Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μακελειό στην Πράγα: Παγκόσμιο σοκ μετά την αιματηρή επίθεση με τους 15 νεκρούς – Για προμελετημένο έγκλημα κάνει λόγο η αστυνομία

Μακελειό στην Πράγα: Παγκόσμιο σοκ μετά ...

Τουλάχιστον 15 νεκροί από την επίθεση – Φόβοι ότι ο τραγικός απολογισμός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο

Παγκόσμιο σοκ επικρατεί από το μακελειό με τους τουλάχιστον 15 νεκρούς στο πανεπιστήμιο του Καρόλου, στην παλιά πόλη της Πράγας.

Δράστης ένας 24χρονος, ο οποίος αφότου πυροβόλησε αδιακρίτως από την στέγη κτιρίου. Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το τι ακολούθησε καθώς η επικρατέστερη εκδοχή είναι πως αυτοκτόνησε, ενώ άλλες πληροφορίες λένε πως ο 24χρονος φοιτητής στο εν λόγω πανεπιστήμιο έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Προμελετημένη, βίαιη επίθεση
Ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης, Μάρτιν Βόντρασεκ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Πέμπτης ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, προσθέτοντας ότι οι πυροβολισμοί ήταν «μια προμελετημένη βίαιη επίθεση», προφανώς εμπνευσμένη από παρόμοιες σφαγές στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας, Βιτ Ρακούσαν, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι δολοφονίες, που έλαβαν χώρα στο κτίριο της σχολής τεχνών του πανεπιστημίου, είχαν «οποιαδήποτε σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία». Ο πατέρας του δράστη είχε βρεθεί νεκρός νωρίτερα την Πέμπτη, ανακοίνωσε η αστυνομία. Όπως όλα δείχνουν, ο δράστης φέρεται να σκότωσε τον πατέρα του.

Τα τελευταία του μηνύματα
 Την ίδια στιγμή, έγιναν γνωστά και τα τελευταία του μηνύματα, στο Telegram, πριν από την επίθεση. «Γ@μ@μ@νη μέρα, γ@μ@μ@νη ζωή» και «πίνω τσάι και θέλω να αυτοκτονήσω» έγραφε πριν από λίγα 24ωρα. «Μισώ τον κόσμο και θέλω να προκαλέσω όσο περισσότερο πόνο μπορώ», έγραψε επίσης.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Πρεσβείας στην Πράγα
«Σε συνέχεια της τραγικής επίθεσης στην Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου του Καρόλου, που έλαβε χώρα σήμερα 21.12.2023 στις 15:00 και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 24 (μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία της τσεχικής αστυνομίας) παρακαλούνται όλοι οι Έλληνες που βρίσκονται στην Πράγα όπως αποφεύγουν την μετάβαση τους στην Πλατεία Jan Palach στο κέντρο της πόλης, οπου ευρίσκεσαι το κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής. Το συμβάν έχει τελειώσει αλλά η αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά τόσο το κτίριο όσο και τον περιβάλλοντα χώρο για τυχόν ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού, ενώ συνεχίζεται και η διαδικασία για την αναγνώριση των θυμάτων. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στο εξής τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης της Πρεσβείας Πράγας: +420 775 033 669. Μέχρι στιγμής, από την πληροφόρηση που έχει η Πρεσβεία, δεν υπάρχει κάποιος Έλληνας μεταξύ των θυμάτων».

Το χρονικό της μαζικής επίθεσης
Η αστυνομία ανακοίνωσε λίγο μετά τις 15:00 τοπική ώρα ότι ανταποκρίθηκε σε πυροβολισμούς στην πλατεία Γιαν Πάλαχ, κοντά σε τουριστικά αξιοθέατα όπως η γέφυρα του Καρόλου του 14ου αιώνα στο κέντρο της Πράγας. Λιγότερο από μία ώρα αργότερα, ανακοίνωσαν στο X ότι ο δράστης είχε «εξουδετερωθεί» και όλο το κτίριο εκκενώθηκε.

Οι καθηγητές και οι μαθητές έλαβαν οδηγίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να καταφύγουν όσο διαρκούσε η δράση της αστυνομίας. «Μείνετε στη θέση σας, μην πάτε πουθενά. Αν είστε στα γραφεία, κλειδώστε τα και τοποθετήστε έπιπλα μπροστά από την πόρτα, σβήστε τα φώτα», ανέφερε το email.

Αρκετοί φοιτητές δημοσίευσαν φωτογραφίες από πόρτες μέσα στο πανεπιστήμιο που ήταν κλειστές. «Αυτή τη στιγμή έχω κολλήσει μέσα στην τάξη μου στην Πράγα. Ο δράστης είναι νεκρός, αλλά περιμένουμε να μας εκκενώσουν. Προσευχόμαστε να βγούμε ζωντανοί», έγραψε ένας από αυτούς, ο Jakob Weizman. Άλλοι σκαρφάλωσαν σε στενά περβάζια σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξεφύγουν από τον δράστη.

Σκότωσε και τον πατέρα του;
Ο Βόντρασεκ δήλωσε ότι το πτώμα του πατέρα του φοιτητή είχε βρεθεί στο σπίτι του στην πόλη Hostoun, δυτικά της Πράγας, στις 12.40μμ. Η αστυνομία διαπίστωσε ότι ο φοιτητής, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί δημόσια, επρόκειτο να παρακολουθήσει μια διάλεξη στο πανεπιστήμιο στις 2μμ.

Διατάχθηκε αμέσως έρευνα στο κεντρικό κτίριο της σχολής τεχνών, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας, αλλά ο ύποπτος - ο οποίος ήταν νόμιμος κάτοχος πολλών όπλων - πήγε σε άλλο κτίριο, όπου άνοιξε πυρ. Οι πρώτες αναφορές για τους πυροβολισμούς ελήφθησαν στις 2.59μμ και μια ομάδα ειδικών δυνάμεων βρέθηκε στο σημείο 12 λεπτά αργότερα.

Στις 3.20 μ.μ., είπε ο Βόντρασεκ, έλαβε πληροφορίες ότι το πτώμα του δράστη βρισκόταν σε ένα περβάζι του κτιρίου. Είπε ότι ο ύποπτος είχε υποστεί «καταστροφικά τραύματα», αλλά δεν ήταν άμεσα σαφές αν αυτοκτόνησε ή πέθανε από τα πυρά της αστυνομίας.

Ο Πετρ Νέντομα, διευθυντής της γκαλερί Rudolfinum απέναντι από την πλατεία που βρίσκεται απέναντι από τον τόπο του περιστατικού, δήλωσε στην τσεχική τηλεόραση ότι είχε δει τον δράστη. «Είδα ένα νεαρό άτομο στη γκαλερί που είχε κάποιο όπλο στο χέρι του, όπως ένα αυτόματο όπλο», είπε.

«Πυροβολούσε προς τη γέφυρα Manes, επανειλημμένα, με κάποιες διακοπές. Στη συνέχεια είδα καθώς πυροβολούσε, σήκωσε τα χέρια του ψηλά και πέταξε το όπλο στο δρόμο, ήταν εκεί πάνω στη διάβαση πεζών», είπε ο Nedoma.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις