Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Αντίο στον εξαιρετικό Βρετανό ηθοποιό Τομ Γουίλκινσον - Πέθανε στα 75 του χρόνια

Αντίο στον εξαιρετικό Βρετανό ηθοποιό Το...

Έφυγε από τη ζωή αιφνιδίως το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023 - Είχε προταθεί 2 φορές για Όσκαρ για τις ταινίες "Τα Μυστικά της Κρεβατοκάμαρας" και "Μάικλ Κλέιτον"

Iδιαίτερη θλίψη και συγκίνηση προξένησε στους σινεφίλ η είδηση ότι έσβησε στην εκπνοή της χρονιάς 2023, στις 30 Δεκεμβρίου, ο σπουδαίος Βρετανός ηθοποιός Τομ Γουίλκινσον - Tom Wilkinson, σε ηλικία 75 ετών.

Ο Βρετανός ηθοποιός Τομ Γουίλκινσον, γνωστός από τις Οσκαρικές ταινίες «Άντρες με τα όλα τους», «Shakespeare In Love» του Τζον Μάντεν, «Μυστικά της Κρεβατοκάμαρας» αλλά και από το «The Best Exotic Marigold Hotel», πέθανε αιφνιδίως σε ηλικία 75 ετών.

Ο συμπαθής αυτός ηθοποιός είχε γεννηθεί στις 5 Φεβρουαρίου του 1948, στο Wharfedale του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στη διάρκεια της καριέρας του, ο Γουίλκινσον κέρδισε ένα Bafta της Βρετανικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας για την ταινία «The Full Monty – Άντρες με τα όλα τους» του 1997 και ερμήνευσε ξανά τον ρόλο του Τζέραλντ όταν μια σειρά της Disney+ επανέφερε τους ήρωες 26 χρόνια μετά.

Συνολικά ο εκλιπών αυτός ηθοποιός απέσπασε έξι υποψηφιότητες για Bafta, καθώς και δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ, για τις ταινίες «Michael Clayton» του 2008 σε σκηνοθεσία του Τόνι Γκίλροϊ και «In The Bedroom – Τα Μυστικά της Κρεβατοκάμαρας» του 2002, σε σκηνοθεσία Τοντ Φιλντ όπου συμπρωταγωνίστησε με την εξαιρετική Σίσι Σπέισεκ. Η συγκεκριμένη ταινία που έφτασε & έως τα Όσκαρ είχε κάνει την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Σάντανς στη Γιούτα.

Ο Γουίλκινσον όπως διαβάαμε στην εφημερίδα Τα Νέα, πέθανε στο σπίτι του παρουσία της συζύγου του και της οικογένειας του το Σάββατο 30/12/2023, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Είχε δύο κόρες, την Άλις και τη Μόλι.

Με περισσότερες από 130 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές συμμετοχές συνολικά, ο Γουίλκινσον ήταν ένας ηθοποιός που μπορούσε να περνάει άνετα από δράματα εποχής, όπως το «Sense and Sensibility -Λογική και ευαισθησία» του 1995 και το «Belle» του 2013, σε ρόλους σε κωμικές περιπέτειες όπως το «Rush Hour» πλάι στον Τζάκι Τσαν το 1998 ή εγκληματιών όπως στο «RocknRolla» του Βρετανού σκηνοθέτη Γκάι Ρίτσι το 2008.

Κέρδισε επίσης βραβείο Emmy για τον ρόλο του ως Benjamin Franklin στην μίνι σειρά John Adams το 2008 και υποψηφιότητα για Emmy ως Joe, πατέρα του John F Kennedy, στην ταινία «The Kennedys». Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γουίλκινσον υποδύθηκε επίσης τον Αμερικανό πρόεδρο Lyndon B. Johnson στην πολύ καλή ταινία «Selma» του 2014 σε σκηνοθεσία της Άβα Ντουβερνάι ενώ ακόμη συμμετείχε στις ταινίες «The Grand Budapest Hotel» του Γουές Άντερσον και «Girl with a Pearl Earring» του Peter Webber το 2003 πλάι στην Σκάρλετ Γιόχανσον και τον Κόλιν Φερθ.

Στο «Μάικλ Κλέιτον - Michael Clayton» συμπρωταγωνίστησε με τον Τζορτζ Κλούνει και την Τίλντα Σουίντον.

Ο θάνατός του Τομ Γουίλκινσον επιβεβαιώθηκε με δήλωση που μοιράστηκε ο εκπρόσωπος του εκ μέρους της οικογενείας του.

«Με μεγάλη θλίψη η οικογένεια του Τομ Γουίλκινσον ανακοινώνει ότι πέθανε ξαφνικά στο σπίτι του στις 30 Δεκεμβρίου. Η σύζυγος και η οικογένειά του ήταν μαζί του» αναφέρεται στη δήλωση.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture