Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Ο Βασίλης Λαδάς ανατρέχει στο "Πλοίο του Κ.Π. Καβάφη"

Ο Βασίλης Λαδάς ανατρέχει στο "Πλοί...
Μαρτάτος Tάκης

Ένα νέο αφήγημα από τον αγαπητό Πατρινό λογοτέχνη με επίκεντρο το ταξίδι του Αλεξανδρινού ποιητή το καλοκαίρι του 1901 από την Πάτρα για την Ιταλία κι από εκεί για την Αλεξάνδρεια

Ο Βασίλης Λαδάς, νομικός και λογοτέχνης, από τους πιο γνωστούς και επιφανείς ανθρώπους των γραμμάτων της πόλης με πανελλήνια αναγνώριση, έγραψε ένα αφήγημα 77 μόλις σελίδων με επίκεντρο τον σπουδαίο Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη και το πέρασμα του στια αρχές του περασμένου αιώνα από την Πάτρα, και το βιβλίο αυτό μόλις κυκλοφόρησε σε μία ιδιαίτερα καλαίσθητη και φροντισμένη έκδοση με τίτλο «Το πλοίο του Κ.Π. Καβάφη» από τις εκδόσεις Μανδραγόρας.

Η έμπνευση και αφετηρία γι’ αυτό το αφήγημα που ο Βασίλης Λαδάς έγραψε τις μέρες του εγκλεισμού του 2020, ήταν ένα μονόφυλλο του Καβάφη με το ποίημα «Του Πλοίου», εμπνευσμένο από τη μνήμη ενός ηδονικού βλέμματος  κατά το ταξίδι του ποιητή από την Πάτρα προς Πρίντεζι της Ιταλίας το καλοκαίρι του 1901. Μία περιπέτεια σε πόλεις και ζωές άλλων και ταυτόχρονα, όπως σημειώνεται στο οπισθόφυλλο της έκδοσης, μία εσωστρεφής περιδίνηση στη ζωή και στην πόλη του αφηγητή.

Ήταν αρχές του ’80, γράφει ο Βασίλης Λαδάς που ο Θόδωρος Μίντζας, ιδιοκτήτης του παλαιοβιβλιοπωλείου Ανθές στο Κολωνάκι του χάρισε ένα μονόφυλλο, από αυτά που τύπωνε ο Κωνσταντίνος Καβάφης στην Αλεξάνδρεια με τα ποιήματα του και τα δώριζε στους θαυμαστές του. Μάλιστα στο τέλος του ποιήματος υπάρχει και η υπόμνηση ότι τυπώθηκε τον Δεκέμβριο του 1919 στο τυπογραφείο Κασιμάτη και Ιωνά στην Αλεξάνδρεια.

Το συγκεκριμένο μονόφυλλο ο Βασίλης Λαδάς, όπως γράφει, δεν το τοποθέτησε στο ντοσιέ με τα άλλα μονόφυλλα του Καβάφη που κατά καιρούς απέκτησε, όντας θαυμαστής του μεγάλου μας ποιητή της «Ιθάκης». Αντίθετα το κορνιζάρισε και το κάδρο αυτό το κρέμασε πάνω από το τραπέζι που γράφει, κολλημένο στον τοίχο.

Αρχικά ο Καβάφης είχε ονομάσει το ποίημα του «Το Ιόνιο πέλαγος». Η θάλασσα του Ιονίου πελάγους είναι η θάλασσα των παιδικών μου χρόνων και των ταξιδιών μου στην Ιταλία, γράφει ο Βασίλης Λαδάς και συνεχίζει, "μόλις το πλοίο έφτανε στα νερά της Κέρκυρας κι αχνοφαίνονταν τα βουνά της Ηπείρου, η θάλασσα άρχιζε να αφηγείται μύθους και ιστορίες με τις φωνές των ηρώων τους, με την κελαριστή φωνή της Ναυσικάς στο νησί των Φαιάκων, με την παθιασμένη φωνή της Σαπφούς στους βράχους των Εγκρεμνών της Λευκάδας, εκεί που αυτοκτόνησε η ποιήτρια του έρωτα, και με τις κραυγές των κωπηλατών στη ναυμαχία στο Άκτιο όπου συγκρούστηκαν Οκτάβιος και Αντώνιος, με την Κλεοπάτρα δίπλα του που δεν του έφερε γούρι".

Η αφήγηση του Βασίλη Λαδά κυλά μ’έναν συναρπαστικό τρόπο. Γράφει πως η θάλασσα του Ιονίου δροσίζει τα καλοκαίρια την Πάτρα, την γενέθλια πόλη που την αγαπάμε γιατί εκεί ζήσαμε τα παιδικά μας χρόνια, παίξαμε ξέγνοιαστα, ερωτευτήκαμε, φάγαμε σκαμπίλια στα μάγουλα από τους έρωτες αλλά και γράψαμε τα πρώτα μας ποιήματα γι’ αυτήν που μας σκαμπίλισε. Και από την πόλη που ζω, την Πάτρα, γράφει συγκινητικά ο Βασίλης Λαδάς,  συγκρατώ για πάντα στη μνήμη μου, σαν φυλακτό, ιστορίες από το κολύμπι στο παλιό λιμάνι, την Ψιλή, εκεί που ήταν και το αρχαίο Ρωμαϊκό λιμάνι.

Τέλος να αναφέρουμε πως ο Καβάφης τότε το 1901 έκανε το πρώτο του ταξίδι από την Αλεξάνδρεια στην Ελλάδα μαζί με τον αδελφό του Αλέξανδρο. Ξεκίνησε από εκεί 12 Ιουνίου με καράβι, έμεινε καραντίνα 2 μέρες στη Δήλο για απολύμανση ρούχων και 16 Ιουνίου έφτασε στην Αθήνα. Στις 28 Ιουλίου αναχώρησε με τρένο από την Αθήνα για Πάτρα και στις 31 Ιουλίου πήρε το πλοίο Scilla της ατμοπλοικής εταιρίας Rubatino, ένα άθλιο πλοίο που δεν μπορούσε να κοιμηθεί στην καμπίνα κι από εκεί με άλλο πλοίο το Bohemian στην Αλεξάνδρεια.

Ο Βασίλης Λαδάς γράφει ποιήματα και πεζά. Είναι στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών από τη δεκαετία του ’70. Σινεφίλ και πάντα ανήσυχος πάνω σε θέματα κοινωνικά και δικαιωμάτων και ελευθερίες των πολιτών, κατάφερε πριν 8 χρόνια το 2013 με το εξαιρετικό μυθιστόρημα του, «Παιχνίδια κρίκετ» να του απονεμηθεί το Ειδικό κρατικό βραβείο σε λογοτέχνη, το βιβλίο του οποίου προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπως το μεταναστευτικό.

*Το νέο του βιβλίο μπορείτε να το βρείτε και στα Πατρινά βιβλιοπωλεία.

Για τη συνέχεια ο Βασίλης Λαδάς ετοιμάζει ένα μυθιστόρημα που αναμένεται να βγει την ερχόμενη άνοιξη.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture