Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Καρναβάλι: Χημικές τουαλέτες προτείνει η...

Καρναβάλι: Χημικές τουαλέτες προτείνει η Περιφέρεια- Τα μέτρα που εξετάζονται

Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Στις πρωτοβουλίες η καταπολέμηση των νοθευμένων ποτών και τα σουβλάκια αμφιβόλου ποιότητας

THE BEST CARNIVAL 2024
/

Μια σειρά πρωτοβουλιών ανέλαβε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προκειμένου φορείς και θεσμοί να συνεργαστούν για να ξεπεραστούν υγειονομικά, κυρίως, προβλήματα, στο φετινό Καρναβάλι.

Μιλώντας στο thebest.gr, η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Άννα Μαστοράκου, σχετικά με όσα ειπώθηκαν στην πρώτη σύσκεψη φορέων για τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν πέρυσι το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς που αφορούν μικροπωλητές με διαφόρων ειδών ποτά αλλά και διατροφής, «πέρυσι υπήρξε μια αθρόα εισβολή μικροπωλητών στην Πάτρα, αγνώστου ταυτότητας, οι οποίοι διέθεταν νοθεμένα ποτά και σουβλάκια αμφιβόλου ποιότητας γιατί δεν υπήρχε ελεγκτικός μηχανισμός. Υπήρχε και μεγάλη υγειονομική επιχείρηση με τη συνδρομή της 6ης ΥΠΕ, είχε στηθεί ένα υπαίθριο ιατρείο με την συνδρομή και του Ερυθρού Σταυρού, στο επάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου και είχε δοθεί εντολή να εφημερεύουν τα δυο μεγάλα νοσοκομεία αλλά και τα Κέντρα Υγείας Αγίου Αλεξίου και Ζαρουχλεϊκων, για να μπορέσουν να διαχειριστούν όλο τον όγκο των νέων που είχαν προβλήματα υγείας και από τα νοθευμένα ποτά αλλά και γενικότερα από περιστατικά μέθης».

Εξηγώντας, τα θέματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ήταν «ποιες είναι οι αρμοδιότητες της κάθε υπηρεσίες διότι φέτος υπάρχει μια σημαντική αλλαγή. Αρχικά, έχει εκδοθεί, ένα νόμος για τα νοθευμένα ποτά, που ουσιαστικά δίνει τις αρμοδιότητες αλλά και τη διαδικασία των παραβάσεων, των προστίμων και των μέτρων έναντι στις επιχειρήσεις που παρανομούν. Τη διαδικασία αυτή την ελέγχει του Γενικό Χημείο του κράτους, που είναι η αρμόδια υπηρεσία μαζί με το Τελωνείο. Η έκκλησή μας είναι να υπάρχει μια εποπτεία που θα ξεκινήσει πριν το Καρναβάλι. Το δεύτερο σημείο είναι να πιέσουμε το Δήμο να μην επιτρέψει την αθρόα εισβολή, αυτών των μικροπωλητών, χωρίς άδεια και να περιφρουρήσει τη διαδικασία αυτή με μικτά κλιμάκια του Δήμου και της Αστυνομίας, που να κατάσχουν άμεσα όλο το εμπόρευμα των μικροπωλητών χωρίς άδεια. Το φαινόμενο αυτό, θίγει την υπόσταση της πόλης κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού. Το καρναβάλι είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης μας και δεν θα πρέπει να δημιουργούνται τέτοια φαινόμενα» επισημαίνει η κ. Μαστοράκου και τονίζει: «επειδή η μαυροδάφνη φαίνεται ότι νοθεύεται κατά πλειοψηφία, ένα brand name της πόλης, δέχεται μεγάλο πλήγμα αλλά και η ίδια η πόλη. Άρα σκοπός μας είναι να περιφρουρήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, φέτος, το Καρναβάλι».

Εκ των πρωτοβουλιών που έχουν ήδη αποφασίσει είναι να εκδοθεί ένα φυλλάδιο, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θα φέρει ένα QR code που θα σκανάρεται απ’ όλους τους νέους και θα διανέμεται στα σημεία εισόδου της πόλης (ΚΤΕΛ, ΟΣΕ). Θα περιέχει οδηγίες, για το τι πρέπει να κάνουν, που να αποταθούν και γενικές οδηγίες ασφάλειας.

Επίσης, όπως τόνισε η κ. Μαστοράκου, «θέλουμε καλή καθαριότητα στις δημόσιες τουαλέτες, με βάρδιες και συνεχόμενο καθαρισμό και υπάρχει μια σκέψη να τοποθετηθούν από την Περιφέρεια χημικές τουαλέτες. Για τα παραπάνω, υπάρχει καλή πρόθεση από το Δήμο αλλά το επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνει και μια συνάντηση με τον Δήμαρχο, να δούμε ακριβώς ποια θα είναι τα μέτρα που θα λάβει η δημοτική αρχή ώστε να περιφρουρήσει αυτά που θα ζητήσουμε. Θα υπάρχει ένας προγραμματισμένος έλεγχος από την Υγειονομική Υπηρεσία δηλαδή το τμήμα Δημόσιας Υγείας και των ξενοδοχείων και των χώρων εστίασης ώστε να υπάρξουν οι σχετικές παρατηρήσεις, να δείξουμε μια ουσιαστικά υγειονομική προστασία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους νέους και τις οικογένειες και τα μικρά παιδιά που μας επισκέπτονται εκείνο το χρονικό διάστημα» αναφέρει η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης.

Η σύσκεψη θα επαναληφθεί την Παρασκευή, παρουσία και πάλι όλων των φορέων, όπως ο Δήμος Πατρέων, η Αστυνομία, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Τελωνείο, ο ΣΚEΑΝΑ, το Γενικό Χημείο του Κράτους και άλλων, με τις προτάσεις τους, που θα συζητηθούν.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr