Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Βαθιά συναισθηματικό και αιχμηρό το νέο κοινωνικό μυθιστόρημα του Β. Λαδά με φόντο την Πάτρα, "Ποδηλάτες"

Βαθιά συναισθηματικό και αιχμηρό το νέο ...

Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τις εκδόσεις ΚΨΜ και θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση στις 10 Ιουνίου 2022 στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου

Ο Βασίλης Λαδάς, γνωστός δικηγόρος και συγγραφέας, βραβευμένος το 2013 με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο για βιβλίο το οποίο προάγει τον διάλογο σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα για το μυθιστόρημα του «Παιχνίδια Κρίκετ», ανήκει στις συγγραφικές φωνές της Πάτρας που έχει καταφέρει να περάσει τα στενά σύνορα της πόλης και το έργο του να χαίρει εκτίμησης πανελλαδικά.

Στα 76 του χρόνια σήμερα, παραμένει δημιουργικός και αεικίνητος όσο ποτέ και πάντα με άποψη στα πράγματα και ιστορίες για τους αδικημένους αυτού του τόσο περίεργου κόσμου που ζούμε.

Λίγους μόλις μήνες μετά το εξαίρετο βιβλίο του για τον σπουδαίο Αλεξανδρινό ποιητή, Κωνσταντίνο Καβάφη που τόσο θαυμάζει (το βιβλίο με τίτλο "Το Πλοίο του Κ.Π. Καβάφη"), ο Βασίλης Λαδάς μας παρουσίασε εδώ και λίγες μέρες ένα νέο βιβλίο, αυτή τη φορά, ένα μυθιστόρημα πολιτικό, κοινωνικού ρεαλισμού, από τις εκδόσεις ΚΨΜ.

Ο Βασίλης Λαδάς στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Ποδηλάτες» χρησιμοποιεί ως χώρο δράσης την Πάτρα της κρίσης και των μνημονίων της περασμένης δεκαετίας και αφηγείται μία ιστορία που "πιάνει" και αγγίζει τον αναγνώστη από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο της. Η ιστορία είναι θλιβερή αλλά και συνάμα πολύ δυνατή και θα συγκινήσει όσο και θα εξοργίσει τον αναγνώστη.

Ένα τροχαίο θανατηφόρο ατύχημα στις 5.30 το πρωί της εορτής της Παναγίας, τον Δεκαπενταύγουστο του 2012 στην διασταύρωση της Κανελλοπούλου με την Ηρώων Πολυτεχνείου στην παραλιακή της Πάτρας, με νεκρή μία 21χρονη μόλις φοιτήτρια ποδηλάτισσα και υπαίτιο έναν συνομήλικό της, γόνο οικογένειας βιομηχάνων μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής επιφάνειας, που επέστρεφε μεθυσμένος με το ακριβό του, πολυτελές τζιπ από το Καζίνο του Ρίου αγνοώντας ή μάλλον μην βλέποντας καθόλου πως είχε κόκκινο φανάρι και θα έπρεπε να έχει σταματήσει.

Ο Βασίλης Λαδάς αφηγείται στη συνέχεια με συναρπαστικό, άμεσο τρόπο με μία γραφή που δείχνει απίστευτη ζωντάνια, την εξέλιξη της ιστορίας, τρία χρόνια αργότερα, προπαραμονή των Χριστουγέννων του 2015 όπου γίνεται η δίκη, στο δικαστικό μέγαρο της οδού Γούναρη, τελευταία στο πινάκιο και το απρόσμενο αποτέλεσμα αυτής που είναι η αθώωση του νεαρού κατηγορούμενου μετά από την καλά ενορχηστρωμένη υπεράσπιση του από τον δικηγόρο της οικογένειας του και την εύρεση ενός ταξιτζή ψευδομάρτυρα που με το …αζημίωτο πήγε και κατέθεσε πως ήταν πίσω από το τζιπ και το είδε να περνάει με πράσινο!

Η δικαστική υπόθεση του ατυχήματος γίνεται η αφορμή να αποκαλυφθούν οι συγκρούσεις δύο κόσμων που συνυπάρχουν.

Επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί, στημένα ΜΜΕ, τραμπούκοι, ψευδομάρτυρες, αλλά και ακτιβιστές, αλληλέγγυοι, κινήματα νεολαίας, δικαιοσύνη. Και στη μέση ο πατέρας της νεκρής ποδηλάτισσας, ένας πράος βασανισμένος άνθρωπος, φούρναρης στο επάγγελμα κάπου στην περιοχή της Αγίας Σοφίας (ένας μικρός ξυλόφουρνος), με αδυσώπητες μνήμες. Η δικαστική υπόθεση όπως μας την αφηγείται ο συγγραφέας, καλός γνώστης των νομικών καθότι και ο ίδιος έμπειρος δικηγόρος για χρόνια, διαρκεί από το καλοκαίρι του 2012, που συνέβη το τροχαίο, έως και τις αρχές του 2019, χρόνια κρίσης και μνημονίων, αποτέλεσμα οικονομικής και ηθικής χρεωκοπίας.

Το εντυπωσιακό στο νέο αυτό βιβλίο του Βασίλη Λαδά που μάλιστα πρόκειται και να παρουσιαστεί σε κεντρική εκδήλωση στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στην άνω πόλη στις 10 Ιουνίου 2022 όπως ο ίδιος ενημέρωσε το thebest.gr, είναι ότι σκιαγραφεί ένα προφίλ μίας πόλης και μίας κοινωνίας σε παρακμή χωρίς να φοβάται να αγγίξει πρόσωπα και πράγματα και αφήνοντας ξεκάθαρους και τόσο εύστοχους υπαινιγμούς ακόμη & για το χώρο της δικαιοσύνης που ως γνωστόν είναι λειτούργημα και πρέπει να είναι «τυφλή» και πάντα δίκαιη.  

Δεν διστάζει να αφήσει ελεύθερους υπαινιγμούς για μεγαλοβιομήχανους (ο πατέρας του νεαρού που προξένησε το τροχαίο, είναι μεγαλουποδηματοποιός με τεράστια περιουσία και offshore εταιρείες με εμπλοκή στα κοινά της πόλης ), για δικηγόρους επικεφαλής νομικών εταιρειών που δίνουν τις νομικές συμβουλές τους με ένα τζιν τόνικ στο χέρι & πάλι με το αζημίωτο και «μπράβους» ονόματι «Μπελμοντό» με σπασμένη μύτη που κάνουν τις «βρωμοδουλειές» του αφεντικού, το οποίο πάντως δεν του «κολλάει» ένσημα!

Το βιβλίο «Ποδηλάτες» κυκλοφορεί ήδη στα Πατρινά βιβλιοπωλεία ενώ μία πρώτη εκδήλωση παρουσίασης του – σαν καλωσόρισμα είχε γίνει την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 στις 19.30 στο βιβλιοπωλείο Nouveau, στην οδό Καραϊσκάκη 146 πλησίον της Πατρέως στην Πάτρα.

Ο Βασίλης Λαδάς που είναι και σινεφίλ και πολύ καλός γνώστης των κινηματογραφικών πραγμάτων και ρευμάτων και σταθερός φίλος της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας, γεννήθηκε το 1946 στην Πάτρα, όπου ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε Νομικά στη Θεσσαλονίκη.

Γράφει πεζά και ποίηση και δημοσιεύει άρθρα και δοκίμια σε εφημερίδες και περιοδικά για την τέχνη και την πολιτική. Το 2005 το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου είχε παρουσιάσει μία θεατρική διασκευή του διηγήματός του «Ρίον Αντίρριον», ενώ το 2006 ανέβηκε από το Ιόνιο Θέατρο το έργο του «Ανήθικη ποίηση», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πάτρα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture