Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Πρεμιέρα στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 στις Ελληνικές αίθουσες κάνει το βραβευμένο στις Κάννες φιλμ "Ράδιο Μετρονόμ"

Πρεμιέρα στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 στις Ε...

Την ταινία έχει σκηνοθετήσει ο 43χρονος Ρουμάνος δημιουργός Αλεξάντρου Μπελκ

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 θα βγει στις Ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες και αργότερα αποκλειστικά στο cinobo.com, η ταινία που πήρε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών 2022, «Ράδιο Μετρονόμ – Metronom».

Κάτι πολύ παραπάνω από ένας αυτοσχεδιασμός πάνω στον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα - Variety

Εξαιρετικό δείγμα κινηματογράφου και προκλητικό βλέμμα στα love stories ενηλικίωσης - The Upcoming

Εντυπωσιακή σκηνοθεσία – Telerama.

Βραβείο Σκηνοθεσίας Ένα Κάποιο Βλέμμα στο Φεστιβάλ Καννών για μια ιστορία με φόντο το Βουκουρέστι των αρχών του ‘70 όπου η απειλή της βίας και μόνο, γίνεται εργαλείο καταπίεσης. Ένα συναρπαστικό πορτραίτο εφήβων στο κατώφλι της ενηλικίωσης, των οποίων ο αγώνας να βρουν τη φωνή τους καθίσταται αδύνατος από τις αρχές - είτε αυτές είναι οι γονείς τους, είτε η μυστική αστυνομία του Τσαουσέσκου.

Σύνοψη

Βουκουρέστι, 1972. Η δεκαεπτάχρονη Άννα ονειρεύεται την αγάπη και την ελευθερία, ενώ ανακαλύπτει ότι ο φίλος της θα φύγει οριστικά από τη χώρα σε λίγες μέρες. Ένα βράδυ, καθώς γλεντάνε με την παρέα της, αποφασίζουν να στείλουν ένα γράμμα στο Metronom, το μουσικό πρόγραμμα που μεταδίδει το Radio Free Europe παράνομα στη Ρουμανία. Τότε είναι που φτάνει στο κατώφλι τους η Σεκουριτάτε, η μυστική αστυνομία του Τσαουσέσκου.

Σημείωμα σκηνοθέτη Αλεξάντρου Μπελκ

Το "Ράδιο Μετρονόμ" ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια ως ντοκιμαντέρ για τη δεκαετία του ‘70 στη Ρουμανία και συγκεκριμένα για το Metronom, την πειρατική ραδιοφωνική εκπομπή που μεταδιδόταν από το Radio Free Europe, με παραγωγό τον εξόριστο Ρουμάνο δημοσιογράφο Κορνέλ Κιριάκ ο οποίος δολοφονήθηκε στο Μόναχο το 1975. Η έρευνα ήταν ένα προσωπικό ταξίδι στην εφηβεία και τη ζωή των εφήβων της Ρουμανίας εκείνη την εποχή, την εποχή των νιάτων των γονιών μου.

Θεωρώ ότι η μετά το ’68 εποχή είναι η πιο ενδιαφέρουσα περίοδος του κομμουνιστικού καθεστώτος, καθώς ήταν ο καιρός των μεγαλύτερων κοινωνικών και πολιτισμικών αντιθέσεων. Όλοι οι νέοι άκουγαν το Metronom, που έγινε κάτι σαν παράθυρο στη δυτική ζωή. Σήμερα, σε έναν κόσμο όπου είμαστε πάντα ένα κλικ μακριά από οτιδήποτε, συχνά ξεχνάμε πώς ήταν να ζεις υπό απολυταρχικό καθεστώς, και να είναι πολύ δύσκολο να βρεις ένα βινύλιο να ακούσεις ή ένα καλό βιβλίο να διαβάσεις. Ο κόσμος άκουγε κρυφά το απαγορευμένο Radio Free Europe. Είχαν ιδιωτική ζωή, συναντιούνταν κρυφά σε διαμερίσματα, χόρευαν και άκουγαν μαζί μουσική.

Αργότερα, η έρευνά μου έγινε σενάριο ταινίας μεγάλου μήκους για ένα πάρτυ που πηγαίνει στραβά, και όλοι οι παρευρισκόμενοι συλλαμβάνονται και ανακρίνονται από την Κρατική Ασφάλεια (Σεκουριτάτε). Αποφάσισα να πω αυτή την ιστορία μέσα από τα μάτια μιας έφηβης, της Άνα, ερωτευμένης με ένα αγόρι, τον Σορίν, που πρόκειται να φύγει για πάντα από τη χώρα. Σιγά σιγά όλο το σενάριο άρχισε να περιστρέφεται γύρω από την Άνα και τα συναισθήματά της. Κάθε πλάνο της ταινίας την ακολουθεί στενά, είναι αυτή που μας βάζει μέσα στον αθώο κόσμο της μουσικής, της ελευθερίας, της εφηβείας και της αγάπης. Ο αρχικός μου στόχος να κάνω ένα ντοκιμαντέρ για τη μουσική και τους έφηβους στην κομμουνιστική Ρουμανία, έγινε τελικά μια ιστορία αγάπης, ένα δράμα ενηλικίωσης, μια ιστορία για εξαπάτηση, προδοσία και συγχώρεση.

*Ο σκηνοθέτης Αλεξάντρου Μπελκ γεννήθηκε το 1980 στη Ρουμανία. Αποφοίτησε από τη Σχολή Κινηματογράφου του Βουκουρεστίου το 2007 και απέκτησε μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες το 2012. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του γύρισε αρκετές ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Στη συνέχεια εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη για τους Κορνέλιου Πορουμπόιου και Κρίστιαν Μουντζίου.

Εργάστηκε ως επόπτης σεναρίου στο «4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 1 Μέρα» του Κρίστιαν Μουντζίου (Χρυσός Φοίνικας το 2007). Το πρώτο του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, με τίτλο «March 8th», το οποίο είχε θέμα τις γυναίκες στον χώρο εργασίας, προβλήθηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ το 2013. Το δεύτερο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του, «Cinema My Love», κυκλοφόρησε το 2017. Το «Ράδιο Μετρονόμ», η 1η του μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας, προβλήθηκε στο Τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ των Καννών του 2022.

Σενάριο |  Σκηνοθεσία: Αλεξάντρου Μπελκ

Φωτογραφία: Τούντορ Βλάντιμιρ Παντούρου RSC

Μοντάζ: Πατρίσια Τσελάρου

Σκηνικά: Μπόγκνταν Ιονέσκου

Κοστούμια: Ιοάνα Κοβάλτσικ

Ήχος: Ράζβαν Ιονέσκου, Τζουλιέν Μπλάσκο

Παραγωγή: Καταλίν Μιτουλέσκου, Ρουξάντρα Σλοτέα, Βιορέλ Τσεσαρούα, Μαρτίνε Βινταλένκ, Εμανουέλ Κιλέτ

Με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πρωταγωνιστούν οι: Μάρα Μπουγκάριν, Σερμπάν Λαζαρόβιτσι, Βλαντ Ιβάνοφ.

Διάρκεια: 93 λεπτά.

Χώρα, Έτος Παραγωγής: Ρουμανία, Γαλλία, 2022.

Η ταινία ενδεχομένως να έρθει για προβολή και στην Πάτρα.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture