Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γιατί κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Χαμάς για εκεχειρία

Γιατί κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις Ισ...

Καμία νέα απελευθέρωση ομήρων μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος, λέει η Χαμάς

Σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί τις τελευταίες ώρες οι διαπραγματεύσεις για ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραήλ – Χαμάς, εν μέσω αλλεπάλληλων βομβαρδισμών στη Γάζα και εκατόμβης νεκρών.

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε πως μια ομάδα από τη μυστική υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ του Ισραήλ βρισκόταν στο Κατάρ για συνομιλίες με διαμεσολαβητές, για το ενδεχόμενο νέας εκεχειρίας στη Γάζα, το Σάββατο. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε πιθανή απελευθέρωση νέων ομήρων, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο, οι ελπίδες για νέα συμφωνία εκεχειρίας «έσβησαν» γρήγορα καθώς, λίγα λεπτά αργότερα, το Ισραήλ απέσυρε τη διαπραγματευτική ομάδα από το Κατάρ.

«Μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ντέιβιντ Μπαρνέα, επικεφαλής της Μοσάντ, διέταξε την ομάδα του στη Ντόχα να επιστρέψει στο Ισραήλ» ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου.

Χαμάς: Καμία νέα απελευθέρωση ομήρων μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος
Μετά την εξέλιξη αυτή, ένα από τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, ο Σαλέχ Αλ-Αρούρι, δήλωσε στο Al Jazeera ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους, μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Συνεχίζοντας, ο Αλ-Αρούρι διευκρίνισε ότι, για να απελευθερωθούν οι εναπομείναντες Ισραηλινοί όμηροι, θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει κατάπαυση του πυρός από την πλευρά του Ισραήλ και να απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι που κρατούνται σήμερα σε ισραηλινές φυλακές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εναπομείναντες όμηροι είναι όλοι είτε Ισραηλινοί στρατιώτες είτε άνδρες, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Γιατί οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε ναυάγιο
Όπως δήλωσε στο CNN πηγή με γνώση των συνομιλιών, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για τους ομήρους που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα κατέρρευσαν οριστικά το Σάββατο, αφού το Ισραήλ επέμενε στην απελευθέρωση μιας ομάδας γυναικών, με τη Χαμάς να αρνείται.

Καθώς οι συνομιλίες βρίσκονταν σε αδιέξοδο για την εν λόγω ομάδα, η Χαμάς πίεσε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ανδρών – ενδεχομένως με διαφορετικούς όρους. Το Ισραήλ απέρριψε από την πλευρά του αυτή την πρόταση, επιμένοντας ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να απελευθερωθούν πρώτα όλες οι γυναίκες.

Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Χαμάς συνεχίζει να κρατά ομήρους έναν αριθμό γυναικών ηλικίας περίπου 20 έως 30 ετών, πολλές από τις οποίες απήχθησαν από το μουσικό φεστιβάλ Nova. Η παλαιστινιακή οργάνωση ισχυρίζεται ότι κάποιες από αυτές θεωρούνται μέλη των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), κάτι που το Ισραήλ αρνείται.

Σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου «η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς αθέτησε τη συμφωνία, η περιελάβανε την απελευθέρωση όλων των παιδιών και των γυναικών με βάση έναν κατάλογο που δόθηκε στη Χαμάς και εγκρίθηκε από αυτή».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις