Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Πάτρα: Ο 25χρονος γιος του Δημήτρη Βούρτ...

Πάτρα: Ο 25χρονος γιος του Δημήτρη Βούρτση συνεχίζει την παράδοση στην κατασκευή αρμάτων- Μας «ξεναγεί» στο καρναβαλικό συνεργείο και μας μιλάει για το String Art- ΦΩΤΟ

Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Από μικρός επισκεπτόταν το χώρο, όμως πλέον δεν είναι απλός θεατής…

THE BEST CARNIVAL 2024
/

Από γενιά σε γενιά και μέσα από την οικογενιακή παράδοση μεταλαμπαδεύεται η τέχνη της κατασκευής καρναβαλικών αρμάτων και κατασκευών, στο καρναβαλικό συνεργείο της Πάτρας.

Οι εργασίες εκεί αυτό το διάστημα συνεχίζονται πυρετωδώς για να είναι όλα έτοιμα, άρματα και κατασκευές για τη μεγάλη γιορτή της πόλης, όμως μία νέα προσθήκη στην ομάδα είναι ιδιαίτερα συγκινητική.  Φέτος, για πρώτη φορά ο Δημήτρης Βούρτσης, γιος του Δημήτρη Βούρτση, που το 1978 ανέλαβε για πρώτη φορά την κατασκευή του άρματος του Βασιλιά Καρνάβαλου και πρότεινε τη δημιουργία του καρναβαλικού συνεργείου του Δήμου Πατρών, είναι μέλος της ομάδας.

Από μικρός επισκεπτόταν το χώρο, όμως πλέον δεν είναι απλός θεατής…

Ο 25χρονος που έχει ακριβώς το ίδιο ονοματεπώνυμο με τον πατέρα του χαράσσει και αυτός τη δική του προσωπική καλλιτεχνική διαδρομή ακολουθώντας τα δικά του όνειρα και τη δική του τέχνη που ονειρεύεται να συνδυάσει με το Καρναβάλι.

Μπάστακες του Γιώργου Καράβολα

Μπάστακες του Γιώργου Καράβολα

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr, «ήρθα κι εγώ στο συνεργείο να ενισχύσω από καλλιτεχνική πλευρά όλη τη διαδικασία που σχετίζεται με τη ζωγραφική την γλυπτική, τις συνθέσεις. Για πρώτη φορά φέτος εμπλέκομαι στις κατασκευές που γίνονται στο καρναβαλικό εργαστήρι, συμμετέχω κι εγώ στη δημιουργική διαδικασία έχοντας δίπλα μου τον Νίκο Λιβάνη και τον Δημήτρη Τζουμάνη.

Όλες οι συνθέσεις και φέτος είναι ιδιαίτερες. Ο βασιλιάς καρνάβαλος θα έχει θέμα την παγκοσμιοποίηση ενώ στο άρμα του υπάρχει ένα μοτίβο που θυμίζει σκακιέρα. Με τον Δημήτρη Τζουμάνη φτιάχνουμε μαζί κάποιες φιγούρες οι οποίες είναι χορευτικές και θα κρεμαστούν στις λάμπες της πλατείας Γεωργίου. Είναι συγκινητικό που συμπράττουμε και δουλεύουμε μαζί γιατί κάποτε εκείνος δούλευε μαζί με τον πατέρα μου στο εργαστήριο. Ο πατέρας μου ήταν τότε ο δάσκαλος και ο Δημήτρης ο μαθητής. Τώρα, μετά από 60 χρόνια, είναι δάσκαλος του γιού του. Είναι πολύ ωραίο αυτό».

Όπως λέει χαρακτηριστικά, «η εμπειρία μου μέσα στο εργαστήρι είναι μοναδική. Αισθάνομαι ότι είμαι μέσα σε ένα περιβάλλον που γνωρίζω χρόνια. Οι γονείς μου πέρασαν πολύ χρόνο μέσα σε αυτό και άρα ερχόμουν κι εγώ.

Ερχόμουν από πολύ μικρός και πολλοί καλλιτέχνες που βρίσκονται ή δεν βρίσκονται πλέον εδώ με γνωρίζουν από παλιά. Συγκινούνται που βρίσκομαι στο συνεργείο. Και σήμερα ακόμα είχα μία συνάντηση εδώ που συγκινήθηκε όταν με είδε γιατί είναι σαν να διατηρείται μια παράδοση χρόνων, από πατέρα σε γιο. Είναι ιδιαίτερη στιγμή και για εμένα».

Κατασκευές (πιόνια) του Νίκου Λιβάνη που...

Κατασκευές (πιόνια) του Νίκου Λιβάνη που θα μπουν στο άρμα του βασιλιά καρνάβαλου...

Η τέχνη που ακολουθεί ο νεότερος Δημήτρης Βούρτσης είναι το String Art.

Πρόκειται για την τέχνη χορδών ή  τέχνη με καρφίτσα και κλωστές. Χαρακτηρίζεται από μια διάταξη χρωματιστών κλωστών που αράζουν μεταξύ των σημείων για να σχηματίσουν γεωμετρικά σχέδια ή αναπαραστατικά σχέδια όπως πανιά πλοίου, μερικές φορές με άλλο υλικό καλλιτέχνη που περιλαμβάνει το υπόλοιπο έργο. 

«Εδώ και αρκετό καιρό κάνω αυτό που αγαπάω, είναι μία συγκεκριμένη τέχνη που λέγεται String Art.  Βέβαια από  τότε που ήμουν μικρός μου άρεσε ο όγκος κι έκανα όνειρα, είχα ιδέες για καρνάβαλους. Ασχολούμαι ενεργά με καρναβαλικές χειροτεχνίες από πρόκες και κλωστή. Είναι κάτι που δεν είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα. Έχω ιδέες που έχω προτείνει στη δημοτική αρχή αλλά και σε καλλιτέχνες μέσα στο καρναβαλικό εργαστήρι. Είναι κάτι διαφορετικό αυτό που έχουμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια. Μακάρι να εφαρμοστούν κάποιες γιατί είναι ωραίο να κάνουμε και κάτι διαφορετικό. Θέλω να κάνω κάποιες μακέτες και συνθέσεις στο πλαίσιο της τέχνης μου» λέει.

 

Έργα του Δημήτρη Βούρτση

Κατασκευή από κλωστές σε εσωτερικό χώρο..

Κατασκευή από κλωστές σε εσωτερικό χώρο..

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr