Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Οι 10 πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι της χρονιάς– Ποιος αύξησε την περιουσία του

Οι 10 πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι τη...

Κατά 500 δισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότεροι κατόρθωσαν να γίνουν συνολικά οι 10 από τους 2.568 δισεκατομμυριούχοι του κόσμου

Το να γίνεις δισεκατομμυριούχος απαιτεί συνήθως έναν συνδυασμό παραγόντων που περιλαμβάνει επιχειρηματικές ικανότητες, στρατηγικές επενδύσεις και λίγη τύχη.

“Αν και δεν μπορώ να εγγυηθώ την ιδιότητα του δισεκατομμυριούχου, παραθέτω ορισμένα γενικά βήματα που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητές σας: αναπτύξτε πολύτιμες δεξιότητες σε έναν τομέα που έχει τη δυνατότητα υψηλών οικονομικών αποδόσεων, όπως η τεχνολογία, περιτριγυρίστε τον εαυτό σας με ομοϊδεάτες, μέντορες και εμπειρογνώμονες που μπορούν να παρέχουν καθοδήγηση, υποστήριξη και πολύτιμες διασυνδέσεις, προσαρμοστείτε στις μεταβαλλόμενες δυναμικές της αγοράς και εντοπίστε τις ευκαιρίες όπου μπορείτε να δημιουργήσετε ή να επενδύσετε σε καινοτόμες λύσεις” μας απαντά το Chat GPT στην ερώτηση “πώς να γίνω δισεκατομμυριούχος;”. Η αλήθεια είναι ότι όπως ακριβώς εμείς, έτσι και πολλοί δισεκατομμυριούχοι που είδαν τις περιουσίες τους να εκτοξεύονται σε νέα ύψη, είχαν ως σημείο αναφοράς την AI τεχνολογία.  

Η συσσώρευση πλούτου τους οφείλεται κυρίως στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία βοήθησε περισσότερους από τους μισούς 2.568 billionaires του πλανήτη να είναι πλουσιότεροι από ό,τι ήταν το 2022. Μάλιστα, για τους δέκα μεγαλύτερους κερδισμένους της χρονιάς, ο πλούτος τους αυξήθηκε συνολικά κατά 490 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes. Φυσικά δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επτά από την “χρυσή δεκάδα”, σχετίζονται με επιχειρήσεις τεχνολογίας και οχτώ από αυτούς προέρχονται από τις ΗΠΑ.  

Νο 10 – Jensen Huang /  Nvidia 
Αν και η καθαρή αξία της περιουσίας του είναι τα 43,6 δισεκατομμύρια, ο συνιδρυτής και διευθύνοντας σύμβουλος της Nvidia, κατόρθωσε να κερδίσει 29,8 δισ. δολάρια και να συμπεριληφθεί ανάμεσα στους 20 πλουσιότερους Αμερικάνους. Δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, αν σκεφτούμε την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο φέτος.
Σημαντικό κομμάτι λοιπόν, αυτού του εκρηκτικού μηχανισμού, ήταν η Nvidia. Η εταιρεία βρέθηκε να σχεδιάζει τα περισσότερα από τα τσιπ που χρησιμοποιούνται για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης από οποιονδήποτε άλλη επιχείρηση, με την μετοχή της να ανεβαίνει έτσι, κατά περισσότερο από 230% το 2023. 

 Νο 9 – Larry Ellison / Oracle
Επιπλέον 30,8 δισεκατομμύρια δολάρια αύξησε τα κέρδη του ο Larry Ellison, φτάνοντας τα 133,2 δισ. δολάρια. Ο ίδιος είναι ο επικεφαλής της εταιρείας τεχνολογίας Oracle, η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο, παρέχοντας μια μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων cloud, καθώς και κώδικα Java και Linux και την υπολογιστική πλατφόρμα Oracle Exadata. Και σε αυτό το παράδειγμα, η γενικευμένη ζήτηση για υπηρεσίες κέντρων δεδομένων, με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη, βοήθησε στην άνοδο των μετοχών του γίγαντα λογισμικού που ίδρυσε ο Ellison το 1977, κατά 26% για το 2023. 

Νο 8 – Steve Ballmer / Microsoft
Αύξησε την περιουσία του κατά 32,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αγγίζοντας τα 110,9 δισ. Αιτία ήταν οι επενδύσεις του στην ομάδα NBA Los Angeles Clippers -η οποία αξίζει 19% περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο- και στη Microsoft, στην οποία ο Ballmer, ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος από το 2000 έως το 2014, παραμένει μέτοχος. Ο Steve Ballmer εντάχθηκε στη Microsoft το 1980, αφού ο Bill Gates τον έπεισε να εγκαταλείψει το πρόγραμμα MBA του Πανεπιστημίου Stanford. Ήταν ο 30ος υπάλληλος της Microsoft. Ο Ballmer διαδέχθηκε τον Gates στη θέση του CEO της Microsoft το 2000. Κατείχε τη θέση αυτή μέχρι την αποχώρησή του το 2014. Ο Ballmer επέβλεψε το 2011 την εξαγορά της Skype από τη Microsoft έναντι 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σχετικά με την Microsoft, η εταιρεία generative AI, OpenAI και το διάσημο εργαλείο της Chat GPT, ήταν ο βασικός λόγος που η επιχείρηση αύξησε κατά 55% τη μετοχή της.

Νο 7 – Sergey Brin / Google
O συνιδρυτής και πρόεδρος μέχρι το 2001, της Google κέρδισε 33 δισεκατομμύρια επιπλέον για το 2023. Ο ίδιος προσπαθεί τον τελευταίο διάστημα να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στην εταιρεία, ωθώντας την προς τον δρόμο της τεχνητής νοημοσύνης.

Νο 6 – Amancio Ortega / Zara
Πολύ κοντά στον προηγούμενο είναι και ο Amancio Ortega, βασικός μέτοχος της εταιρείας Zara με μερίδιο 60% και συμμετέχων στο διοικητικό συμβούλιο μαζί με την κόρη του, Marta Ortega Perez. Η Zara, είναι η πιο γνωστή εταιρεία της Inditex -Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarious, Zara Home, κ.α.- , της ισπανικής πρωτοπόρου εταιρείας ταχείας μόδας που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης., τα κέρδη της οποίας άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ.

Νο 5 – Larry Page – Google
Κατά 34,4 δισ. αύξησε την περιουσία του ο Larry Page, ιδρυτής της Google το 1998 και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μέχρι το 2001 και ξανά μεταξύ 2011 και 2019. Η Google είναι η κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 92% των παγκόσμιων αιτήσεων αναζήτησης, ενώ το 2006, η εταιρεία αγόρασε το YouTube, την κορυφαία πλατφόρμα για βίντεο. Φέτος οι μετοχές της μητρικής εταιρείας Alphabet της Google έχουν αυξηθεί κατά 50% φέτος, καθώς οι επενδυτές αναμένουν το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης Gemini του τεχνολογικού γίγαντα το 2024. Η Alphabet, την οποία ο Page ίδρυσε μαζί με τον Sergey Brin, λάνσαρε τον Μάρτιο το AI chatbot Bard.

Νο 4 – Prajogo Pangestu / Diversified
Από τον Οκτώβριο οι μετοχές του Ινδονήσιου μεγιστάνα αυξήθηκαν κατά 800 % αποφέροντάς του πάνω από 47,9 δισεκατομμύρια δολάρια κέρδος. Γιος ενός εμπόρου καουτσούκ, ο Prajogo Pangestu ξεκίνησε την επιχείρησή του στην ξυλεία στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Η εταιρεία του Barito Pacific Timber εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1993 και άλλαξε το όνομά της σε Barito Pacific μετά την περικοπή των δραστηριοτήτων ξυλείας της το 2007. Την ίδια χρονιά, η Barito Pacific απέκτησε το 70% της εταιρείας πετροχημικών Chandra Asri, η οποία επίσης διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Ινδονησίας. Αργότερα, το 2011η Chandra Asri συγχωνεύθηκε με την Tri Polyta Indonesia και έγινε ο μεγαλύτερος ολοκληρωμένος παραγωγός πετροχημικών της χώρας. Η Thaioil απέκτησε μερίδιο 15% στην Chandra Asri τον Ιούλιο του 2021. Αφού εισήγαγε την εταιρεία εξόρυξης άνθρακα Petrindo Jaya Kreasi στο χρηματιστήριο τον Μάρτιο του 2023, ο Pangestu εισήγαγε στο χρηματιστήριο την θυγατρική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, Barito Renewables Energy, έξι μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2023.

Νο 3 – Jeff Bezos / Amazon
Επιπλέον 65 δισ. απολαμβάνει ο Bezos, ο οποίος συνεχίζει να αυξάνει την περιουσία του, καθώς οι μετοχές της Amazon αυξήθηκαν κατά 79% το 2023. Η εταιρεία του που τώρα του αποφέρει απίστευτα κέρδη, ιδρύθηκε από τον ίδιο το 1994 σε ένα γκαράζ στο Σιάτλ. Αρχικά είχε παρουσιάσει την ιδέα ενός διαδικτυακού βιβλιοπωλείου στο πρώην αφεντικό του David E. Shaw, ο οποίος δεν ενδιαφέρθηκε. Αν και η Amazon ξεκίνησε αρχικά να πουλάει βιβλία, έκτοτε έχει μετατραπεί σε ένα one-stop shop για τα πάντα, ενώ αναμένεται να ξεπεράσει τη Walmart ως ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής στον κόσμο μέχρι το 2024.

Νο 2 – Mark Zuckerberg / Facebook/Meta 
Παρά τα πάθη του και την ανάμειξή του σε πολιτικά σκάνδαλα, ο Zuckerberg, μετά από μια ιδιαίτερη σκληρή χρονιά -το 2022-, επέστρεψε δυναμικά, προσθέτοντας περίπου 75 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του. Επίσης, οι μετοχές της μητρικής εταιρείας Meta του Facebook έχουν αυξηθεί κατά 178% μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.  
Το Facebook είναι ακόμα η μεγαλύτερη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο. Καθώς η χρήση του ιστότοπου είναι δωρεάν, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από τις διαφημίσεις. Η Meta φιλοξενεί επίσης πολλά άλλα εμπορικά σήματα, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής ανταλλαγής φωτογραφιών Instagram, την οποία εξαγόρασε το 2012, της υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω κινητών τηλεφώνων WhatsApp και του παραγωγού ακουστικών εικονικής πραγματικότητας Oculus, που εξαγοράστηκαν το 2014. 

 Νο 1 – Elon Musk / Tesla, SpaceX
Νικητής του 2023, ο Musk, o οποίος κέρδισε 100 δισεκατομμύρια δολάρια, παρά την σκληρή κριτική που δέχεται για τον τρόπο διαχείρισης του Twitter ή αλλιώς Χ. Ωστόσο, ο Musk κατάφερε να γίνει πλουσιότερος από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο τους τελευταίους 12 μήνες, κυρίως χάρη σε δύο άλλες επιχειρήσεις του. Οι μετοχές της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, η οποία άρχισε να παραδίδει τα Cybertrucks τον περασμένο μήνα, έχουν αυξηθεί περισσότερο από 100%. Επίσης, η πυραυλική του επιχείρηση SpaceX, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 90 επιτυχείς εκτοξεύσεις φέτος, εκτινάχθηκε και αποτιμήθηκε στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο και τώρα λέγεται ότι βρίσκεται στη διαδικασία πώλησης μετοχών, με αποτίμηση 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight