Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα-Καιρός: Έρχεται το πρώτο κύμα ζέστης- Με τι θερμοκρασία θα ψηφίσουμε

Πάτρα-Καιρός: Έρχεται το πρώτο κύμα ζέστ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Προ των πυλών βρίσκεται το πρώτο κύμα ζέστης για το φετινό καλοκαίρι, μιας και μέχρι στιγμής ο καιρός έκανε… τερτίπια.

Ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει μέχρι και τους 37 βαθμούς το επόμενο τριήμερο, ενώ την Κυριακή τον εκλογών το θερμόμετρο θα δείξει μέχρι 32 βαθμούς.

Μιλώντας στο thebest.gr για την αλλαγή των καιρικών συνθηκών, ο γεωλόγος-προγνώστης καιρού Νικόλας Σερέτης, τονίζει ότι «σε καμία περίπτωση οι συνθήκες δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται σ’ ένα κύμα καύσωνα, οπότε μιλάμε για το 1ο έντονο κύμα ζέστης για το φετινό καλοκαίρι. Οι ανώτατες θερμοκρασιακές τιμές ενδέχεται να εντοπίζονται σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, όπως η Θεσσαλία, η ανατολική Πελοπόννησος και η δυτική Στερεά Ελλάδα και να φθάσουν τοπικά τους 36 βαθμούς κατά μέσο όρο. Πιο θερμές ημέρες αναμένονται η Πέμπτη, η Παρασκευή και το Σάββατο».

Τι όμως εννοεί ο κ. Σερέτης όταν λέει ότι δεν πρόκειται για συνθήκες καύσωνα; «Ο όρος «καύσωνας» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια παρατεταμένη περίοδο ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών. Παρόλο που δεν υπάρχει μοναδικός ορισμός, τα όρια θερμοκρασίας που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας για να χαρακτηριστεί ως καύσωνας ένα θερμό κύμα είναι για τη μέγιστη θερμοκρασία οι 37 βαθμοί Κελσίου (°C) και για την ελάχιστη οι 26°C, για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες ημέρες».

Αναφερόμενος, στις συνθήκες που «οδηγούν» στο πρώτο κύμα ζέστης, για τις επόμενες ημέρες, εξηγεί: «Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη άλλαξε με αποτέλεσμα η αστάθεια στην περιοχή μας να εξασθενήσει πολύ και ουσιαστικά να περιοριστεί μόνο στα κεντρικά και βόρεια ορεινά τμήματα της επικράτειας αυτή την εβδομάδα. Θερμότερες αέριες μάζες έχουν βρεθεί πάνω από την Μεσόγειο ανεβάζοντας αισθητά τον υδράργυρο. Στο επίκεντρο αυτής της ανόδου θα βρεθεί η Ιταλία αρχικά και κατόπιν το νότιο τμήμα της Ιβηρικής χερσονήσου. Η Ελλάδα αναμένεται να επηρεαστεί με σαφώς μικρότερη ένταση».

Ο καιρός των επόμενων ημερών στην Αχαΐα

Καλοκαιρία και περιορισμένη αστάθεια σε ορεινά και ηπειρωτικά τμήματα του νομού. Το τελευταίο κυρίως μέσα στο σαββατοκύριακο.

Ο υδράργυρος αναμένεται να βρεθεί στα επίπεδα των 34-35°C όσον αφορά τις μέγιστες τιμές του το διάστημα Πέμπτης-Σαββάτου. Την Κυριακή των εκλογών θα φθάσει τους 32°C.

Μέχρι το τέλος του μήνα τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν σταθεροποίησή του στα επίπεδα της Κυριακής με ενδεχόμενη νέα άνοδο (όχι στα όρια καύσωνα) στις αρχές Ιουλίου.

Χαρακτηριστικό το παρακάτω διάγραμμα για την πόλη της Πάτρας από το Αμερικανικό Παγκόσμιο Προγνωστικό Μοντέλο (GFS)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις