Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Η Πατρινή Ροδοθέα Μηλάτου στο thebest.gr: "Προσφέρω ένα ψυχαγωγικό ταξίδι με εισιτήριο τις λέξεις"- Το Σάββατο στη "Γωνιά του Βιβλίου"

Η Πατρινή Ροδοθέα Μηλάτου στο thebest.gr...

Η ιατρός και συγγραφέας Ροδοθέα Μηλάτου που ζει και εργάζεται στην Ατλάντα, το Σάββατο 21/10 στις 19.00 θα είναι στη "Γωνιά του Βιβλίου" για την παρουσίαση του βιβλίου της "Για Όλα Φταίει το Παρίσι"

"Για όλα φταίει το Παρίσι", τιτλοφορείται το μυθιστόρημα που έχει γράψει η Ελληνοαμερικανίδα με καταγωγή από την Πάτρα, Ροδοθέα Μηλάτου - Dora Milatou-Smith, (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη) και το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση στο χώρο του βιβλιοπωλείου της οικογένειας Παπαχρίστου, «Η Γωνιά του Βιβλίου» στην Αγ. Νικολάου 32, στην Πάτρα στις 19.00.

Όπως η ίδια η κ. Μηλάτου ανέφερε στο thebest.gr, το βιβλίο είχε πρωτοβγεί το 2012 από άλλο εκδοτικό οίκο πέφτοντας τότε πάνω στην περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ωστόσο φαίνεται πως το βιβλίο της άξιζε μία δεύτερη ευκαιρία και επανακυκλοφορώντας από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και με νέο εξώφυλλο, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και να αγαπηθεί κάτι που φάνηκε και στην παρουσίαση του, πρόσφατα στη διάρκεια του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, στην Αθήνα.

Χαρούμενη και ευδιάθετη για την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου της στη γενέτειρα της, την Πάτρα, η Ροδοθέα Μηλάτου που έλκει την καταγωγή της από την πλευρά του πατέρα της από τα Πατρικάτα πλησίον του Φισκάρδου της Κεφαλονιάς, μίλησε στο thebest.gr.

Την πετύχαμε στο γειτονικό Αίγιο και μας μίλησε για το κίνητρο να γράψει αυτό το μυθιστόρημα, το οποίο μάλιστα προήλθε από τον ιατρικό χώρο και δεν ήταν άλλο από μία κλινική μελέτη στη Σουηδία που ανέφερε πως η γυναικεία λογοτεχνία βοηθά στην αντιμετώπιση της μελαγχολίας.

Η ίδια η κ. Μηλάτου έχει σπουδάσει ιατρική στις ΗΠΑ, όπου ζει και εργάζεται στην Ατλάντα, και η ειδικότητά της, της Ιατρικής Εργασίας όπως μας περιέγραψε είναι σχετικά σπάνια αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Με τη συγγραφή όπως λέει έχει πάθος από πολύ νεαρή ηλικία. Λατρεύει τα βιβλία, τη ζωγραφική αλλά και τα ταξίδια & αυτό είναι ευδιάκριτο στο «Για Όλα Φταίει το Παρίσι» καθώς ταξιδεύει τους αναγνώστες στο Παρίσι, στη Σαντορίνη και τη Βενετία. 

Ακολουθεί η συνέντευξη της κ. Μηλάτου στο thebest.gr

-Κυρία Μηλάτου πώς προέκυψε το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, από πού αντλήσατε έμπνευση για τους ήρωες σας.

“Πηγή έμπνευσης για το συγκεκριμένο μυθιστόρημα έχουν αποτελέσει πολλά και σημαντικά έργα άλλων συγγραφέων (είμαι φανατική αναγνώστρια) με πρωταγωνίστριες γυναίκες και ιστορίες τρίτων, πέραν της προσωπικής μου εμπειρίας

Η τελική ώθηση όμως προς τη συγγραφή αυτού του βιβλίου ήταν μια κλινική μελέτη που έχει διεξαχθεί στη Σουηδία, σύμφωνα με την οποία η γυναικεία λογοτεχνία βοηθά στην αντιμετώπιση της μελαγχολίας”.

-Είχατε πάθος με τη συγγραφή από τα μαθητικά σας χρόνια, το να γράψετε αυτό το βιβλίο ήταν όνειρο ζωής και τι ακολουθεί, ίσως μία νέα ιστορία.

“Πράγματι, με το διάβασμα και τη συγγραφή είχα πάθος από τα μαθητικά μου χρόνια και το όνειρο μου ήταν όντως να γίνω συγγραφέας.

Οι στόχοι μου γράφοντας αυτό το βιβλίο είναι να προσφέρω στο αναγνωστικό κοινό ένα σύγχρονο ρομαντικό χιουμοριστικό ταξιδιάρικο μυθιστόρημα, μια ψυχολογική απόδραση από την καθημερινότητα και το άγχος, ένα ψυχαγωγικό ταξίδι με εισιτήριο τις λέξεις, και, εκτιμώντας ότι τα βιβλία ανοίγουν δρόμους, ελπίζω να εμπνέει και να μεταφέρει μηνύματα έμμεσα και όχι εμφατικά.

Όσο για το τι ακολουθεί, έχω δύο βιβλία στα σκαριά…”.

-Ποια είναι μέχρι τώρα η ανταπόκριση των αναγνωστών στο βιβλίο σας που μας πηγαίνει έως το Παρίσι αλλά και στη Σαντορίνη.

“Μέχρι τώρα η ανταπόκριση των αναγνωστών έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μου και ευχαριστώ πολύ όσους έχουν στείλει μηνύματα για τα υπέροχα λόγια τους.

Το ότι το σκηνικό του μυθιστορήματος είναι μέρη μαγικά, όπως το Παρίσι, η Σαντορίνη, η Βενετία…δίνει τον τόνο στο βιβλίο και δεν είναι λίγοι οι αναγνώστες που τονίζουν ότι διάβασαν το βιβλίο απνευστί και πράγματι ταξίδεψαν και πέρασαν υπέροχα μαζί με τις ηρωίδες και τους ήρωες”.

- Μιλήστε μας λίγο για την Πάτρα, όπου έχετε γεννηθεί και μεγαλώσει και πόσο σας λείπει ζώντας στη μακρινή Αμερική.

“Την Πάτρα απλά την λατρεύω. Είναι η όμορφη πόλη της καρδιάς μου, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Σπούδασα στην Αμερική, όπου ζω και εργάζομαι ως γιατρός. Όμως η Πάτρα μου λείπει. Μου λείπουν οι άνθρωποι, οι φίλες, οι φίλοι, γι’ αυτό προσπαθώ να έρχομαι όσο ποιο συχνά μπορώ, συνήθως τα καλοκαίρια, και φυσικά ενημερώνομαι για το τι γίνεται μέσω των τοπικών ηλεκτρονικών εφημερίδων. Έτσι μένω συνδεδεμένη με την πατρίδα”.

- Υπάρχουν αγαπημένοι συγγραφείς και βιβλία και αν ναι, πείτε μας ποιοι είναι.

“Είναι παρά πολλοί οι αγαπημένοι μου συγγραφείς. Μου είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω μερικούς. Σε γενικές γραμμές προτιμώ τα ρεαλιστικά βιβλία που αυξάνουν τη συναισθηματική μας νοημοσύνη, εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας, προσεγγίζουν την πραγματικότητα και έχουν χιούμορ.

Θα ήθελα πάντως να προσθέσω σχετικά με αγαπημένους συγγραφείς ότι αυτή την περίοδο διαβάζω τρεις από τις αγαπημένες μου  συγγραφείς, την Catherine Alliott, Marian Keyes και Shari Law”.

- Τέλος πώς συνδυάζετε το ύψιστο λειτούργημα της ιατρικής επιστήμης με τη συγγραφή, είναι άραγε το γράψιμο και μία διέξοδος από το άγχος και ευθύνη του επαγγέλματος σας.

“Στη λογοτεχνία συναντούμε πολλούς συγγραφείς που είναι γιατροί (Άρτσιμπαλντ Τζόζεφ Κρόνιν, Τσέχοφ, Κόναν Ντόιλ, Μάικλ Κράιτον, Ρόμπερτ Κούκ, Μάρτιν κλπ).

Προσωπικά έχω εκδώσει ιατρικά συγγράμματα πάνω στην ειδικότητα μου, της Ιατρικής Εργασίας.

Το γράψιμο ενός μυθιστορήματος είναι ένα απαιτητικό και χρονοβόρο κομμάτι, αλλά όπως πολύ σωστά αναφέρατε, για μένα είναι και μια χαλάρωση, μια απόδραση από τον φόρτο και την ευθύνη του επαγγέλματος όποτε κλέβω χρόνο όποτε μπορώ, συνήθως τα βράδια, για να περνάω χρόνο με τις ηρωίδες και τους ήρωες μου”.

-Σας ευχαριστώ κ. Μηλάτου, καλή επιτυχία στην εκδήλωση και στην πορεία του βιβλίου σας.

“Σας ευχαριστώ πολύ για τις εύστοχες ερωτήσεις και τις ευχές σας”.

*Tον συντονισμό και την ανάγνωση αποσπασμάτων, στη διάρκεια της εκδήλωσης στη «Γωνιά του Βιβλίου» θα αναλάβει η Αφροδίτη Σκαλτσά - Δημητρακοπούλου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Ροδοθέα Μηλάτου - Συγγραφέας & Ιατρός,

Σία Αναγνωστοπούλου - Βουλευτής Αχαΐας & Καθηγήτρια Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Τέλος λίγα λόγια το στόρι του βιβλίου της Ροδοθέας Μηλάτου:

Ως τη μέρα που αποφασίζει να αφήσει πίσω της την Αμερική και να εγκατασταθεί στο Παρίσι, με την καρδιά της πληγωμένη ύστερα από έναν διαλυμένο γάμο και με τα επαγγελματικά της σχέδια να έχουν ναυαγήσει, η Μάντι σίγουρα δε φανταζόταν τη ζωή της να εξελίσσεται μ’ αυτόν τον τρόπο.

Στην Πόλη του Φωτός, μακριά από όλους, προσπαθεί να ξαναβρεί τον εαυτό της και να κάνει μια νέα αρχή. Αλλά ως πότε θα μπορεί να ζει στη μοναξιά και να ελέγχει την καρδιά της;

Ίσως ο Δημήτρης, ο γοητευτικός οινοπαραγωγός που γνώρισε στις σύντομες διακοπές της στη μαγευτική Σαντορίνη, να είναι ο άνθρωπος που θα τη βοηθήσει να ξεμπλέξει το κουβάρι των συναισθημάτων της και να ανακαλύψει τα βαθύτερα ένστικτά της; Ή μήπως όχι;

Όλα μπορούν να συμβούν στο Παρίσι…

Κείμενο – συνέντευξη: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture