Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σπαρτιάτες: Πόσο πιθανή είναι η ακύρωση εκλογής αν αποδειχθεί σχέση με τον Κασιδιάρη; Συνταγματολόγος εξηγεί

Σπαρτιάτες: Πόσο πιθανή είναι η ακύρωση ...

Συνταγματολόγος εξηγεί τα δύο σενάρια αν η υπόθεση φτάσει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο

Ως μία πολύπλοκη και πολύπλευρη διαδικασία, με σοβαρά νομικά θέματα, χαρακτηρίζει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιφιγένεια Καμτσίδου την εκδίκαση της υπόθεσης από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο), μετά από ενδεχόμενη προσφυγή πολίτη ή πολιτών, προκειμένου να αποδειχθεί ότι ο φυλακισμένος ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης είναι ο σκιώδης αρχηγός του κόμματος Σπαρτιάτες.

 Η ίδια, υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να κάνει καμία εκτίμηση για την όποια απόφαση του Εκλογοδικείου μετά από μία ενδεχόμενη τέτοια δίκη, αφού κανένας αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να είναι σε θέση να γνωρίζει το βάθος της έρευνας αλλά και ποια καθώς και τι είδους στοιχεία θα συγκεντρωθούν.

Υπογραμμίζει, ωστόσο, η κ. Καμτσίδου ότι σε περίπτωση που η υπόθεση φτάσει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και αυτό συγκεντρώσει ικανό αριθμό στοιχείων που θα αποδεικνύουν την άμεση σχέση του Ηλία Κασιδιάρη με το κόμμα Σπαρτιάτες, με αποτέλεσμα το τελευταίο κηρυχθεί έκπτωτο, τότε υπάρχουν δύο «δρόμοι». Ο ένας είναι να γίνει ανακατανομή εδρών εντός του κοινοβουλίου, χωρίς, βέβαια, να υπάρχουν σε αυτό οι Σπαρτιάτες και ο δεύτερος το Εκλογοδικείο να ακυρώσει τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και αυτές να προκηρυχθούν εκ νέου.

 «Το κύρος μιας εκλογικής διαδικασίας μετά τη διενέργειά της προσβάλλεται στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, αυτό που ονομάζουμε ως Εκλογοδικείο, στο οποίο μπορεί να προσφύγει οποιοσδήποτε εκλογέας και να αμφισβητήσει τη διαδικασία που οδήγησε στην ανάδειξη βουλευτικής έδρας στην περιοχή που διατηρεί τα δικαιώματά του. Αυτή η ένσταση μπορεί να γίνει από έναν ή περισσότερους πολίτες και έτσι να ανοίξει μία δίκη, στην οποία θα αμφισβητηθεί η συμμετοχή κάποιου ή ενός κόμματος στην εκλογική διαδικασία», σημειώνει η κ. Καμτσίδου. 

Απαιτεί κάποιους μήνες η διαδικασία
 

Η ίδια πιθανολογεί ότι θα χρειαστούν κάποιοι μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία, αφού θα πρέπει να διενεργηθεί ένας βαθύς και εξονυχιστικός έλεγχος, προκειμένου να αποδειχθεί ή όχι η σχέση του φυλακισμένου ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη με τους Σπαρτιάτες.\

Αναλαμβάνουν καθήκοντα οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης - Σε εξέλιξη οι τελετές παράδοσης-παραλαβής- BINTEO

«Πρόκειται για μία πολύ δύσκολη διαδικασία. Το δικαστήριο θα κληθεί να αξιολογήσει τα στοιχεία, αλλά είναι δεδομένο ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με τη βούληση ενός τμήματος του κυρίαρχου λαού. Επίσης, υπάρχει και θέμα έντασης του ελέγχου. Το δικαστήριο θα κληθεί να συγκεντρώσει στοιχεία για το πώς οργανώθηκε αλλά και πώς λειτουργεί μία πολιτική δύναμη, ένας οργανισμός που στηρίζεται και εκλέχτηκε μετά από εκδήλωση της λαϊκής βούλησης. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μία ιδιαίτερα δυσχερής υπόθεση. Τόσο από εμένα όσο και από τον κάθε Έλληνα πολίτη αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία εκτίμηση για το αποτέλεσμα μίας ενδεχόμενης δικαστικής διαδικασίας. Είναι αδύνατο να προβλέψουμε, ποια και τι είδους στοιχεία θα συγκεντρωθούν», τονίζει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ. 

«Ο φασισμός αντιμετωπίζεται με πολιτικές και όχι με δικαστικά μέσα»
 

Η ίδια υπογραμμίζει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του φασισμού δεν μπορεί γίνει με δικαστικό ή νομικό τρόπο, αλλά προϋποθέτει συγκεκριμένες πολιτικές, ώστε τμήματα της κοινωνίας να μην αισθάνονται αποξενωμένα ή αδικημένα.

«Δυστυχώς, στη νέα Βουλή συμμετέχει ένα φασιστικό – νεοναζιστικό κόμμα. Οι φασίστες και οι ναζιστές εχθρεύονται τον κοινοβουλευτισμό και η παρουσία τους θα δυσκολέψει τη λαϊκή αντιπροσωπευτική Δημοκρατία. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες για την αντιμετώπιση του φασιστικού κόμματος αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές. Η αντιμετώπιση του φασισμού δε γίνεται ούτε δικαστικά ούτε νομικά. Προϋποθέτει δημόσιες πολιτικές, ώστε να μην υπάρχουν τμήματα πολιτών που να αισθάνονται αποξενωμένα ή αδικημένα από την πολιτική ζωή», σημειώνει η κ. Καμτσίδου.   

πηγή ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις