Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Έτοιμο να ξεκινήσει στις 18/1 το φετινό Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Σάντανς - Γιορτάζει 40 χρόνια

Έτοιμο να ξεκινήσει στις 18/1 το φετινό ...

Πολλές θα είναι οι εκπλήξεις της φετινής διοργάνωσης στη χιονισμένη Γιούτα των ΗΠΑ - Θα τιμηθεί ο Κρίστοφερ Νόλαν - Δημιουργός του Σάντανς είναι ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ

Το ετήσιο Sundance Film Festival, το μεγαλύτερο Φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της υφηλίου θα λέγαμε, ξεκινά αυτή την Πέμπτη 18/1/2024 και θα διαρκέσει έως τις 28/1 & μάλιστα η φετινή διοργάνωση αποτελεί και το 1ο ολοκληρωμένο Φεστιβάλ υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του 55χρονου Eugene Hernandez που ανέλαβε τα ηνία του διάσημου φεστιβάλ το Νοέμβριο του 2022.

Μάλιστα φέτος στις χιονισμένες πλαγιές του Mount Timpanogos, στη Γιούτα το Φεστιβάλ μέσα από το οποίο αναδείχθηκαν μεγάλα ονόματα σκηνοθετών όπως ο Στίβεν Σόντερμπεργκ, ο Κρίστοφερ Νόλαν, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, ο Κουέντιν Ταραντίνο, ο Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, η Dee Rees, οι αδελφοί Τζόελ και Ίθαν Κοέν, οι Βάλερι Φάρις, Τζόναθαν Ντέιτον του «Little Miss Sunshine», ο Τοντ Φιλντ, ο Τοντ Σολόντζ, ο Κέβιν Σμιθ του «Clerks», ο Εντ Μπερνς, o Αλεξάντερ Πέιν, ο Τζιμ Τζάρμους, ο Τοντ Χέινς, ο Χαλ Χάρτλει, οι Γουές Άντερσον, Κένεθ Λόνεργκαν, Πολ Τόμας Άντερσον, ο Neil LaBute, η Lisa Cholodenko, η Nicole Holofcener, ο Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ του "El Mariachi", ο Damien Chazelle και πολλοί άλλοι, γιορτάζει τα 40 του χρόνια.

Αποτελεί μία απόλυτα σινεφίλ διοργάνωση που στηρίζει και προωθεί τους ανεξάρτητους κινηματογραφιστές διοργανώνοντας & σεμινάρια – εργαστήρια σεναρίου, σκηνοθεσίας και παραγωγής εκτός του ετήσιου Φεστιβάλ. Πρόκειται ουσιαστικά για το παλιό Utah/US Film festival που ο Robert Redford, ιδρυτής του Sundance Institute, το 1981, ανέλαβε, έθεσε υπό τον έλεγχο και "σκέπη" του μετονομάζοντάς το σε Σάντανς το 1984, που του έγινε η σχετική πρόταση.

Πιο συγκεκριμένα οι βάσεις/origins ήταν στο Utah/US Film Festival στα τέλη του '70 που πραγματοποιόταν με την υποστήριξη της Film Commission της πολιτείας της Γιούτα αρχικά στο Salt Lake City & κατόπιν στο Παρκ Σίτι με το πιο ενδιαφέρον τμήμα του να είναι αυτό με τις ανεξάρτητες/independent κινηματογραφικές ταινίες. Το 1984 λοιπόν ο Ρέντφορντ αποδέχτηκε την πρόταση να αναλάβει το συγκεκριμένο Φεστιβάλ που αγωνιζόταν να επιβιώσει με το 1ο Sundance Film Festival να διοργανώνεται τον Ιανουάριο του 1985. Του έδωσε το όνομα Σάντανς από το όνομα του Sundance Kid που υποδύθηκε στην βραβευμένη με 4 Όσκαρ ταινία του 1969 σε σκηνοθεσία Τζορτζ Ρόι Χιλ "Οι Δύο Ληστές".

Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει το 2006 στο Βρετανικό περιοδικό Total Film, το πρώτο Φεστιβάλ Σάντανς διοργανώθηκε χωρίς να είναι σίγουρος πως το όλο εγχείρημα θα είχε επιτυχία. Μάλιστα ο ίδιος ο Ρέντφορντ δεν δίσταζε τα πρώτα δύσκολα χρόνια να μοιράζει φυλλάδια του Φεστιβάλ με τις ταινίες για να προσελκύσει τον κόσμο στις προβολές. "Ξεκινήσαμε το Φεστιβάλ για να έχουμε έναν χώρο όπου οι νέοι, φερέλπιδες σκηνοθέτες να μπορούν να δείξουν τη δουλειά τους", είχε πει ο Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός, ο οποίος όταν θέσπισε το Ινστιτούτο Σάντανς είχε την πολύτιμη βοήθεια και καλλιτεχνική συμπαράσταση ανθρώπων όπως οι Σίντνει Πόλακ, Caleb Deschanel, Kαρλ Μάλντεν, κ.α.

Από τις πρώτες ταινίες που βγήκαν μέσα από τα εργαστήρια/labs του Ιουνίου, του Σάντανς ήταν το "El Norte" του Gregory Nava το 1983 και το "Ταξίδι στο Μπαούντιφουλ" με την Τζέραλντιν Πέιτζ, η οποία σε μεγάλη ηλικία κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου α' γυναικείου ρόλου στην απονομή του 1986.

Το εναρκτήριο gala της φετινής διοργάνωσης θα λάβει χώρα την Πέμπτη 18/1, όπου όπως διαβάσαμε στο www.nationalworld.com, ο σκηνοθέτης του “Oppenheimer” Christopher Nolan θα τιμηθεί με το βραβείο Trailblazer Award, που απονέμει για 1η φορά το Sundance Institute και που αναμένεται να καθιερώσει. Επίσης η Celine Song της αριστουργηματικής ταινίας «Περασμένες ζωές» που είχε κάνει την πρεμιέρα της στο περσινό Σάντανς and η Χιλιανή σκηνοθέτιδα και παραγωγός Maite Alberdi - Μαϊτέ Αλμπέρντι του “The Eternal Memory” που επίσης ήταν στο Sundance Film Festival του 2023 θα λάβουν το ετήσιο βραβείο Vanguard Award (presented by Acura).

Eπίσης όπως διαβάσαμε στους Los Angeles Times, θα υπάρξει και ένα χάπνενιγκ – εκδήλωση όπου αναμένεται να παραστούν η ηθοποιός Κρίστεν Στιούαρτ, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ αλλά και ο Στίβεν Σόντερμπεργκ του φιλμ "Σεξ, Ψέματα, και Βιντεοταινίες" του 1989 που ήταν ουσιαστικά και το πρώτο μεγάλο χιτ του Φεστιβάλ του Σάντανς κατακτώντας στη συνέχεια και τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών.

Όσο για τα φιλμ που θα προβληθούν στο φετινό Φεστιβάλ, ανάμεσα τους είναι η πιο καινούρια δουλειά των Anna Boden και Ryan Fleck “Freaky Tales” με πρωταγωνιστή τον Pedro Pascal, όπου παίζει & ο εκλιπών Αμερικανός ηθοποιός Angus Cloud, η δραμεντί “A Real Pain” με τον Kieran Culkin και τον Jessie Eisenberg, ο οποίος και υπογράφει τη σκηνοθεσία, καθώς και το ψυχολογικό θρίλερ με τον Sebastian Stan με τίτλο “A Different Man” σε σκηνοθεσία Άαρον Σίμπεργκ όπου παίζει και ο Adam Pearson.

Όσο για τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του ιστορικού και παγκοσμίως αναγνωρισμένου φεστιβάλ του Σάντανς, Eugene Hernandez, όπως δήλωσε, σκοπός του είναι να διατηρήσει την μεγάλη κληρονομιά όλης αυτής της τεράστιας διαδρομής και επιτυχίας των περασμένων ετών κοιτάζοντας παράλληλα προς το μέλλον και φυσικά σεβόμενος τη φιλοσοφία και όλα όσα έχει κάνει ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Ο Eugene Hernandez διαδέχθηκε την Tabitha Jackson που ήταν στο καλλιτεχνικό πηδάλιο του Σάντανς τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας ενώ είχαν προηγηθεί ο Geoffrey Gilmore και από το 2009 έως και το 2020 ο John Cooper.

Επιμέλεια ανάρτησης: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

“Freaky Tales” με τον Pedro Pascal.

“Freaky Tales” με τον Pedro Pascal.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture