Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Ξανά το συγκινητικό και ποιητικό φιλμ "Το Βλέμμα του Οδυσσέα" στις Ελληνικές αίθουσες

Ξανά το συγκινητικό και ποιητικό φιλμ &q...

Σε σκηνοθεεσία του Θόδωρου Αγγελόπουλου - Η ταινία είχε τιμηθεί στις Κάννες το 1995 με Μεγάλο βραβείο της Επιτροπής (Grand Prix du Jury)

Σε διανομή της New Star, επανακυκλοφόρησε στις αίθουσες από τις 31 Αυγούστου 2023, η συγκινητική και ιδιαίτερα ποιητική ταινία του σπουδαίου σκηνοθέτη μας, του αξέχαστου Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Το Βλέμμα του Οδυσσέα» που είχε κάνει την πρεμιέρα του στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών το 1995.

Η ταινία παίζεται από 31/8 αποκλειστικά στο STUDIO new star art cinema, στην Αθήνα.

Επρόκειτο για την 10η ταινία του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη. Προβάλλεται εκ νέου στο STUDIO new star art cinema στο πλαίσιο του ΕΤΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ 2023.

Ακολουθούν άλλες τρεις ώστε να ολοκληρωθεί το αφιέρωμα των 13 μηνών, όπου κάθε μήνα προβάλλεται και μία ταινία του, που ετοίμασε η NEW STAR σε συνεργασία με την οικογένεια Αγγελόπουλου:

• Μια αιωνιότητα και μια μέρα - ΟΚΤΩΒΡΗΣ

• Το λιβάδι που δακρύζει - ΝΟΕΜΒΡΗΣ

• Η Σκόνη του Χρόνου – ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ.

«Ξέρεις κάτι; Η Ελλάδα πεθαίνει. Πεθαίνουμε σα λαός. Κάναμε τον κύκλο μας, δεν ξέρω πόσες χιλιάδες χρόνια, ανάμεσα σε σπασμένες πέτρες και αγάλματα. Και πεθαίνουμε…. Αλλά αν είναι να πεθάνει η Ελλάδα, να πεθάνει γρήγορα. Γιατί η αγωνία κρατάει πολύ και κάνει πολύ θόρυβο…» - από το σενάριο της ταινίας

«Ζούμε μια περίοδο που θα την ονόμαζα μοναδική, όχι με την καλή έννοια αλλά με την αρνητική της. Έχω αρκετά χρόνια πίσω μου και τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναζήσει. Ακόμα και στην περίοδο του Εμφυλίου, στην περίοδο της δικτατορίας ή και στην Κατοχή, ακόμα και τότε τα πράγματα είχαν μια δυναμική περίεργη, μια δυναμική υπόγεια, που δούλευε. Υπήρχε μια αντίσταση, υπήρχαν συγκρούσεις με ιδεολογικό περιεχόμενο, υπήρχε η αναζήτηση ενός καλύτερου κόσμου. Όταν είχαμε χούντα, πιστεύαμε ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει και ότι τα πράγματα θα ανοίξουν. Πιστέψαμε σε αυτό που έμοιαζε ότι πάει να γίνει και ποτέ δεν έγινε». Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Διακρίσεις:

Μεγάλο βραβείο της Επιτροπής (Grand Prix du Jury) του Φεστιβάλ Καννών 1995

Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής,

Φεστιβάλ Καννών· Félix των κριτικών (ταινία της χρονιάς).

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος

Ποίηση: Όμηρος

Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Tonino Guerra (συν-σεναριογράφος), Giorgio Silvagni (συν-σεναριογράφος) και Πέτρος Μάρκαρης (συν-σεναριογράφος).

Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης

Μουσική σύνθεση: Ελένη Καραΐνδρου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Harvey Keitel, Erland Josephson, Maia Morgenstern, ο Θανάσης Βέγγος (ταξιτζής) και οι Γιώργος Μιχαλακόπουλος (Νίκος), Ντόρα Βολανάκη (ηλικιωμένη κυρία), Μάνια Παπαδημητρίου

Έτος παραγωγής: 1995

Διάρκεια: 179 λεπτά

Χρώμα: Έγχρωμη

Χώρα: Ελλάδα

«Ο Αγγελόπουλος ήταν σαν τον Όμηρο. Το ταλέντο του ήταν τεράστιο. Και τόσο έντονο, τόσο βαθύ, τόσο ουσιαστικό» - Χάρβεϊ Καϊτέλ.

ΣΥΝΟΨΗ

Ένας σκηνοθέτης του κινηματογράφου περιδιαβάζει την ταραγμένη βαλκανική χερσόνησο και ως άλλος Οδυσσέας κάνει ένα ταξίδι επιστροφής μέσα απ’ τη μνήμη και τα ξέφτια της πρόσφατης ιστορίας. Μια αναζήτηση σε παλιά ελληνικά αστικά τοπία που έχουν καταρρεύσει, ρημάξει και ξεθωριάσει. Φλώρινα, Κορυτσά, Μοναστήρι, Φιλιππούπολη, Μαύρη Θάλασσα, Κονστάντσα, Βουκουρέστι, Δούναβης, Βελιγράδι, Μόσταρ και το τραγικό Σαράγιεβο. Ένα απέραντο τοπίο πληγών που δεν λένε να κλείσουν, εδώ κι έναν αιώνα σχεδόν. Ως κίνητρο γι' αυτή την περιπλάνηση χρησιμοποιείται ένα κουτί φιλμ των πρώτων κινηματογραφιστών των Βαλκανίων, των αδελφών Μανάκια, το οποίο έχει μείνει ανεμφάνιστο και ανεπεξέργαστο απ’ τις αρχές του 20ου αιώνα, όπως και η αδιεκπεραίωτη υπόθεση των Βαλκανίων.

O ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Α. επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στην πατρίδα, αναζητώντας τρεις μπομπίνες ανεμφάνιστου φιλμ των Αδελφών Μανάκη, πιονιέρων του κινηματογράφου στα Βαλκάνια.

Η απεγνωσμένη αναζήτηση του φιλμ όπου καταγράφηκε το πρώτο βλέμμα πάνω σε τούτη τη χερσόνησο, γίνεται ταυτόχρονα και η αναζήτηση ενός βλέμματος από πλευράς του Α. (του Αγγελόπουλου, κατ’ επέκταση), που ψάχνει έναν καινούργιο τρόπο να ξαναδεί τον κόσμο.

Η οδύσσεια του Α. δεν είναι μια ομηρική Oδύσσεια. Όλα τα ομηρικά αντίστοιχα δεν αναγνωρίζονται παρά μόνο σαν σχήματα, σκορπισμένα στοιχεία στο μακρύ ταξίδι της σύνθεσης. Τώρα που όλες οι ιδεολογίες κατέρρευσαν, τώρα που το σοσιαλιστικό όνειρο κύλησε στο ποτάμι της Ιστορίας, η περιπέτεια του βλέμματος απέμεινε η μόνη περιπέτεια να αφηγηθείς.

*Η συγκεκριμένη αριστουργηματική ταινία είχε παιχθεί, όπως θυμούνται οι παλαιότεροι Πατρινοί σινεφίλ, στο τότε σινέ Ελπίς στην οδό Δημ. Γούναρη.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture