Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

DECO

/

Ancient Greek Sandals: Η νέα homeware συλλογή αγκαλιάζει την Κεραμική Τέχνη

Ancient Greek Sandals: Η νέα homeware συ...

Η νέα συλλογή AGS HOME για το Καλοκαίρι 2023 ταξιδεύει µέχρι τη Λέσβο, ένα νησί διάσηµο για τα περίτεχνα παραδοσιακά κεραµικά του

Για τη δεύτερη homeware συλλογή, οι Ancient Greek Sandals αποφάσισαν να προχωρήσουν ένα βήµα παραπέρα από την κληρονοµιά τους – και το λεπτοδουλεµένο χειροποίητο δέρµα – και να συναντήσουν δηµιουργικά και άλλες λαϊκές τέχνες και παραδοσιακές πρώτες ύλες.

Η νέα συλλογή AGS HOME για το Καλοκαίρι 2023 αγκαλιάζει την Κεραµική Τέχνη, που παραµένει ζωντανή σε πολλά µέρη της Ελλάδας από την αρχαιότητα µέχρι σήµερα, και ταξιδεύει µέχρι τη Λέσβο, ένα νησί διάσηµο για τα περίτεχνα παραδοσιακά κεραµικά του.

Με έµπνευση την ελληνική φιλοξενία και την εικόνα ενός ατµοσφαιρικού σκηνικού για ένα χαλαρό καλοκαιρινό δείπνο µεταξύ φίλων, η συλλογή επικεντρώνεται στο tableware και παντρεύει αρµονικά το folk στοιχείο και τις αρχαιοελληνικές αναφορές µε το σύγχρονο λειτουργικό design αλλά και τα έντονα χρώµατα.

«Στο στρώσιµο του τραπεζιού, προτιµώ να συνδυάζω διαφορετικά χρώµατα και στυλ από ένα τέλειο ασορτί σερβίτσιο», δηλώνει η συν-ιδρύτρια και creative director των AGS, Χριστίνα Μαρτίνη.

Βασισµένη στην ιδέα ενός ανεπιτήδευτου art de la table όπου κυριαρχεί το mix ‘n’ match, η νέα συλλογή διατίθεται σε ολοκληρωµένα σερβίτσια αλλά και σε µεµονωµένα κοµµάτια, ενώ δηµιουργήθηκε µε τη συµβολή διαφόρων αγγειοπλαστών, τεχνιτών, υαλουργών, καλλιτεχνών, κηροποιών, µιας µοδίστρας και µιας εικονογράφου.

Κεραμικά πιάτα
Τα πιάτα είναι ζωγραφισµένα δια χειρός Ελπίδας Κουρτζή – τακτικής συνεργάτιδας των AGS από το 2013 – η οποία εµπνεύστηκε από τα χαρακτηριστικά σχέδια και χρώµατα του παππού της για να δηµιουργήσει µια ανανεωµένη εκδοχή. Εξερευνώντας το πλούσιο αρχείο του οικογενειακού αυτού εργαστηρίου κεραµικής, οι AGS εστίασαν σε χειροποίητες λεπτοµέρειες που κάνουν τη διαφορά και τις αναβιώνουν άρτιες σε κάθε αντικείµενο της σειράς. Το κάθε σερβίτσιο αποτελείται από 4 πιάτα µε το καθένα να περιλαµβάνει πιατέλα παρουσίασης, πιάτο φαγητού, πιάτο γλυκού ή σαλάτας και µπολ. Κάθε σερβίτσιο είναι διακοσµηµένο µε διαφορετικό χρώµα και µοτίβο, η χρωµατική παλέτα ακολουθεί τους τόνους του µπλε, του κίτρινου, του πορτοκαλί και του πράσινου ενώ το κεντρικό θέµα, το “µάτι”, παραπέµπει στα ζωόµορφα κεραµικά δηµιουργήµατα του Νίκου Κουρτζή. Τα πιάτα κατασκευάζονται στον τροχό από κόκκινο πηλό, ακολουθεί η τεχνική του επιχρίσµατος και το ψήσιµο στους 980 βαθµούς Κελσίου. Στη συνέχεια ζωγραφίζονται ένα προς ένα στο χέρι από την Ελπίδα Κουρτζή και ξαναψήνονται στους 1010 Κελσίου.

Ζωόμορφες καράφες
Οι ζωόµορφες καράφες – το ψάρι, η κουκουβάγια και η πάπια – δηµιουργήθηκαν στη Λέσβο από τον Γιώργο Ακαµάτου, αγαπηµένο µαθητή του Νίκου Κουρτζή. Οι µορφές τους είναι επίσης εµπνευσµένες από τις αυθεντικές καράφες µε µορφές ζώων, ενώ οι λεπτοµέρειες των µοτίβων απλοποιήθηκαν για να ταιριάζουν µε τα σερβίτσια των πιάτων. Το ψάρι µπορεί να χρησιµοποιηθεί και ως σαλτσιέρα, η κουκουβάγια είναι ιδανική για νερό και κρασί και η πάπια για τσίπουρο.

Ποτήρια κρασιού
Ως συνοδευτικά των σερβίτσιων και της καράφας, τα ποτήρια του κρασιού δηµιουργήθηκαν σε συνεργασία µε έναν ντόπιο φυσητή γυαλιού, γι’ αυτό και κάθε ποτήρι ξεχωρίζει για την οργανική του φόρµα και, κυρίως, για τη µοναδικότητα του χειροποίητου. Το κάθε σετ αποτελείται από δύο ποτήρια σε δύο διαφορετικές αποχρώσεις του ίδιου χρώµατος: µπλε, πράσινο, κίτρινο και πορτοκαλί που ταιριάζουν χρωµατικά µε τα σερβίτσια πιάτων.

Σερβίτσιο για τσίπουρο
Συνδυάζοντας την αρχαιοελληνική θεµατολογία µε το trademark δέρµα των AGS, η σειρά αποτελείται από ένα καραφάκι και δύο σφηνάκια από λευκό επισµαλτωµένο πηλό και συνοδεύεται από δερµάτινες θήκες µε πυρογραφηµένες λεπτές ραβδώσεις που παραπέµπουν σε αρχαίους κίονες. Ένα ιδιαίτερο δώρο που διατίθεται σε ξεχωριστά κοµµάτια ενώ µπορεί να χρησιµοποιηθεί ακόµα και για ούζο, σάκε ή εσπρέσο.

Τhe waves set (Σερβίτσιο νερού)
Η γυάλινη καράφα µε το καπάκι από φελλό και τα ποτήρια νερού «φιλοξενούνται» σε cut-out θήκες από το χαρακτηριστικό δέρµα vachetta των AGS τυπωµένες µε ένα κυµατιστό µοτίβο που θυµίζει τη θάλασσα τoυ Αιγαίου.

Τα κεριά
Σαν µικρά ακατέργαστα γλυπτά, τα κηροπήγια απεικονίζουν αρχαιοελληνικούς κίονες σε µικρό και µεγάλο µέγεθος και σε τρία διαφορετικά χρώµατα: τερακότα, σάπιο µήλο και υπόλευκο. Ιδανικά για ένα ροµαντικό δείπνο υπό το φως των κεριών ή για να µειώσεις τη φωτορύπανση απολαµβάνοντας τον κήπο ή την βεράντα.

Πετσέτες και σουπλά
Το στρώσιµο του τραπεζιού ολοκληρώνεται µε λινά σουπλά κεντηµένα µε το µοτίβο των κυµάτων και ασορτί λινές πετσέτες µε κεντηµένες φιγούρες Καρυάτιδων. Ένα πρότζεκτ που ολοκληρώθηκε σε συνεργασία µε την illustrator Frances Costelloe, µε την οποία οι AGS έχουν ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν. Η νέα συλλογή AGS HOME κυκλοφορεί από το Μάϊο του 2023 σε επιλεγµένα σηµεία πώλησης σε ολόκληρο τον κόσµο, ενώ διατίθεται ολοκληρωµένη στο κατάστηµα Ancient Greek Sandals flagship store, στην οδό Κολοκοτρώνη 1, στο κέντρο της Αθήνας, και online στο ancient-greek-sandals.com.

@ancientgreeksandals
@ancientgreeksandalsstore
www.ancient-greek-sandals.com
Ancient Greek Sandals flagship store:
Κολοκοτρώνη 1 |Αθήνα 105 62 | Τ. 210 323093

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View