Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Το ντοκιμαντέρ για τον αλλοτινό "Σούπερμαν" Κρίστοφερ Ριβ ξεχώρισε στο φετινό Σάντανς

Το ντοκιμαντέρ για τον αλλοτινό "Σο...
Μαρτάτος Tάκης

Η ταινία των Ian Bonhôte και Peter Ettedgui επικεντρώνεται στον σπουδαίο μα άτυχο Αμερικανό ηθοποιό που το 1995 στα 42 του χρόνια έμεινε παράλυτος μετά από πτώση του από άλογο

Πάντα κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Σάντανς στη Γιούτα προβάλλονται πολύ ξεχωριστά και δυνατά ντοκιμαντέρ. 

Kαι στη φετινή διοργάνωση που ολοκληρώθηκε με επιτυχία πριν λίγες μέρες υπήρξαν εκπληκτικά ντοκιμαντέρ όπως το "Super/Man: The Christopher Reeve Story" σε σκηνοθεσία των Ian Bonhôte και Peter Ettedgui που όπως γράφτηκε στην εφημερίδα Τα Νέα, αναμένεται να διανεμηθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες από την Warner.

Όπως φανερώνει και ο τίτλος της ταινίας, το θέμα του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ έχει να κάνει με τον αξέχαστο Αμερικανό ηθοποιό που είχε γίνει παγκοσμίως διάσημος από τον ρόλο του "Superman" (1978) σε σκηνοθεσία του Ρίτσαρντ Ντόνερ.

Η ταινία που συγκίνησε στο Σάντανς, καταγράφει την καριέρα καθώς και την ακτιβιστική δράση του ηθοποιού ενώ εστιάζει και στο σοβαρό ατύχημα μετά από πτώση από άλογο τον Μάιο του 1995 και ενώ ο ίδιος ήταν μόλις 42 ετών που είχε ως συνέπεια για το υπόλοιπο της ζωής του να μείνει παράλυτος από τον λαιμό και κάτω.

Η ταινία με πλούσιο υλικό από το προσωπικό αρχείο του Christopher Reeve, καθώς και συνεντεύξεις από τα παιδιά του (ο Ριβ είχε 5 παιδιά), αλλά και από ηθοποιούς που βρέθηκαν κοντά του, από την αρχή της καριέρας του μέχρι το τέλος της ζωής του στις 10 Οκτωβρίου 2004, επαναφέρει στην επικαιρότητα 20 σχεδόν χρόνια μετά το θάνατο του, τον σημαντικό και όμορφο αυτό ηθοποιό που ουσιαστικά «στιγματίστηκε» από το ρόλο του Σούπερμαν παρότι προσπάθησε και έπαιξε και άλλους ρόλους.

Ο Reeve, σε αυτό το ντοκιμαντέρ μοιάζει να έχει ρόλο αφηγητή της ίδιας της ζωής του, καθώς για το φιλμ έχει γίνει & χρήση από δύο ηχητικά των απομνημονευμάτων του σύμφωνα με το womantoc.gr.

Η ταινία εστιάζει και στον μεγάλο αγώνα της οικογένειας του ηθοποιού να βρει θεραπεία για τις κακώσεις του νωτιαίου μυελού.

Ο Ριβ που είχε γεννηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 1952, στη Νέα Υόρκη, απεβίωσε στις 10 Οκτωβρίου 2004, στο νοσοκομείο Northern Westchester Hospital, Mount Kisco της Νέας Υόρκης.

Η τραγική ιστορία ενός ανθρώπινου υπερήρωα

Το ντοκιμαντέρ "Super/Man: The Christopher Reeve Story"  ξεκινά με την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1994, μια εποχή που ο Reeve αναπολούσε ως μια εποχή κατά την οποία τόσο η προσωπική όσο και η επαγγελματική του ζωή ήταν "απόλυτα ισορροπημένες, αλλά σε μια στιγμή όλα άλλαξαν".

Αν και ήταν αλλεργικός στα άλογα, από το 1984 και μετά λάτρεψε την ιππασία σε τέτοιο βαθμό, ώστε να παίρνει μέρος σε διαγωνισμούς ιππασίας.

Και μετά ήρθε η άτυχη στιγμή που άλλαξε για πάντα τη ζωή του, τον Μάιο του 1995, όπου ο Κρίστοφερ Ριβ νεότατος ακόμα, έπεσε από το άλογο και από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκε παράλυτος (τετραπληγικός).

Στη διάρκεια της νοσηλείας του στο νοσοκομείο, του ήταν αδύνατο να "πάψει να κάνει σκοτεινές σκέψεις" με τις παραισθήσεις να επιδεινώνουν την ψυχολογική του κατάσταση και χωρίς να μπορεί να κάνει την παραμικρή κίνηση από τον λαιμό και κάτω. Όπως αποκαλύπτεται τώρα, όσο ο Christopher Reeve βίωνε αυτή την τραγωδία, στην οικογένεια του είχαν ξεσπάσει σφοδρές αντιπαραθέσεις, αναφορικά με το αν έπρεπε να κρατηθεί στη ζωή σε αυτή την κατάσταση και με την ίδια του τη μητέρα να υποστηρίζει ακριβώς αυτή την απόφαση, το να βγει δηλαδή από τη μηχανική υποστήριξη.

Κι όμως ο «αγωνιστής» αυτός της ζωής έμελλε να ζήσει για 9 ακόμη χρόνια & με την υγεία του να έχει από μία περίοδο και μετά μία σχετική βελτίωση.

Όπως έχει επαινετικά γραφτεί, ο Christopher Reeve ήταν η επιτομή του Man of Steel – Άνθρωπου από ατσάλι, του Σούπερμαν.

Στην καριέρα του από τις καλές του στιγμές ήταν και ο ρόλος του το 1987 στο αστυνομικό θρίλερ «Το δόκανο – Street Smart» πλάι στον Μόργκαν Φρίμαν, σε σκηνοθεσία Τζέρι Σάτσμπεργκ όπου ο Φρίμαν μάλιστα προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερου β’ ανδρικού ρόλου.

Να προσθέσουμε πως σύμφωνα με το people.com, η Αμερικανίδα ηθοποιός Glenn Close είναι μεταξύ των προσώπων που μιλούν στο ντοκιμαντέρ για τον Christopher Reeve & μάλιστα αναφέρεται στην στενή φιλία του ηθοποιού με τον συνάδελφο του, τον αείμνηστο Robin Williams.

Το ντοκιμαντέρ “Super/Man: The Christopher Reeve Story” όπου ακόμα μιλούν καλοί φίλοι, συνάδελφοι του Reeve όπως οι ηθοποιοί Whoopi Goldberg, Susan Sarandon και Jeff Daniels, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Sundance Film Festival στις 21  Ιανουαρίου 2024 στο Park City, και μάλιστα παρόντα ήταν τα παιδιά του, Matthew Reeve, Alexandra Reeve Givens και William Reeve που του μοιάζει πολύ.

"Το Δόκανο".

"Το Δόκανο".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture