Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ποια ήταν η μέρα με τη χειρότερη ατμόσφαιρα το τελευταίο 10ημερο- Ποιες οι πιο επιβαρυμμένες περιοχές

Πάτρα: Ποια ήταν η μέρα με τη χειρότερη ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

«Τις τελευταίες ημέρες, κάθε μέρα είχαμε όλο και μεγαλύτερη ρύπανση καθώς δεν υπήρχε τρόπος να καθαρίσει η ατμόσφαιρα»

Τη μέρα με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση έζησε χθες, Κυριακή, η Πάτρα. Οι τιμές ποιότητας του αέρα ήταν αρκετά κακές τις βραδινές ώρες ενώ από σήμερα φαίνεται τα πράγματα να καλυτερεύουν λόγω της βροχής.

Όπως εξηγεί   o καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης, «μέχρι τώρα δεν είχαμε σημαντικά προβλήματα και σε αυτό βοήθησε ο καλός καιρός. Τα προβλήματα εμφανίζονται συνήθως από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά, όμως αυτή τη φορά ακόμα και στην περίοδο των γιορτών που ο κόσμος μένει περισσότερο στο σπίτι και χρησιμοποιεί περισσότερο και το τζάκι, τα προβλήματα ήταν μικρότερα σε σχέση με το παρελθόν.  Η αλλαγή του καιρού μετά την περίοδο των γιορτών με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, χωρίς βροχές και ισχυρούς ανέμους είχε ως αποτέλεσμα να γίνονται μεγαλύτερες οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα».

Όπως επισημαίνει ο κ. Καζαντζίδης, «το πρόβλημα εμφανίζεται από το απόγευμα μέχρι τις 21:00 περίπου και σχετίζεται με τα τζάκια. Τις τελευταίες ημέρες, κάθε μέρα είχαμε όλο και μεγαλύτερη ρύπανση καθώς δεν υπήρχε τρόπος να καθαρίσει η ατμόσφαιρα. Αυτό συνέβαινε μέχρι και χθες το βράδυ όπου φαίνεται ότι ήταν και η  χειρότερη μέρα του τελευταίου 10ημέρου. Από σήμερα είναι πιθανό τα πράγματα να είναι λίγο καλύτερα γιατί έχουμε τη βροχή. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Κατά βάση το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι περιοχές με τον μικρότερο αερισμό και τους λιγότερους ανέμους. Η περιοχή του Καστελόκαμπου και του Ρίου πάντα έχουν σχετικά καλές τιμές όπως και οι περιοχές που δεν υπάρχουν πολλές εκπομπές, όπως στο Πλατάνι και το Νέο Σούλι που είναι μακριά από τον αστικό ιστό. Όσο μπαίνουμε μέσα στην πόλη, από το κέντρο και προς τα νότια οι τιμές που εμφανίζονται είναι μεγαλύτερες».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «τη χθεσινή μέρα που ήταν η χειρότερη, σε όλους τους σταθμούς οι βραδινές τιμές ξεπέρασαν και τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο το οποίο σημαίνει ότι η ατμόσφαιρα ήταν κακή. Σε κάποιες στιγμές αυτή η τιμή έφτασε και τα 70-75 μικρογραμμάρια. Πρόκειται όμως για μια περίοδο του 24ώρου και όχι κάτι που συμβαίνει όλη την ημέρα.  Θα πρέπει λοιπόν οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού να είναι προσεκτικές  Πολλές φορές και μέσα στο σπίτι η ρύπανση μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ότι έξω και αυτό δεν οφείλεται μόνο στον αέρα που μπαίνει από έξω στον εσωτερικό χώρο αλλά και από τη χρήση του τζακιού μας κι άλλων πραγμάτων που δημιουργούν σωματίδια».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις