Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ποιός είναι ο διεθνώς αναγνωρισμένος Κων. Δασκαλάκης που γίνεται απόψε επίτιμος διδάκτορας

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ποιός είναι ο διεθν...

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7

Μεγάλη στιγμή σήμερα για το Πανεπιστήμιο Πατρών, η επιτιμοποίηση σε διδάκτορα των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής, του διακεκριμένου Καθηγητή του παγκοσμίως γνωστού Πανεπιστημίου M.I.T. των Η.Π.Α., Κωνσταντίνου Δασκαλάκη.

Η επιτιμοποίηση θα γινει στις 19:00 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών.

 Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Χρήστος Δ. Ζαρολιάγκης, ενώ θα ακολουθήσει η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τους Προέδρους, των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Καθηγητή Αντώνιο Θ. Αλεξανδρίδη και Καθηγητή Χρήστο Ι. Κακλαμάνη και η περιένδυσή του από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Χρήστο Μπούρα.

Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του τιμώμενου με τίτλο: «Θεωρία Παιγνίων και Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, έχει, όμως, κρητικές ρίζες, καθώς ο πατέρας του είναι από τις Βουκολιές Χανίων, ενώ η μητέρα του από την Ιεράπετρα. Έχει έναν μικρότερο αδερφό Νίκο o όποιος ασχολείται με την Ψυχιατρική.

Τελείωσε το Λύκειο στην Βαρβάκειο Σχολή και τις προπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Επιβλέπων της πτυχιακής εργασίας του με τίτλο «Ύπαρξη Αμιγούς Ισορροπίας Nash σε Παιχνίδια Γραφημάτων με Συνοπτική Περιγραφή» ήταν ο καθηγητής Στάθης Ζάχος. Ως προπτυχιακός φοιτητής, τελείωσε όλα τα μαθήματα, εκτός από ένα, με τον ανώτατο βαθμό, κάτι που δεν είχε συμβεί μέχρι τότε στην ιστορία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, όπου παρέλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD) από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής, κάτω από την επίβλεψη του καθηγητή Χρίστου Παπαδημητρίου.

Ερευνητική εργασία και Σταδιοδρομία:

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης ασχολείται ερευνητικά με την θεωρία υπολογισμού και τον τρόπο που συνδέεται με την Θεωρία παιγνίων, τα οικονομικά, την στατιστική και την μηχανική μάθηση.

Έχει συμβάλει στη λύση αρκετών ανοικτών προβλημάτων, που αφορούν στην υπολογιστική πολυπλοκότητα της ισορροπίας Νας, της μαθηματικής δομής και υπολογιστικής περιγραφής των βέλτιστων δημοπρασιών, και της ανάλυσης γνωστών μεθόδων μηχανικής μάθησης όπως ο αλγόριθμος expectation-maximization (EM). Έχει επίσης συμβάλει στην ανακάλυψη αποδοτικών, υπολογιστικά και στατιστικά, αλγορίθμων για στατιστικό έλεγχο υποθέσεων και μάθηση κατανομών σε πολλές διαστάσεις.

Έγινε ευρύτερα γνωστός για την διδακτορική διατριβή του με τίτλο «The Complexity of Computing a Nash Equilibrium» όταν μαζί με τον Χρίστο Παπαδημητρίου και τον Paul Goldberg καταφέρανε να χαρακτηρίσουν την υπολογιστική δυσκολία της εύρεσης μιας μικτής ισορροπίας Νας. Πιο συγκεκριμένα, το 1951 ο γνωστός μαθηματικός Τζων Φορμπς Νας απέδειξε ότι σε κάθε πεπερασμένο παιχνίδι υπάρχει τουλάχιστον μία μικτή ισορροπία Νας, χωρίς ωστόσο να βρει και έναν αποδοτικό αλγόριθμο για τον υπολογισμό της.

Με απλά λόγια ο Νας, είχε δημιουργήσει ένα απλοποιημένο σύστημα των σχέσεων και των ενεργειών κάποιων ανθρώπων που βρίσκονταν σε καταστάσεις με διαφορετικά συμφέροντα, όπως το να είναι αντίπαλοι σε ένα παιχνίδι. Απέδειξε ότι σε κάθε τέτοιο παιχνίδι, ακόμη και όταν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, υπάρχει πάντα μια κατάσταση που αντιστοιχεί σε ισορροπία. Η εργασία αυτή του Τζων Φορμπς Νας αποτέλεσε μια από τις εργασίες που θεμελίωσαν την σύγχρονη οικονομική θεωρία και για την συνεισφορά αυτή ο Νας τιμήθηκε το 1994 με το βραβείο Νόμπελ για τις οικονομικές επιστήμες. Παρ' όλα αυτά το πρόβλημα του σχεδιασμού ενός αποδοτικού αλγορίθμου για την ισορροπία Νας παρέμενε ανοιχτό. Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης μαζί με τους Χρίστο Παπαδημητρίου και Paul Goldberg απέδειξαν ότι υπάρχουν περιπτώσεις που δεν υπάρχει κανένας αποδοτικός αλγόριθμος για τον υπολογισμό μιας ισορροπίας Νας κλονίζοντας σε κάποιο βαθμό ένα από τα θεμέλια των σύγχρονων οικονομικών.

Για για την διδακτορική διατριβή του βραβεύθηκε από τον διεθνή οργανισμό ΑCΜ Αssociation for Computing Μachinery το 2008 με το βραβείο «ACM Doctoral Dissertation Award». Εκλέχτηκε επίκουρος καθηγητής του ΜΙΤ το 2009 και προάχθηκε σε μόνιμο καθηγητή τον Μάιο του 2015.

Βραβεύσεις:

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης έχει διακριθεί με το βραβείο «ACM Doctoral Dissertation Award» το 2008 από τον διεθνή οργανισμό ΑCΜ Αssociation for Computing Μachinery για τη διδακτορική του διατριβή. Έχει επίσης διακριθεί με το βραβείο Kalai το 2008, όπως επίσης και με την περίβλητη υποτροφία Sloan Fellowship το 2010.

Το 2018 ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης βραβεύτηκε με το Βραβείο Νεβάνλινα για «τη συνεισφορά του στην κατανόηση της υπολογιστικής πολυπλοκότητας θεμελιωδών προβλημάτων σχετικά με αγορές, δημοπρασίες, ισορροπίες και άλλες οικονομικές δομές». Το 2018 επίσης διακρίθηκε και με το βραβείο Simons Foundation Investigator award που δίνεται σε «κορυφαίους επιστήμονες στα πιο παραγωγικά τους χρόνια».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις