Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Τα Ποιήματα του Βασίλη Λαδά, από το 1973 έως το 2023 κυκλοφόρησαν συγκεντρωμένα σε μία έκδοση

Τα Ποιήματα του Βασίλη Λαδά, από το 1973...

Ο Πατρινός νομικός και συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου δίνει και μία χαριτωμένη εξήγηση για το ψευδώνυμο Βασίλης Αρφάνης που τον ακολούθησε για δεκαετίες

Ο Πατρινός νομικός και συγγραφέας Βασίλης Λαδάς πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων 2023 εξέδωσε σε ένα καλαίσθητο και περιποιημένο βιβλίο 280 σελίδων όλα του τα ποιήματα από την πρώτη του ποιητική συλλογή «Ο Γιάννης και η Μαρία» που είχε πρωτοκυκλοφορήσει τον Γενάρη του 1973, πριν δηλαδή 51 χρόνια, έως «Τα Δείπνα» του 2011, το «Λεύκωμα» του 2020 και τα ¨Έξι Μετέωρα Ποιήματα" του 2023.

Ο Βασίλης Λαδάς, ένα ανήσυχο πνεύμα, ένας εξαιρετικά δημιουργικός άνθρωπος, λάτρης του κινηματογράφου, ακτιβιστής και φιλάνθρωπος, στην 50χρονη αυτή λογοτεχνική του διαδρομή κατάφερε να περάσει τα σύνορα της Πάτρας και να καθιερωθεί στο πανελλήνιο. Το βιβλίο του «Παιχνίδια Κρίκετ», από τα καλύτερα του, που εκδόθηκε από τον Γαβριηλίδη το 2012 έμελλε να του χαρίσει το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.

Γεννημένος στην Πάτρα το 1946, ζει εδώ και έχει εργαστεί ως δικηγόρος.

Στην εισαγωγή του βιβλίου του με τον λιτό τίτλο «Τα Ποιήματα» (εκδόσεις Φαρφουλάς, Πάτρα) ο Βασίλης Λαδάς δίνει και μία εξήγηση σε ότι έχει να κάνει με το όνομα του. Είναι γνωστό πως κατά το παρελθόν τα βιβλία του τα υπέγραφε με το ονοματεπώνυμο Βασίλης Αρφάνης, ωστόσο τα πιο τελευταία χρόνια ξεκάθαρα στο δημόσιο λόγο και στο δημόσιο προφίλ χρησιμοποιεί το Βασίλης Λαδάς.

Όπως χαρακτηριστικά λέει, «πολλά ποιήματα από αυτές τις συλλογές έχουν ανθολογηθεί ως ποιήματα του Βασίλη Αρφάνη. Όμως στην Πάτρα που ζω συνέβαινε το παράδοξο σε απαγγελίες ποιημάτων να με καλούν ως Βασίλη Λαδά να διαβάσω ποιήματα του…Βασίλη Αρφάνη. Το παιχνίδι με το Αρφάνης και ο διχασμός έπρεπε να τελειώσει. Τα Δείπνα 2011 και το Λεύκωμα, 2020 κυκλοφόρησαν με το όνομα της ταυτότητας μου. Με την παρούσα έκδοση του συνόλου των ποιημάτων μου αποκαθίσταται πλήρως η τάξη, όπως λένε οι πολιτικοί».

Και συνεχίζει ο Βασίλης Λαδάς αναφέροντας πως «μέχρι και την “Παραβολή” το 2001, το ερωτικό ζευγάρι κυκλοφορεί στις ποιητικές μου συλλογές. Μαζεμένο στην ύπαρξη του, ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν έχουν δύναμη να αποκτήσουν τα πολλά και δεν αρκούνται στα λίγα. Το μέσα κυριαρχεί. Από την  “Παραβολή” αρχίζει να προβάλλει και το έξω. Οι άλλοι, ο κόσμος, οι αντιθέσεις. Στο “Απόκρεω”, 2004 (που βέβαια δεν έχει σχέση με το νάιλον καρναβάλι της πόλης που ζω) κυριαρχεί το έξω. Όπως και στις δύο επόμενες συλλογές και στα “Έξι μετέωρα ποιήματα”, 2023, που δεν έχουν στεγαστεί σε συλλογή.

Παρελήφθησαν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, ποιήματα γραμμένα στην εποχή τους για μία επικαιρότητα λησμονημένη πια. Είναι δεκάδες όσοι με βοήθησαν, με τις συμβουλές, την γνώση, την παρουσία τους στην πορεία μου.

Του ευχαριστώ. Τους φίλους, τους γιους μου, την σύζυγό μου, ιδιαιτέρως ευχαριστώ την θυγατέρα μου Αναστασία. Η παρουσία της δίπλα μου, οι ματιές της, η σιωπή της, αρκούσε να πάρω δύναμη».

Πάντως για το ψευδώνυμο Βασίλης Αρφάνης που για δεκαετίες τον ακολούθησε, ο ίδιος αποκαλύπτει πως εν τέλει δεν ήταν ακριβώς ψευδώνυμο αλλά το προγονικό επώνυμο του πατέρα του, το οποίο άλλαξε σε Λαδάς. "Γίνονταν αυτά", αναφέρει με μία ειλικρινή και συγκινητική απλότητα.

Ο Βασίλης Λαδάς λοιπόν που πέρυσι μας εξέπληξε ιδιαίτερα θετικά με το πεζογράφημα του, «Ποδηλάτες» (εκδόσεις ΚΨΜ), συνεχίζει να δίνει ένα δυναμικό λογοτεχνικό παρών που οι αναγνώστες έχουν ανάγκη και σίγουρα ένα βιβλίο με συγκεντρωμένη την ποιητική του δουλειά ήταν καθόλα αναγκαίο και χρήσιμο.

Το βιβλίο θα το βρείτε διαθέσιμο και στα Πατρινά βιβλιοπωλεία.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture