Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Νίκος Δημογιάννης: «Ένα λεπτό απ΄το όνειρό σου»- Ο γνωστός Πατρινός μουσικός μιλάει στο thebest.gr για τη νέα δισκογραφική δουλειά του

Νίκος Δημογιάννης: «Ένα λεπτό απ΄το όνει...

«Ένα λεπτό απ΄το όνειρό σου»- Η νέα δισκογραφική δουλειά του γνωστού Πατρινού μουσικού

«Ένα λεπτό απ΄το όνειρό σου» είναι τίτλος της νέας δισκογραφικής δουλειάς του γνωστού Πατρινού συνθέτη Νίκου Δημογιάννη.

Πρόκειται για μια συλλογή κυρίως ορχηστρικών συνθέσεων, στις οποίες συνυπάρχουν διαφορετικά ηχοχρώματα (κλασικής συμφωνικής ορχήστρας, με κάποια ροκ και ηλεκτρονικά ηχοχρώματα). Ωστόσο εμπεριέχονται και  δύο τραγούδια. Το ένα είναι ένα νανούρισμα, το “ Νάνι νάνι, να” με τη φωνή της Χρύσας Παναγιωτοπούλου και το άλλο το “I can’t breathe”, με τη φωνή της Δήμητρας Θεοφανίδη. «Η μουσική μου δεν  είναι ούτε αποκλειστικά κλασική, γιατί περιέχει κάποια στοιχεία ροκ, (ΑΠΟΥΣΙΑ) αλλά δεν είναι ούτε και ροκ, γιατί περιέχει ενορχηστρώσεις κλασικής ορχήστρας (PASSAGE). Δεν τη λες βέβαια και ηλεκτρονική, όμως με το FLASHBACK να στέκει καθαρά ηλεκτρονικό, και το ΝΑΝΙ- ΝΑΝΙ - ΝΑ να στέκει  στο έντεχνο» αναφέρει ο ίδιος ο δημιουργός.

    «Η μουσική δεν είναι κάτι αυστηρά οριοθετημένο και προκαθορισμένο. Πως  να οριοθετήσεις και προκαθορίσεις τις προτιμήσεις στην έκφραση και παραγωγή της μουσικής, όταν αυτές έχουν ποτιστεί, σε ανύποπτους και ανυπολόγιστους χρόνους, από ακούσματα και επιρροές συγγενείς, αλλά και  απόλυτα ετερόκλητες και αντικρουόμενες (φαινομενικά), όσο μπορεί να είναι από τη μία πλευρά ο μέγας δάσκαλος  όλων  J. S. Bach,  με τη  μουσική της απόλυτης ουδετερότητας και ισορροπίας -συναισθηματικά ουδέτερη-, αλλά απόλυτα τέλεια και υπερβατική, σαν το σύμπαν, αεί κινούμενο αλλά ακίνητο στην όψη. Κι απ΄την άλλη μεριά οι Beatles, οι Pink Floyd, μαζί με τα “αδέρφια και τα ξαδέρφια τους”, και τους μακρινούς συγγενείς τους, στη μεγάλη οικογένεια, να υψώνουν ευθαρσώς τις αντιρρήσεις τους στον πατριάρχη και δάσκαλο, τραγουδώντας για πάθη, έρωτες, αναμνήσεις,  επαναστάσεις,  ψευδαισθήσεις, όνειρα, την πραγματικότητα,  φυσική και μεταφυσική, ορατή, αόρατη και ενορατική, έτσι ώστε  να μπορώ κι εγώ να περάσω  την εφηβεία μου στην ώρα της. Και λίγο αργότερα, ο  Θεοδωράκης, ο Τσιτσάνης, ο  Βαμβακάρης, ο  Ξαρχάκος, ο  Χατζιδάκις, ο   Vangelis,  μα και τόσοι - άλλοι ….Μια μεγάλη οικογένεια, με τον καθένα να έχει τη θέση του, την ώρα του, τα διακριτά του στοιχεία, την ταυτότητά του, και το λόγο του, δηλαδή τον ήχο του.

         Τα κομμάτια της συλλογής είναι ότι μπόρεσε να φιλτραριστεί από όλες τις επιρροές του παρελθόντος. Από όλους αυτούς τους ήχους, που για να τους γνωρίσω ακολούθησα τα “ΙΧΝΗ’ που άφησαν, όταν κόπασε ο ”ΑΝΕΜΟΣ” κάνοντας με “ΣΤΟΧΑΣΜΟ”, την “ΑΝΑΔΡΟΜΗ” μου, η οποία λειτούργησε σαν  “ΠΕΡΑΣΜΑ”, για “ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΑΠ’ Τ’ ΟΝΕΙΡΟ ΣΟΥ”» καταλήγει ο Νίκος Δημογιάννης.

'Αν κάποιος θέλει  να προμηθευτεί ηλεκτρονικά τη δισκογραφική δουλεια: https://nikosdimogiannis.bandcamp.com/album/one-minute-of-your-dream

 Αυτή την περίοδο ο διακεκριμένος Πατρινός συνθέτης συνεργάζεται με το πατρινό σχήμα "Α Companhia Artistica"  (της Μαρίας Νικολοπούλου) που θα παρουσιάσει προσεχώς στην Ναύπακτο θεματική ενότητα  δικής του ενορχήστρωσης, σε προγραμματισμένη εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Who is Who

 Ο Νίκος Δημογιάννης γεννήθηκε το 1970 στην Κέρκυρα. Eπιτυχών στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, αλλά μη αποφοιτήσας, σπούδασε   ανώτερα θεωρητικά (σύνθεση: Α' Βραβείο), πιάνο (δίπλωμα: Β' Βραβείο). Μαθήτευσε στο διακεκριμένο  πιανίστα Valery Sagaidatchny.                             

 Έχει συνεργαστεί ως μαέστρος και ενορχηστρωτής με τις  ορχήστρες:

“REGENSBURG”, “YOUTH SYMPHONY ORCHESTRA BUXTEHUDE”, "PUCHHEIMER  JUDEND KAMMER ORCHESTER" και  με τη μεγάλη χορωδία   και ορχήστρα «SINGAKADEMIE NIEDERSACHEN» κατά την  παρουσίαση του  «CANTO GENERAL» (Μίκη Θεοδωράκη-P.Neruda).

 Το 2006 εργάστηκε στην καλλιτεχνική διεύθυνση και οργανωτική επιτροπή του Α' Διεθνούς Συμποσίου Χορωδιακής Μουσικής,  υπό την αιγίδα της “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης-Πάτρα 2006”.

 Συνθετικό έργο: 

“Αντιφέγγισμα” (κύκλος  τραγουδιού για φωνή και πιάνο)

”7 Variations and Fugue on a theme by N. Rota” (piano)

“Παραλλαγές και Φούγκα σ’ ένα θέμα του Γ. Παπαϊωάννου”  (piano) 

“ΙΡΙΣ - ΕΡΙΣ” (έγχορδα)

 Mουσική για θεατρικές παραστάσεις, σύγχρονο χοροθέατρο,θέατρο σκιών.

Συνεργάστηκε με τον Ελληνικό Σύλλογο της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού του Λονδίνου (θέατρο κολλεγίου Αθηνών).

 Μουσική για 2 ταινίες μικρού μήκους: "Το κάστρο με τις μάσκες"(Φεστιβάλ Δράμας) & "If all kids"(Γερμανικής παραγωγής -2017) ''Cefalù Film Festival Pino Scicolone"2018.

Παρουσιάζει στο Μόναχο (Evangelische Akademie Tutzing - 2018) πιανιστικές επεξεργασίες που συνέθεσε πάνω σε τραγούδια & μουσικά θέματα του Μίκη Θεοδωράκη. ("für MIKIS THEODORAKIS " - solo piano)

 Ως καλλιτεχνικός διευθυντής, μαέστρος και ενορχηστρωτής της  “Πατραϊκής Μαντολινάτας & Μικτής Χορωδίας”(2004-2014), παρουσίασε πρωτότυπα θεματικά αφιερώματα (Μ.Χατζιδάκι, μουσική από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο, "Ελαφρό" Ελληνικό Τραγούδι, «Νέο Κύμα», «το Ρεμπέτικο στη Συμφωνική Μαντολινάτα», με το καινοτόμο σχήμα της συμφωνικής μαντολινάτας (Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας),έχοντας αποσπάσει ευνοϊκές κριτικές από Έλληνες συνθέτες για τα εν λόγω αφιερώματα (Μίμης Πλέσσας, Σταμάτης Σπανουδάκης, Διονύσης Σαββόπουλος. Νότης Μαυρουδής...)

 Έχει συνεργαστεί  με τη "Στέγη  Ελληνικών Χορωδιών” (Μέγαρο μουσικής Αθηνών) και τη Χορωδία "ΑΝΤΗΧΩ"(αφιερώματα  στον μελοποιημένο ποιητή Νίκο Καββαδία και στις ROCK Μπαλάντες (Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας )

 Είναι καθηγητής μουσικής στην Α/θμια Εκπ/ση από το 1994.

Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε ημερίδες και στο Α' Πανελλήνιο Συνέδριο Καλλιτεχνικής Παιδείας, με θέματα σχετικά με τη μουσική στην εκπαίδευση.Στα πλαίσια του θεσμού “International Music Festival for Youth – Eu Japan Fest” συμμετείχε με τη παιδική χορωδία του 8ου Δημ. Σχολείου Πάτρας στην έναρξη της Ευρωπαϊκής Περιοδείας της Kitami Jr. Jazz Band- Shiina Jazz Trio.Έχει λάβει  μέρος ως εκπαιδευτής στο  “European Project LLP Grundtvig Workshop” ( 2010 – 2011).

 Συνεργάστηκε με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στο project:  "Monologues across the Aegean Sea"(festivals on International Action Day on 21 March 2017)    IDEA (International Drama & Theatre Education Association) 

25 years celebrations, Lisbon 11-12/7/2017. (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Τρίκαλα, Καλαμάτα, Ιωάννινα, Κέρκυρα, 68 σχολεία, 1150 μαθητές, 124 καθηγητές.) 

 Δισκογραφία:

"ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ" (The February 2016 Akademia Music Awards)

"¨ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture