Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Βραβευμένο στο Σάντανς, ντοκιμαντέρ από την Εσθονία βγαίνει στις Ελληνικές αίθουσες τον Οκτώβριο

Βραβευμένο στο Σάντανς, ντοκιμαντέρ από ...

Τίτλος του, «Η Αδελφότητα της καπνιστής σάουνας» και δημιουργός του, η Anna Hints -Η ταινία θα βγει σε διανομή της Filmtrade

Η βραβευμένη στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου κινηματογράφου του Sundance – Σάντανς στη Γιούτα, με τίτλο «Η Αδελφότητα της καπνιστής σάουνας - Smoke Sauna Sisterhood» της Anna Hints αναμένεται σύντομα στις Ελληνικές αίθουσες σε διανομή της Filmtrade ενώ απ' όσο είδαμε, θα προβληθεί και στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας στις 2 Οκτωβρίου 2023.

Στο σκοτάδι της σάουνας, γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και προσωπικοτήτων, μοιράζονται τις πιο προσωπικές εμπειρίες και τα πιο κρυφά μυστικά τους. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα ζεστασιάς και συντροφικότητας, οι γυναίκες γελούν, δακρύζουν, απελευθερώνονται και, εξαγνίζοντας τις ψυχές τους, ξαναβρίσκουν τη δύναμη τους.

Δήλωση της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Sundance κατά την Βράβευση της ταινίας με το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας:

«Μια διαχρονική ιστορία γυναικών που μας κάνει βάζει στα σώματα τους, τα τραύματα και την θεραπεία τους. Διηγήσεις πατριαρχίας που σπάνια έχουμε δει στην οθόνη συναντιούνται με την κινηματογραφική ομορφιά, την σοφία και μια αναζωγονητική αυτογνωσία».

Η ταινία που έχει λάβει και άλλες διακρίσεις σε Φεστιβάλ, συμμετείχε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα των ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Σάντανς 2023.

Στην συγκεκριμένη ταινία της Anna Hints, αυτός ο ιδιαίτερος τόπος, η σάουνα αποτελεί την αφορμή να συναντηθούν μέσα του γυναίκες που “ενώνονται μέσα στο προστατευτικό σκοτάδι της σάουνας, μοιράζονται τα βαθύτερα μυστικά τους και εξαγνίζονται από την ντροπή που έχει συσσωρευτεί στα σώματα τους” και με αυτόν τον τρόπο ξαναγεννιούνται.

Η ταινία διαγωνίστηκε και κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Sundance 2023.

H Αnna Hints είναι Εσθονή σκηνοθέτης με background στη σύγχρονη τέχνη και την experimental folk μουσική. Έχοντας βαθιές ρίζες στην ιδιαίτερη κουλτούρα της Νότιας Εσθονίας, το δεύτερο σπίτι της Anna είναι η Ινδία. Οντας η ίδια ενεργή «καταδύτρια» σε κάδους σκουπιδιών προς αναζήτηση τροφής, σκηνοθέτησε το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της Anna με τίτλο For Tomorrow Paradise Arrives (2021) το οποίο ξεκίνησε δημόσιο διάλογο και ανάπτυξη κινημάτων που επεκτάθηκαν, εκ του μηδενός, κατά της σπατάλης φαγητού στην Εσθονία.

Η ταινία «Η Αδελφότητα της καπνιστής σάουνας» είναι το 1ο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους της Anna Hints και έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ του Sundance Film Festival τον Ιανουάριο του 2023, με την ταλαντούχα δημιουργό να κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας.

Η Ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας έλαβε χώρα στο CPH:DOC όπου διαγωνίστηκε για το NEXT: WAVE AWARD. Η ταινία αυτή τεκμηρίωσης έχει έκτοτε προβληθεί σε σειρά φεστιβάλ και έχει αποκτήσει κινηματογραφική διανομή σε περισσότερες από 35 χώρες!

Η Anna Hints είναι επίσης τραγουδίστρια στο electronic-folk τρίο EETER που ήταν υποψήφιοστην κατηγορία Καλύτερης Μουσικής Ταινίας στα Εσθονικά βραβεία τηλεόρασης και κινηματογράφου το 2018. Για τη μουσική επένδυση της ταινίας οι EETER συνεργάστηκαν με τον Ισλανδό συνθέτη Edvard Egilsson. Αυτή την περίοδο η Anna Hints ολοκληρώνει ένα Master’s Degree στο τμήμα υποκριτικής της Εσθονικής Ακαδημίας Μουσικής και Θεάτρου.

Κατά τη διάρκεια εκείνου του καλοκαιριού που έγιναν τα γυρίσματα στην φάρμα στη Νότια Εσθονία, η Anna Hints, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, επεξεργάστηκε μια εικοσάλεπτη σκηνή με τον μοντέρ Martin Mannik, με βάση την οποία το πρόγραμμα ντοκιμαντέρ του Sundance Institute (δημιουργός του Σάντανς το 1981 είναι ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ) αποφάσισε να υποστηρίξει την ταινία.

Η περίοδος γυρισμάτων της ταινίας ήταν ένα όμορφο, βαθύ, και αισιόδοξο ταξίδι που άλλαξε τις ζωές όλων μας. Παράλληλα είναι και μια εξερεύνηση της Νότιας Εσθονίας και της κουλτούρας της σάουνας, ανέφερε η δημιουργός.

«Αριστούργημα» - Cinema Femme

«Η Hints καταφέρνει να δημιουργήσει έναν αιθέριο, μαγικό χώρο ...» - Cineuropa

«...μια ταινία που απαιτεί να ζήσει κανείς την εμπειρία της στην μεγάλη οθόνη της αίθουσας με άλλους θεατές.» - Cineuropa

«μια αξέχαστη εμπειρία, μια διαπεραστική κραυγή για την δύναμη των γυναικών» - POV Magazine

«ενδυναμωτικό» - Roger Ebert.

Διάρκεια ταινίας: 89 λεπτά.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture