Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Στις 21/12 η πρεμιέρα του "Καπετάν Μιχάλη" με τον Αιμίλιο Χειλάκη στις αίθουσες

Στις 21/12 η πρεμιέρα του "Καπετάν ...

Την ταινία σε σκηνοθεσία του Κώστα Χαραλάμπους όπου παίζει και ο Πατρινός ηθοποιός Γεράσιμος Σοφιανός, την περιμένουμε για προβολή και στις αίθουσες της Πάτρας

Μέσα στην περίοδο των εορτών, στις 21 Δεκεμβρίου 2023 θα κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες, σε διανομή από την The Film Group, η πολυαναμενόμενη Ελληνική κινηματογραφική παραγωγή, «Ο Καπετάν Μιχάλης» με τον Αιμίλιο Χειλάκη.

Δε ζυγιάζω, δε μετρώ, δε βολεύομαι! Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι.

Το πλέον ευπώλητο μυθιστόρημα του διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα μας, Νίκου Καζαντζάκη, «Ο Καπετάν Μιχάλης» ζωντανεύει για πρώτη φορά στην μεγάλη οθόνη με τον αγαπητό ηθοποιό Αιμίλιο Χειλάκη να ερμηνεύει τον ομώνυμο ήρωα.

Την κινηματογραφική μεταφορά αυτού του εμβληματικού βιβλίου ανέλαβε ο Κώστας Χαραλάμπους, ο οποίος υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία της.

Μία υπερπαραγωγή που αναπαριστά πιστά την εποχή  με γυρίσματα σε όλο το εύρος της Κρητικής τοπιογραφίας, που επιχειρεί να διαδώσει εντός και εκτός συνόρων το αέναο Κρητικό φρόνημα για ελευθερία και αυτοδιάθεση.

Σημείωμα του Δημήτρη Κόκορη, καθηγητή Νεοελληνικής Γραμματείας του ΑΠΘ

‘’Το μυθιστόρημα Ο Καπετάν Μιχάλης είναι από τα σημαντικότερα και γνωστότερα έργα του Νίκου Καζαντζάκη. Εκδόθηκε το 1953.  Στη δεύτερη έκδοση του βιβλίου (1955), ο συγγραφέας πρόσθεσε έναν υπότιτλο, ο οποίος φωτίζει  τον βαθύτερο πυρήνα τόσο του συγκεκριμένου μυθιστορήματος, όσο και όλων των βασικών έργων του, και περιλαμβάνει τους όρους «Ελευθερία» και «Θάνατος». Η πλοκή του Καπετάν Μιχάλη εκτυλίσσεται κατά την κρητική επανάσταση του 1889, ωστόσο οι θεματικές αναλογίες του έργου με την ομηρική Ιλιάδα είναι εμφανείς. Τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης οικοδομήθηκαν και από παιδικά βιώματα του συγγραφέα, αλλά και από την ανάγκη οι λογοτεχνικοί ήρωες να λειτουργήσουν συμβολικά, ώστε οι συγκρούσεις και οι αντιθέσεις τους, μέσα στο μυθιστορηματικό πλαίσιο, να αναδείξουν τις σύνθετα διαμορφωμένες φιλοσοφικές και λογοτεχνικές αναζητήσεις του Καζαντζάκη και να σχηματίσουν τη βιοθεωρητική του πρόταση: συνεχής αγώνας κατά το «ανηφόρισμα του ανθρώπου», ηθικό «χρέος» και υπαρξιακή «κραυγή» που παλεύουν να αρθρώσουν έναν λόγο ελευθερίας, ο οποίος φιλοσοφικά αποκρυσταλλωμένος και με λογοτεχνικό οίστρο εκπεφρασμένος και στον Καπετάν Μιχάλη, οροθετήθηκε ως πλήρης αποδέσμευση της ανθρώπινης οντότητας από κάθε φόβο αλλά και κάθε ελπίδα.”

Λίγα λόγια για την ταινία

Κρήτη 1889, η χρονιά της επανάστασης. Κεντρικός ήρωας είναι ο Καπετάν Μιχάλης, ένας ασυμβίβαστος Κρητικός, μαυροντυμένος και αξύριστος ωσότου ελευθερωθεί η Κρήτη. Τη στιγμή όμως που συναντά την Εμινέ, γυναίκα του αδελφοποιητού του, Νουρήμπεη, τον κυριεύει ένας δαίμονας. Ο πειρασμός δεν τον αφήνει σε ησυχία και τον αποσπά από αυτό που θεωρεί ιερό καθήκον, την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους. Γρήγορα τα πράγματα περιπλέκονται και μια νέα εξέγερση ξεσπά, η οποία θα αλλάξει για πάντα τις ζωές όλων των ηρώων.

Σκηνοθεσία: Κώστας Χαραλάμπους

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αιμίλιος Χειλάκης, Αλέκος Συσσοβίτης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Τζένη Καζάκου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Σπύρος Μπιμπίλας, Γιώργος Γεροντιδάκης, Γιάννης Συλιγνάκης, Μάνος Ιωάννου, ο Πατρινής καταγωγής ηθοποιός Γεράσιμος Σοφιανός, ο Στράτος Χρήστου, και οι Κυριακή Γάσπαρη, Γιώργος Γαρνάβος, Δημήτρης Χαβρές, Νίκος Αναστασόπουλος, Χρήστος Χαλβατζάρας, Αλέξανδρος Ιωαννίδης, Κορίνα Αλεξανδρίδου, Σταύρος Καλιγάς, Ελένη Βουτυρά, Γιάννης Τσαγκαράκης, Έλενα Γαβρά κ.α.

*Το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, «Ο Καπετάν Μιχάλης», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Την ταινία την περιμένουμε για προβολή και στην Πάτρα.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture