Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Πάτρα: Μεγάλη πολυφωνική ηπειρώτικη σύναξη

Πάτρα: Μεγάλη πολυφωνική ηπειρώτικη σύναξη

Δείτε ΦΩΤΟ

Η στάση του Πολυφωνικού Καραβανιού στην Πάτρα, την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023, ανέδειξε για άλλη μια φορά τη δύναμη της ηπειρώτικης πολυφωνίας, του δυσεύρετου αυτού είδους φωνών, της ζώσας παράδοσης της παραμεθόριας και όχι μόνο Ηπείρου.

Φωνές μυστηριακές που πλημμύρισαν το χώρο και συνομίλησαν μαζί μας για δύο ολόκληρες μυσταγωγικές ώρες.

Μόλις τρία χρόνια από την παγκόσμια αναγνώριση του Πολυφωνικού Καραβανιού με την μετ’ επαίνων εγγραφή του στις καλές πρακτικές Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, oι Κυρατζήδες, Αλέξανδρος Λαμπρίδης, και Αλίκη Γκανά, όπως εξάλλου και το υπόλοιπο σύνολο του πολυφωνικού καραβανιού, με τη συνεργασία και την άψογη φιλοξενία του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, έστησαν μια κατά κοινή ομολογία υψηλού επιπέδου εκδήλωση.

Η επιλογή της αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Ωδείο Πατρών, συμβολική, καθώς στον ίδιο χώρο είχε κάνει στάση προ 23 ετών το Πολυφωνικό Καραβάνι στα πρώτα του βήματα στον κόσμο της πολυφωνίας.

Τα πολυφωνικά σχήματα «Δελβινιώτικα», το δάκρυ της ξενιτιάς «LOT KURBETI», η «Χαονία», το εργαστήρι Πολυφωνίας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, το Εργαστήρι πολυφωνίας ΚΕΜΦΑ, το Εργαστήρι πολυφωνίας Πύργου Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας και το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Σχήμα των οικοδεσποτών, του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών «Λαλούσιν Πολυφωνικά», καθήλωσαν τον κόσμο που στην κυριολεξία είχε κατακλείσει την αίθουσα.

Την εκδήλωση παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον εκτός των άλλων και ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του μίλησε για την ποιότητα της εκδήλωσης, τη σημασία γενικότερα του «ταξιδιού» σε δράσεις όπως αυτή του πολυφωνικού Καραβανιού, καθώς και για την ωραιότητα των φωνών, που συγκινούν και προκαλούν ψυχική ανάταση.

Πριν το κλείσιμο της εκδήλωσης το Πολυφωνικό Καραβάνι μέσω του Αλέξανδρου Λαμπρίδη βράβευσε τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών για την συμβολή του τόσο στην προώθηση του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού όσο και για την εν γένει προσφορά του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής, για να λάβει ως δώρο από τον Πρόεδρο του Πανηπειρωτικού Σύλλόγου Πατρών, Αλέξανδρο Κ. Χάιδα, ένα κιλίμι υφασμένο στον αργαλειό προ 60 σχεδόν ετών, ένα δώρο συναισθηματικής και συμβολικής αξίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture