Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Το θρυλικό φιλμ "Το Κεντρί" με τους Νιούμαν, Ρέντφορντ και τον Ρόμπερτ Σο "έκλεισε" τα 50

Το θρυλικό φιλμ "Το Κεντρί" με...

Η βραβευμένη με 7 Όσκαρ ταινία του Τζορτζ Ρόι Χιλ, είχε κάνει πρεμιέρα στη Βόρειο Αμερική στις 25 Δεκεμβρίου του 1973

Πάνε 2 χρόνια και κάτι μήνες αφότου το θρυλικό γκανγκστερικό φιλμ Αμερικανικής παραγωγής 1973 «Το Κεντρί - The Sting» σε σκηνοθεσία του αξέχαστου George Roy Hill είχε ξαναβγεί στις ελληνικές αίθουσες & μάλιστα είχε έρθει για προβολή μέσα στον Αύγουστο και στην Πάτρα στο θερινό σινέ Κάστρο στο Ρίο προσελκύοντας πλήθος σινεφίλ.

Η αξεπέραστη αυτή ταινία που ξαναέσμιξε τους σούπερ σταρ και καλούς φίλους Πολ Νιούμαν και Ρόμπερτ Ρέντφορντ, συμπλήρωσε τα φετινά Χριστούγεννα ακριβώς 50 χρόνια από την πρεμιέρα της στις Αμερικανικές αίθουσες, στις 25 Δεκεμβρίου του 1973. Η ταινία σάρωσε εκείνη την εποχή στα ταμεία διεθνώς και κατάφερε στα 46α Όσκαρ που απονεμήθηκαν την άνοιξη του 1974 να προταθεί σε 10 κατηγορίες και να κερδίσει τελικά 7 βραβεία Όσκαρ, ανάμεσα τους της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, μοντάζ και καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου (David S. Ward).

Ο δε Robert Redford στην κορυφή της καριέρας του τότε (λίγο πιο πριν είχε βγει στις αίθουσες το πολιτικορομαντικό φιλμ «Τα Καλύτερα μας χρόνια» και είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία), προτάθηκε για το Όσκαρ καλύτερου α’ ανδρικού ρόλου και μάλλον άδικα έχασε από τον Τζακ Λέμον. Περιέργως μέχρι σήμερα παραμένει η μοναδική του υποψηφιότητα για Όσκαρ ερμηνείας της πολύχρονης καριέρας του, ωστόσο έχει κερδίσει Όσκαρ ως σκηνοθέτης το 1981 για το «Συνηθισμένοι άνθρωποι».

Η επέτειος από την πρεμιέρα της ταινίας «Το Κεντρί» πριν 50 χρόνια δεν πέρασε απαρατήρητη και είδαμε άρθρα αφιερώματα σε μεγάλες εφημερίδες όπως η The Washington Post και η Telegraph.  Η The Washington Post έγραψε χαρακτηριστικά: θέλετε να νιώσετε ότι μεγαλώσατε; Το “The Sting” το κλασικό φιλμ με τους Paul Newman-Robert Redford μόλις πενηντάρισε. Αλλά από την άλλη, θέλεις να νιώσεις νέος; τότε κάθισε και δες το ωραίο αυτό φιλμ που παραμένει ακόμη και σήμερα το απόλυτο παρείστικο φιλμ με πρωταγωνιστές δύο μεγάλους λαμπερούς σταρ!

Αξίζει να θυμίσουμε πως οι Paul Newman και Robert Redford πρωτοσυνεργάστηκαν πάλι υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Τζορτζ Ρόι Χιλ το 1969 στο χιουμοριστικό γουέστερν «Οι Δύο Ληστές – Butch Cassidy and the Sundance Kid» γράφοντας κινηματογραφική ιστορία & ήταν απόλαυση ιδίως για το γυναικείο κοινό να τους ξαναδεί μαζί το 1973 στο «Κεντρί» όπου μάλιστα τα υπέροχα κοστούμια εποχής του ’30 είχαν την υπογραφή της πολυβραβευμένης Ίντιθ Χεντ.   

Η δημοσιογράφος Susan King στο μεταξύ αποθεώνει τον Βρετανό ηθοποιό Ρόμπερτ Σο (1927-1978) που στο «Κεντρί» είχε τον ρόλο κλειδί του Ιρλανδικής καταγωγής αρχιμαφιόζου Doyle Lonnegan, τον οποίο εξαπατούν οι Ρέντφορντ -Νιούμαν, και γράφει πως ο Robert Shaw, που στην ταινία κούτσαινε και κρατούσε ένα μπαστούνι (είχε πράγματι χτυπήσει) σχεδόν έκλεψε την παράσταση από τους Paul Newman και Robert Redford.

Τέλος να αναφέρουμε πως ο Ρέντφορντ στα 87 του χρόνια σήμερα, όπως εξομολογήθηκε, χρειάστηκε να περάσουν τουλάχιστον 3 δεκαετίες από το ’73 για να ξαναδεί την ταινία αυτή που παραμένει αγέραστη και προσφέρει αγνή κινηματογραφική διασκέδαση.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Οι δύο σταρ με τον σκηνοθέτη Τζορτζ Ρόι Χιλ.

Οι δύο σταρ με τον σκηνοθέτη Τζορτζ Ρόι Χιλ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture