβάζουν τη μπάλα γρήγορα για να έχουμε τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα για να οργανώσουμε μια κανονική επίθεση.

Μετά κάνουμε τα απλά πράγματα. Απλά πράγματα. Τι είναι το μπάσκετ; Έχεις ένα παιχνίδι στη μέσα στη ρακέτα (σ.σ. δείχνει αριστερά του καλαθιού. Τι άλλο; Έχεις ένα pick n' roll στην περιφέρεια (σ.σ. δείχνει δεξιά στις 45 μοίρες και στο κέντρο έξω από το τρίποντο) και έχεις και ένα isolation game ένας εναντίον ενός.
Κάθε μέρα είναι μια ευκαιρία να μάθεις κάτι καινούργιο και να γίνεις καλύτερος. Είναι μεγάλο προνόμιο αν στη ζωή σου κάνεις κάτι που σου αρέσει. Εμένα μου αρέσει το μπάσκετ και είμαι πολύ χαρούμενος που κάνω κάτι που μου αρέσει τόσο πολύ στη ζωή μου"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports