Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΝΑΤΟ: "Φρένο" στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για άμεση ένταξη

ΝΑΤΟ: "Φρένο" στις φιλοδοξίες ...

Γιατί αντιδρούν ΗΠΑ και Γερμανία

«Ταφόπλακα» στις όποιες φιλοδοξίες της Ουκρανίας να λάβει άμεσα πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το οποίο θα ακολουθείται από ένα σαφές σχετικό χρονοδιάγραμμα, έβαλαν τα 31 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεγκ, το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στη συμμαχία «όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις».

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, μάλιστα, αναφέρεται ότι το «μέλλον του Κιέβου είναι στο ΝΑΤΟ», χωρίς ωστόσο να παρουσιάζεται κάποιο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, εξέλιξη που έφερε νωρίτερα την έντονη αντίδραση του ουκρανού προέδρου.

Οι διαδικασίες ένταξης δεν έχουν χρονοδιαγράμματα, είπε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ενώ ερωτηθείς για την ανάρτηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι κάτι τέτοιο είναι παράλογο, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. «Οι σύμμαχοι παρέχουν ένα πολύ ουσιαστικό πακέτο, με πολλά διαφορετικά στοιχεία, που βοηθά την Ουκρανία να προχωρήσει προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Πρόσθεσε, δε, πως δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε ισχυρότερο μήνυμα από το ΝΑΤΟ. «Αν κοιτάξετε όλες τις διαδικασίες ένταξης δεν βασίζονται σε χρονοδιαγράμματα, βασίζονται σε όρους, όπως ήταν πάντα».

Το «βέτο» ΗΠΑ και Γερμανίας

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόταση του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά το τέλος των εχθροπραξιών συγκεντρώνει ευρεία υποστήριξη μεταξύ των μελών της συμμαχίας, αλλά έχει συναντήσει την αντίσταση της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ενώ όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν επισήμως ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος κάποια στιγμή, το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον διστάζουν να προσφέρουν στην Ουκρανία ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη την ένταξη, προτιμώντας να επικεντρωθούν στις άμεσες ανάγκες του Κιέβου για την απόκρουση της ρωσικής εισβολής.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ομοφωνία στο ΝΑΤΟ σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να φέρουμε την Ουκρανία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ τώρα, αυτή τη στιγμή, εν μέσω πολέμου» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο CNN σε συνέντευξη που προβλήθηκε την Κυριακή. Πρόσθεσε ότι, αν η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, «θα βρισκόμασταν σε πόλεμο με τη Ρωσία».

Ένας ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε, από την πλευρά του, πως «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, για μια πρόσκληση προς την Ουκρανία, για συγκεκριμένα βήματα προς την ένταξη. Ούτε μεταξύ των συμμάχων υπάρχει συναίνεση σε αυτό».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις