Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Πατρινό καρναβάλι: Τι αλλάζει στο ράψιμο...

Πατρινό καρναβάλι: Τι αλλάζει στο ράψιμο των στολών- Το κόστος, τα πολυπληθή πληρώματα και οι φοιτητές

Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

«Βλέπω πως ίσως γυρίσουμε στην εποχή όπου τα γκρουπ ήταν μικρές παρέες που έραβαν μόνες τους τις στολές τους» λέει στο thebest.gr ο καρναβαλιστής Δημήτρης Φάκαλος

THE BEST CARNIVAL 2024
/

Πολλά αλλάζουν στο ράψιμο των καρναβαλικών στολών στην Πάτρα καθώς δεν μένει ανεπηρέαστο από τις συνθήκες που επικρατούν ευρύτερα στην αγορά.

Πλέον τα γκρουπ περιμένουν – για οικονομικούς λόγους- μέχρι την «τελευταία στιγμή» προκειμένου να ράψουν τις στολές τους ενώ σιγά σιγά «εξαφανίζονται» και τα πολυάριθμα γκρουπ. Όλα τα υφάσματα, όπως λένε στο thebest.gr άνθρωποι που ασχολούνται με τη δημιουργία καρναβαλικών στολών, έχουν αύξηση 20-30%  ενώ το να προμηθευτεί κανείς μεγάλη ποσότητα είναι επιπλέον κόστος.

Την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν χέρια να ράψουν τις στολές. «Βλέπω πως ίσως γυρίσουμε στην εποχή όπου τα γκρουπ ήταν μικρές παρέες που έραβαν μόνες τους τις στολές τους» λέει στο thebest.gr ο καρναβαλιστής Δημήτρης Φάκαλος.

Όπως εξηγεί, «παλιότερα υπήρχαν υφάσματα, υπήρχε και στοκ. Βρίσκαμε ένα ύφασμα, λέγαμε για παράδειγμα ότι θέλουμε να πάρουμε 300 μέτρα και ρωτούσαμε τον έμπορο αν θα μπορεί να δώσει άλλα 100-200 μέτρα σε περίπτωση που χρειαστεί. Συνήθως υπήρχε η δυνατότητα. Αν δεν υπήρχε, διαλέγαμε άλλο ύφασμα. Ξεκινούσαμε να ράβουμε στολές, γράφαμε κόσμο στα γκρουπ κι αν τελευταία στιγμή έρχονταν άλλοι 30 ή 40, μπορούσαμε να πάρουμε ύφασμα και να ράψουμε τις στολές τους. Τα τελευταία χρόνια και μετά τον κορωνοϊό ειδικά, δεν υπάρχουν στοκ. Ό, τι ύφασμα υπάρχει, είναι 20- 30 μέτρα. Δε θα βρεις ύφασμα 500 μέτρων για παράδειγμα.

Πλέον κι επειδή η τεχνολογία έχει βοηθήσει, τα τυπώνουμε. Το θέμα όμως με το τύπωμα του υφάσματος είναι ότι γίνεται μία φορά. Δεν μπορείς να πεις στην πορεία να τυπώσεις άλλα 20 μέτρα. Είναι μία ολόκληρη διαδικασία και άρα πρέπει πρώτα να ξέρουμε πόσα άτομα είμαστε, να παίρνουμε μέτρα και να τυπώσουμε τα μέτρα που χρειάζονται για να καλυφθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιμένουμε όσο περισσότερο γίνεται για να παραγγείλουμε στολές, Όλοι παραγγέλνουν τον τελευταίο μήνα που έχουν εικόνα για τον αριθμό των συμμετοχών.

Αυτό πάλι έχει ως αποτέλεσμα αυτοί που ράβουν στολές να καλούνται να το κάνουν σε ελάχιστο χρόνο. Παράλληλα είναι μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν χέρια για να το κάνουν αυτό.  Με αυτό ασχολούνταν  γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που βγήκαν στη σύνταξη χωρίς να έρθει νέο αίμα ή αλλοδαποί που έκαναν περιστασιακά αυτή την εργασία και πλέον λείπουν όπως λείπουν και από τις ελιές και από άλλες δουλειές.  Όλα αυτά αυξάνουν τον κόστος των στολών. Βέβαια όλα σχετίζονται με το πόσο ακριβά πράγματα θέλει ο καθένας. Οι στολές που έχουν φελιζολικές κατασκευές είναι πιο ακριβές, από το 2020 το φελιζόλ έχει διπλάσια τιμή. Τα καπέλα ίσως να μην έχουν ακριβύνει τόσο. Κατά μέσο όρο όμως η αύξηση δεν μπορεί να μην ξεπερνάει το 20%.  Οι μισθοί αυξήθηκαν επίσης κατά 20% από το 2020, πλέον δεν θα δουλέψει κάποιος για 25 ευρώ, ζητάει 40».

  • Οι φοιτητές, η εξαφάνιση των πολυάριθμων γκρουπ και η «στροφή» στα παλιά

Όπως αναφέρει ο κ. Φάκαλος, «ένα πράγμα που αλλάζει είναι τα πολυπληθή πληρώματά και ο ρόλος των φοιτητών… Ο φοιτητής που γράφθηκε το 2020 σε γκρουπ, το 2023 είχε αποφοιτήσει. Από την άλλη αυτός που ήρθε στην Πάτρα το 2020-2021, το 2023 δεν είχε βγει ποτέ στο Πατρινό Καρναβάλι, δεν ήξερε πώς είναι.  Πέρσι παρατηρήθηκε ότι δεν υπήρχαν γκρουπ με 8.000 ή 10.000 κόσμο γιατί οι φοιτητές δεν είχαν ζήσει Καρναβάλι, δεν ήξεραν τι γίνεται . Φέτος λοιπόν είναι μία κρίσιμη χρονιά για να δούμε  αν θα υπάρξει μία στροφή, πράγμα που δεν το πιστεύω. Θεωρώ ότι θα υπάρξει μία αλλαγή στα πολυπληθή γκρουπ τα οποία θα αργήσουμε να τα δούμε ξανά.

Η αύξηση στις τιμές των στολών θα αποθαρρύνει την ύπαρξη πολυάριθμων φοιτητικών γκρουπ. Δε θα μειωθεί ο αριθμός των γκρουπ αλλά θα αυξηθούν  οι μικρότερες παρέες. Πλέον θα γυρίσουμε σε γκρουπ που θα αγοράζουν υλικά και μόνα τους θα φτιάχνουν τις στολές τους».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr