Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Αναστέλλεται η έναρξη του νέου διδακτικού έτους στη δραματική σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας

Πάτρα:  Αναστέλλεται η έναρξη του νέου δ...

Τι λένε καθηγητές και σπουδαστές

Αναστέλλεται η έναρξη του νέου διδακτικού έτους στη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Καθηγητών της Σχολής "κατόπιν της Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε μετά τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών τον περασμένο χειμώνα - σύμφωνα με την οποία οι καλλιτέχνες που προσλαμβάνονται στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο - μειώνεται δραματικά η ωρομίσθια αποζημίωση του διδακτικού μας έργου".

Και όπως τονίζουν σε άλλο σημείο "Στη βάση αυτών, στοιχειώδεις όροι επαγγελματικής αξιοπρέπειας και αυτονόητοι όροι οικονομικής επιβίωσης, καθιστούν αποτρεπτική τη συμμετοχή των Καθηγητών/τριών στο εκπαιδευτικό έργο της Σχολής, είτε κατοικούν στην Πάτρα είτε στην Αθήνα. Ως εκ τούτου, η λειτουργία και η ύπαρξη της Δραματικής Σχολής καθίσταται επισφαλής, με άμεσες και επώδυνες επιπτώσεις αφενός για τους/τις σπουδαστές/τριες μας, αφετέρου για την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου"

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους αναφέρει: 

Μας ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ότι, κατόπιν τηςm Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε μετά τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών τον
περασμένο χειμώνα - σύμφωνα με την οποία οι καλλιτέχνες που προσλαμβάνονται στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο - μειώνεται δραματικά η ωρομίσθια αποζημίωση του διδακτικού μας έργου.


Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά μετά την οικειοθελή παραίτηση μας προς υποστήριξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των σπουδαστών μας και
ευρύτερα του καλλιτεχνικού κόσμου, απωλέσαμε δύο μήνες πληρωμών. Βασικό μας κριτήριο για τη στάση μας αυτή στάθηκε η πίστη μας ότι οι διατάξεις του Π.Δ 85/22 (και οι συνεπακόλουθες «πυροσβεστικού τύπου» Υπουργικές Αποφάσεις») υποβιβάζουν τους καλλιτέχνες, το έργο τους και την ποιότητα του πολιτισμού γενικότερα. Και δυστυχώς πικρά δικαιωνόμαστε, καθώς παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι δεν θίγεται κανένα οικονομικό δικαίωμα τώρα μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει απλά μείωση αλλά οικονομική ισοπέδωση.


Στη βάση αυτών, στοιχειώδεις όροι επαγγελματικής αξιοπρέπειας και αυτονόητοι όροι οικονομικής επιβίωσης, καθιστούν αποτρεπτική τη συμμετοχή των Καθηγητών/τριών
στο εκπαιδευτικό έργο της Σχολής, είτε κατοικούν στην Πάτρα είτε στην Αθήνα. Ως εκτούτου, η λειτουργία και η ύπαρξη της Δραματικής Σχολής καθίσταται επισφαλής, με άμεσες και επώδυνες επιπτώσεις αφενός για τους/τις σπουδαστές/τριες μας, αφετέρου για την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.


Με δεδομένο ότι από την σχετική Υπουργική Απόφαση για ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο εξαιρούνται το Εθνικό θέατρο το ΚΘΒΕ, και η Λυρική Σκηνή, διεκδικούμε τη υπαγωγή της Δραματικής Σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας στη σχετική ρύθμιση, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη απ’ όλους τους θεσμικούς φορείς, ότι η Δραματική Σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ συνιστά, εδώ και μία δεκαετία, πυρηνική και διακριτή κοιτίδα πολιτισμού. Καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές και σύγχρονες θεωρήσεις της παραστασιακής επιτέλεσης μέσα από εγχώριες και διεθνείς θεατρικές πρακτικές, καθιστούν τη Σχολή υποδειγματική, με εξαιρετικά και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ποιότητα του Θεάτρου πανελληνίως, αφού σπουδαστές μας υπηρετούν ήδη
επαξίως την υποκριτική τέχνη σε όλα τα θέατρα που στελεχώνουν.


Ας γίνει στόχος όλων η ομαλή και η εύρυθμη λειτουργία μιας υποδειγματικής Σχολής. Έχουμε Ευθύνη! Έχουμε Χρέος! Εμείς από την πλευρά μας, θα σταθούμε ξανά αλληλέγγυοι με τους/τις σπουδαστές και σπουδάστριες μας, διεκδικώντας δυναμικά αυτονόητους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας της Σχολής που υπηρετούμε και αγαπάμε".

Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής, η οποία έχει ως εξής:

Ενημερωθήκαμε από τη διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, στο οποίο υπάγεται και η δραματική σχολή, πως αναστέλλεται η έναρξη του διδακτικού έτους, η οποία είχε οριστεί για 2 Οκτωβρίου 2023. Η αναστολή αυτή προκύπτει, καθώς, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 2/9844/ΔΕΠ/2023 – ΦΕΚ 1077/Β/24-2-2023, οι συμβάσεις των καθηγητών μας δεν μπορούν να
ανανεωθούν όπως ίσχυαν ως τώρα.


Η ΚΥΑ ορίζει ότι οι καλλιτέχνες που προσλαμβάνονται από δημόσιους φορείς και Ο.Τ.Α πρέπει να αμείβονται βάσει του ενιαίου μισθολογίου, εξαιρώντας ως οργανισμούς το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος,m χωρίς να εξαιρεί τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Η παραπάνω ΚΥΑ εκδόθηκε ως απάντηση στις τρίμηνες κινητοποιήσεις μας έναντι του Π.Δ 85/2022 που εξισώνει τα
πτυχία των αποφοίτων σχολών παραστατικών τεχνών με απολυτήρια λυκείου. Η απάντηση αυτή, όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά προκάλεσε και τη μισθολογική υποβάθμιση των καλλιτεχνών. Ενισχυτικά, η ΚΥΑ δημιουργεί ένα μη βιώσιμο εργασιακό περιβάλλον για τους καθηγητές μας.


Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι μόνο το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας διατηρεί δραματική σχολή, η οποία εξαιτίας της έλλειψης διδακτικού προσωπικού, κινδυνεύει με μόνιμη αναστολή της λειτουργίας της. Μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας, μέσα στα οποία η σχολή έχει διατηρήσει ένα υψηλό καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό επίπεδο, έχοντας εξαιρετικούς καλλιτέχνες-παιδαγωγούς, το κλείσιμο της θα έχει ολέθριες συνέπειες τόσο για τους εν ενεργεία σπουδαστές/ιες/ά όσο και για τους καθηγητές/τριες.


Αιτούμαστε την άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ, ώστε να εξαιρούνται και τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Θα αγωνιστούμε για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας και την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της σχολής μας.

Σωματείο Σπουδαστών Δραματικής Σχολής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας
03/10/2023

 

Για το θέμα παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου από τον Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Πέτρο Βάη και όχι μόνο

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις