Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου: Κινητοποίηση στην Αποκεντρωμένη και στην Περιφέρεια

Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου: Κινητοποίηση ...

Την προσεχή Πέμπτη

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου "Μπακόπουλος Ντρίνιας" ζητώντας μέτρα για τη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, θα πραγματοποιήσει την προσεχή Πέμπτη κινητοποίηση στην στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Πάτρα και στη συνέχεια στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Σε σχετική του ανακοίνωση, αναφέρει: 

Όλοι εμείς οι αγρότες, παραγωγοί σταφίδας, ελιάς, λεμονιών και άλλων προϊόντων που σήμερα είμαστε χτυπημένοι από το κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων μας, την χαμηλή παραγωγή λόγω ακαρπίας της ελιάς ή ασθενειών που έπληξαν τα αμπέλια μας, έχουμε ένα δρόμο: Τον δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα!

Πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη στις έδρες όλων των Περιφερειών της χώρας, με βασικό αίτημα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και την καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης  εκπρόσωπων των αγροτών ελαιοπαραγωγών στη Σκάλα Αταλάντης στην Φθιώτιδα, με την συμμετοχή του συλλόγου μας.

Η τραγική κατάσταση σε ολόκληρη τη χώρα εξαιτίας της γενικευμένης και εκτεταμένης ακαρπίας, που σε ορισμένες περιοχές αγγίζει ακόμη και το 90% - 95%. Ενώ από την εκτίναξη της τιμής του ελαιολάδου κερδισμένοι βγαίνουν οι έμποροι και οι μεσάζοντες, την ίδια στιγμή γίνεται προσπάθεια να φανούν ως υπαίτιοι οι ίδιοι οι αγρότες.

Το εκτεταμένο φετινό πρόβλημα της ακαρπίας έρχεται να προστεθεί στη μειωμένη παραγωγή που υπήρχε και προηγούμενα χρόνια, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να μην μπορέσει να συνεχίσει την επόμενη χρονιά την αγροτική της δραστηριότητα, αλλά και την αδυναμία να ζήσουν τις οικογένειές τους με το κόστος ζωής να εκτινάσσεται.

Η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής έρχεται μαζί με την ανύπαρκτη μέριμνα για την προστασία της ελαιοπαραγωγής, καθώς και τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, διαμορφώνουν όρους εκμηδενισμού του εισοδήματος και τους φέρνουν αντιμέτωπους με τεράστιες δυσκολίες, για τη συνέχιση της ελαιοκαλλιέργειας καθώς η μείωση της παραγωγής φέτος είναι τέτοια, που σε όποια τιμή και αν πουληθεί το ελαιόλαδο, δεν θα καλύψει ούτε τα έξοδα καλλιέργειας για τη νέα χρονιά.

Αμπελουργοί και σταφιδοπαραγωγοί  διεκδικούμε την αναπλήρωση του εισοδήματός του από περονόσπορο και ωίδιο.

Την απόφαση για συντονισμένες κινητοποιήσεις πήραν εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων, συνεταιρισμών και μεμονωμένοι παραγωγοί αμπελοοινικών προϊόντων, που συμμετείχαν σε σύσκεψη με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και των Αγροτικών Συλλόγων του Δήμου Τυρνάβου. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των αγροτών βρίσκονται τα αιτήματα για αναπλήρωση του εισοδήματος, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής που προκάλεσε ο περονόσπορος και η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, απ' όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Συγκεκριμένα, οι συνεχείς βροχοπτώσεις της άνοιξης και του Ιουνίου είχαν ως συνέπεια αμπέλια και σταφιδάμπελοι  σε πολλές περιοχές να προσβληθούν από περονόσπορο και ωίδιο, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μείωση της παραγωγής. Ταυτόχρονα ο ΕΛΓΑ, που ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, ο κανονισμός του δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει για τη συγκεκριμένη ζημιά παρά το γεγονός ότι έγιναν και με το παραπάνω οι καλλιεργητικές φροντίδες. Έτσι, χιλιάδες αγρότες, που είχαν επωμιστεί ήδη τα αυξημένα καλλιεργητικά τους έξοδα, με αυξημένο το κόστος παραγωγής, έχουν μείνει χωρίς εισόδημα που να μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωση τους. Πολλοί συνάδελφοι βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.

Ξέρουμε ότι καμιά κυβέρνηση δεν μας χάρισε ποτέ τίποτα, ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με τους αγώνες.   

Όλοι και όλες την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη στην Πανελλαδικά συντονισμένη κινητοποίηση, στις 10:30πμ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Πάτρα και στη συνέχεια στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις