Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Η Σία Αναγνωστοπούλου για τον Δήμο Μούτση: Έγραψε μουσική που δεν σβήνει ποτέ, που δεν παλιώνει ποτέ

Η Σία Αναγνωστοπούλου για τον Δήμο Μούτσ...

Μελωδικές γραμμές σαν κρύσταλλο που έχουν συναντήσει τις πιο καθαρές φωνές Ελλήνων τραγουδιστών, προσθέτει η Σία Αναγνωστοπούλου

Σε δήλωση της για την απώλεια του συνθέτη Δήμου Μούτση η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρει τα εξής:

Ο Δήμος Μούτσης κατάφερε κάτι μοναδικό, έγραψε μουσική που δεν σβήνει ποτέ, που δεν παλιώνει ποτέ. Η μαγεία συμβαίνει και συμβαίνει διαχρονικά. Είναι αυτό το ιδιαίτερα σπάνιο  που έχουν οι μεγάλοι συνθέτες, αυτό που μας ωθεί να δυναμώσουμε την ένταση  στο ραδιόφωνο και να ελπίζουμε για τη στιγμή ενός ρεφρέν, να έχουμε την ευκαιρία να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω.

Στα τραγούδια του τα λόγια και η μουσική είναι αδιαχώριστα  σα να μας μιλάει, με μια ειλικρίνεια απαλλαγμένη από όλες τις μουσικές και τεχνητές συμβάσεις. Έτσι, τα σπίτια, η Φυσαρμόνικα, το Φράγμα δεν είναι πράγματα, απλές καθημερινές σκηνές, είναι  μια ρευστότητα ζωής που φέρνει χαρά, είναι ρυθμοί σαν επανεμφάνιση της αναπνοής. 

Μελωδικές γραμμές σαν κρύσταλλο  που έχουν συναντήσει τις πιο καθαρές φωνές ελλήνων τραγουδιστών, έχουν  εισέλθει στο συλλογικό ασυνείδητο και αποτελούν εδώ και πολύ καιρό μέρος της μουσικής κληρονομιάς αυτού του τόπου. Πυκνό έργο, αδιανόητος μουσικός πλούτος. Τεράστιος δημιουργός.

Αντίο μεγάλε Δήμο Μούτση και είχες τελικά δίκιο «et preterea censeo Carthago delenda est».

Ο Δήμος Μούτσης γεννημένος στις 2 Αυγούστου 1938, στον Πειραιά, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών. Υπήρξε ένας σπουδαίος συνθέτης και τραγουδοποιός, δημιουργός τραγουδιών, όπως «Μην μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα», «Πειραιώτισσα», «Σ' έβλεπα στα μάτια», «Αύριο πάλι», «Με ένα παράπονο». Τραγούδια του ερμήνευσαν καλλιτέχνες, όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Μανώλης Μητσιάς, η Δήμητρα Γαλάνη, η Σωτηρία Μπέλου και φυσικά ο ίδιος. Είχε επίσης μελοποιήσει ποίηση και είχε ενορχηστρώσει έργα άλλων δημιουργών.

Ένας από τους εμβληματικότερους δίσκους της καριέρας του ήταν ο «Άγιος Φεβρουάριος», που κυκλοφόρησε το 1972, πριν 52 χρόνια με τον Μάνο Ελευθερίου στους στίχους των τραγουδιών και τον Δημήτρη Μητροπάνο στην ερμηνεία.

Επίσης από τα πλέον γνωστά τραγούδια του είναι το «Αυτά τα χέρια» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου που είχε ερμηνεύσει ο Μανώλης Μητσιάς και ακούστηκε στην κινηματογραφική ταινία του 1970 «Ένα αστείο κορίτσι» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Νίκο Γαλανό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture