Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οδοντωτός: Πόσο επικίνδυνη ήταν η χθεσινή ακινητοποίηση που εγκλώβισε επιβάτες- Τι έφταιξε και τι πρέπει να γίνει

Οδοντωτός: Πόσο επικίνδυνη ήταν η χθεσιν...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Όλα έγιναν εξαιτίας κατολίσθησης και λάσπης που δημιούργησαν πρόβλημα στις γραμμές και δεν άφηναν το τρένο να πάει ούτε μπρος, ούτε πίσω.

Ερωτηματικά και ανησυχία προκάλεσε χθες η ακινητοποίηση του οδοντωτού που είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν δεκάδες άνθρωποι.

Όλα έγιναν εξαιτίας κατολίσθησης και λάσπης που δημιούργησαν πρόβλημα στις γραμμές και δεν άφηναν το τρένο να πάει ούτε μπρος, ούτε πίσω. Η κινητοποίηση που έγινε για τον απεγκλωβισμό τους κράτησε για κάποιες ώρες ενώ σήμερα τα δρομολόγια γίνονται κανονικά. Ωστόσο η κατάσταση που επικρατεί στο βουνό μετά τις φωτιές και οι κατολισθήσεις είναι θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μάλιστα να είναι πρόθυμη να συμβάλλει.

Όπως αναφέρει o Αντιπεριφερειάρχης  Π.Ε. Αχαΐας Φωκίων Ζαίμης,  ημιλώντας στο thebest.gr, «γίνεται μία συζήτηση για τις κατολισθήσεις και το τι μπορούμε να κάνουμε. Ο οδοντωτός βέβαια έχει και άλλα θέματα, τα δρομολόγια, την καλύτερη αξιοποίηση της γραμμής κ.λπ.».

Όπως εξηγεί ο κ. Ζαΐμης, «δεν νομίζω ότι η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη. Αυτές οι πέτρες που έπεσαν δεν μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στους επιβάτες αλλά στις γραμμές. Γίνεται ζημιά ενώ το τρένο σταματάει ακόμα και με αυτές τις λίγες πέτρες . Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους επιβάτες ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι διακόπτεται η κανονική λειτουργία της γραμμής. Χθες λοιπόν έπεσαν κάποιες πέτρες μπροστά ενώ το τρένο δεν μπορούσε να πάει πίσω γιατί υπήρχαν κι εκεί λάσπες.

Το τρένο πήγε στα Νιάματα, μία παλιά στάση με τη λογική να αποβιβάσει εκεί. Υπήρχαν 3 άτομα προσωπικό ενώ ένας ήταν από τον ΟΣΕ που παρακολουθούσε την κατάσταση. Την ευθύνη άλλωστε για την γραμμή την έχει ο ΟΣΕ. Είχαν προνοήσει ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα και γι΄αυτό υπήρχε εργαζόμενος.  Στείλαμε δύο λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να πάνε στα Νιάματα αλλά κι εκείνα δεν τα κατάφεραν γιατί και ο δρόμος είχε πρόβλημα. Τελικά έγινε καθαρισμός της γραμμής για να επιστρέψει το τρένο στο Διακοπτό. Τα λεωφορεία παρέλαβαν τους επιβάτες από εκεί».

 

Όπως λέει στο thebest.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού Γιάννης Καραπαναγιώτης, «η γραμμή έχει αποκατασταθεί πλήρως και αναμένουμε τους επισκέπτες. Υπήρξε μία κατολίσθηση στη γραμμή από τις φερτές ύλες που έχουν δημιουργηθεί από τις πλημμύρες. Το αντιμετωπίσαμε και το φθινόπωρο. Ήρθε μία απότομη βροχή το βράδυ της Κυριακής και το πρωί της δευτέρας. Το τρένο ήταν σε απόλυτα ασφαλές μέρος και δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος. Ήταν σε μία στάση μετά το Διακοπτό που λέγεται Νιάματα, είναι μεγάλος χώρος και εκεί μπορεί να σταματήσει το τρένο. Από εκεί εξυπηρετούνται επιβάτες που κάνουν αγροτικές εργασίες σε χωριά γύρω γύρω.

Σε αυτό το σημείο έμεινε με ασφάλεια το τρένο ώσπου να έρθει το μηχάνημα που κινητοποιήθηκε για να καθαρίσει τις γραμμές.  Στη 1 το δρομολόγιο ήταν στο Διακοπτό μαζί με τους επιβάτες οι οποίοι κατέβηκαν με ησυχία και χωρίς κανένα πρόβλημα. Ήταν ένα τρίωρο κατά το οποίο δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για τους επιβάτες. Περισσότερος χρόνος χρειάστηκε για την κινητοποίηση παρά για την απομάκρυνση τω φερτών υλών που κράτησε μισή ώρα.

 Το κομμάτι που έχει επιβαρυνθεί είναι τα πρώτα πέντε χιλιόμετρα γιατί από εκεί πέρασε φωτιά. Μέσα στο φαράγγι δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν έχει καεί. Το βουνό κάηκε από την πλευρά του Αιγίου σε μία έκταση 3 χιλιόμετρα μετά το 2ο χιλιόμετρο της διαδρομής του οδοντωτού. Δεν υπάρχουν δέντρα να συγκρατήσουν φερτές ύλες. Πρέπει να υπάρξει μία επαγρύπνηση σε αυτά τα σημεία ώστε να αρχίσει να βελτιώνεται η εικόνα. Πρέπει να γίνονται και προληπτικές εργασίες, να φύγουν χώματα από τα πλαϊνά της γραμμής για να έχει απόλυτη ασφάλεια το δρομολόγιο».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις