Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Οι ταινίες “In the Summers” και “Daughters” θριάμβευσαν στο φετινό Φεστιβάλ Σάντανς στη Γιούτα

Οι ταινίες “In the Summers” και “Daughte...
Μαρτάτος Tάκης

Η φετινή διοργάνωση στη χιονισμένη Γιούτα διήρκησε από τις 18 έως τις 28 Ιανουαρίου 2024

Η αυλαία του 40ου Φεστιβάλ Ανεξάρτητου κινηματογράφου του Σάντανς – Sundance στη Γιούτα έπεσε με μεγάλο νικητή στην απονομή των βραβείων το φιλμ «In The Summers» της Αλεσάντρα Λακοράτσα, το οποίο κατέκτησε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής καθώς και το Βραβείο Σκηνοθεσίας. Πρόκειται για το ντεμπούτο της Αλεσάντρα Λακοράτσα (Alessandra Lacorazza Samudio) σε ταινία μεγάλου μήκους.

Η συγκεκριμένη ταινία όπως έγραψε ο Ηλίας Δημόπουλος στο www.cinemagazine.gr, περιγράφει μια απλή μα μαγευτική ιστορία δύο αδελφών διερευνώντας την σχέση τους με τον πατέρα τους, έναν άνθρωπο που τις αγαπά μεν αλλά έχει ευέξαπτο χαρακτήρα.

To «Didi» του Σον Γουάνγκ, ο οποίος είναι φέτος υποψήφιος για Όσκαρ στην κατηγορία του φιλμ μικρού μήκους με το «Nai Nai & Wài Pó», κέρδισε το Βραβείο Κοινού & μαζί με αυτό παρέλαβε τιμή από την Επιτροπή και για το Καλύτερο Επιτελείο.

Ένας απροσδόκητος νικητής υπήρξε στην κατηγορία του Σεναρίου, απροσδόκητος για τον λόγο ότι δεν τον γνωρίζουν οι περισσότεροι ως σεναριογράφο, και είναι ο ηθοποιός Τζέσε Άιζενμπεργκ, που πήρε το βραβείο Waldo για το «Real Pain», μια ταινία-φαβορί σύμφωνα με τους κριτικούς.

Την ταινία όπου ο 40χρονος ηθοποιός Τζέσε Άιζενμπεργκ υπογράφει & τη σκηνοθεσία ενώ είναι και παραγωγός, αγόρασε η Searchlight για το εντυπωσιακό ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρωταγωνιστούν ο ίδιος ο Άιζενμπεργκ και ο Κίεραν Κάλκιν ως αταίριαστα ξαδέλφια σε road trip στην Πολωνία για να τιμήσουν την γιαγιά τους. Στο ταξίδι αυτό, εντάσεις του παρελθόντος θα έρθουν στην επιφάνεια.

Το Βραβείο Κοινού στην πάντα δυνατή στο Σάντανς, κατηγορία του Αμερικανικού Ντοκιμαντέρ αλλά και το Festival Favorite βραβείο, πήγε στο «Daughters» των Άντζελα Πάτον και Νάταλι Ρέι, ενώ το τοποθετημένο στην Ουκρανία «Porcelain War» για καλλιτέχνες που κλήθηκαν να πολεμήσουν, κέρδισε το Βραβείο Αμερικανικού Ντοκιμαντέρ. Στην World Cinema κατηγορία της ταινίας τεκμηρίωσης, το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής πήγε στο «Sujo» των Άστριντ Ρομέρο και Φερνάντα Βαλαντέζ ενώ το «Kneecap» του Ριχ Πέπιατ κέρδισε Βραβείο Κοινού NEXT, με το αντίστοιχο βραβείο της Επιτροπής να πηγαίνει στο «Desire Lines» του Τζουλς Ρόσκαμ.

Το μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο world documentary απονεμήθηκε στο “A New Kind of Wilderness” με θέμα μία οικογένεια που υποχρεώνεται να επιστρέψει στον μοντέρνο κόσμο εξαιτίας ενός θανάτου. Το “Sujo” κέρδισε το Μεγάλο βραβείο της επιτροπής στην κατηγορία World Dramatic με θέμα ένα 4χρονο ορφανό παιδί που θέλει να ξεφύγει από το αδυσώπητο μέλλον να εργαστεί σε cartel ναρκωτικών.

Αναλυτικά η λίστα των νικητών στην ανάρτηση του variety.com.

Στο μεταξύ πρεμιέρα στο 40ο Φεστιβάλ Σάντανς που διήρκησε από τις 18 έως και τις 28/1/2024 έκανε & η ταινία «Rob Peace» με τον Τζέι Γουίλ.

Η ταινία «Rob Peace» βασισμένη «The Short and Tragic Life of Robert Peace» του Τζεφ Χομπς έκανε πρεμιέρα και προβλήθηκε διαδικτυακά στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς.

Το φιλμ εξιστορεί την προσπάθεια του Ρόμπερντ ΝτεΣον (Τζέι Γουίλ) να ανατρέψει την καταδίκη του πατέρα του Σκιτ (στο ρόλο ο Τσιούετελ Έτζιοφορ του «12 χρόνια σκλάβος») για φόνο.

«Πως αφηγείσαι την ιστορία του Ρομπ Πις. Ήταν ένα εξαιρετικά έξυπνο μαύρο παιδί που ζούσε στο Νιου Τζέρσεϊ, γιος μιας σκληρά εργαζόμενης μητέρας και ενός πατέρα που καταδικάστηκε για φόνο όταν ήταν επτά ετών. Η διάνοια και το ενδιαφέρον του για την επιστήμη τον οδήγησαν μέχρι το Γέιλ με υποτροφία, αλλά η συγκυρία τον οδήγησε πίσω στο σπίτι και σε μια περίοδο διακίνησης ναρκωτικών, ένα λαμπρό αστέρι που πέφτει στη γη,  το οποίο πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου σε ηλικία 30 ετών» αναφέρεται σε κριτική της Βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

Να θυμίσουμε τέλος πως το Φεστιβάλ Σάντανς από το οποίο όλα αυτά τα χρόνια έχουν ξεπηδήσει πολλοί αξιόλογοι στη συνέχεια σκηνοθέτες και ταινίες, αποτελεί δημιούργημα όπως και το Ινστιτούτο Σάντανς που προηγήθηκε χρονικά, του Αμερικανού ηθοποιού, σκηνοθέτη και παραγωγού Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Με στοιχεία & από το ΑΠΕ

"In The Summers".

"In The Summers".

"Rob Peace" με τον Τζέι Γουίλ.

"Rob Peace" με τον Τζέι Γουίλ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture