Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καιρός: Πότε έρχεται, επιτέλους, το καλοκαίρι; Ο Νικόλας Σερέτης για τα φαινόμενα αστάθειας

Καιρός: Πότε έρχεται, επιτέλους, το καλο...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Μέχρι και την Κυριακή αναμένεται να συνεχιστεί η καιρική αστάθεια με παροδικές βροχοπτώσεις ακόμη και σε παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα της δυτικής Ελλάδας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα όλα δείχνουν ότι επιτέλους το καλοκαίρι θα είναι εδώ.

Ο γεωλόγος -προγνώστης καιρού Νικόλας Σερέτης, μιλώντας στο thebest.gr, εξηγεί το φαινόμενο της αστάθειας του καιρού και αναλύει τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις προσεχείς ημέρες: «Το μοτίβο της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας το οποίο ευνοεί την επικράτηση άστατου καιρού στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου με την μόνιμη ουσιαστικά παρουσία των υψηλών βαρομετρικών πιέσεων στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Ευρώπης θα συνεχιστεί και μέχρι την Κυριακή 18/6. Το ερχόμενο τριήμερο θα κυλήσει με εξαιρετικά άστατο καιρό με παροδικές βροχοπτώσεις ακόμη και σε παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα της δυτικής Ελλάδας με τον υδράργυρο να βρίσκεται σε δροσερά για την εποχή επίπεδα.

Ωστόσο, την ερχόμενη εβδομάδα (εβδομάδα κατά την οποία έχουμε και το θερινό ηλιοστάσιο), το σκηνικό αυτό αναμένεται να αντιστραφεί με θερμές αέριες μάζες να κινούνται προς την περιοχή μας ανεβάζοντας αισθητά τον υδράργυρο σε επίπεδα μάλιστα και υψηλότερα από τα κλιματικά για την εποχή (πολύ πιθανά τα πρώτα 35άρια). Πιθανή επαναφορά, αλλά σε μικρότερη ένταση και έκταση, της ατμοσφαιρικής αστάθειας πιθανολογείται για το τελευταίο πενθήμερο του μήνα (26-30/6)».

Ο κ. Σερέτης, επισημαίνει ωστόσο ότι η καιρική αστάθεια δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για την εποχή στη χώρας μας: «Ο άστατος καιρός δεν είναι κάτι το οποίο σπανίζει στην χώρα μας κατά την διάρκεια του 2ου μισού της άνοιξης, αλλά και του καλοκαιριού. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η περσινή καταιγίδα της 10ης Ιουνίου, κατά την διάρκεια της οποίας, η πόλη της Πάτρας είχε δεχθεί κατά μέσο όρο 40-50 χιλιοστά βροχόπτωσης. Η αστάθεια, λοιπόν, αυτή καθ’ εαυτή, δεν αποτελεί παράκαιρο χαρακτηριστικό. Η διάρκεια και η εμμονή, όμως, με την οποία παρατηρείται κατά την διάρκεια της φετινής χρονιάς, είναι κάτι το οποίο σαφώς δεν αποτελεί τον κανόνα και εμφανίζεται με μεγαλύτερη σπανιότητα και γι’ αυτό προκαλείται και η όποια δυσανασχέτηση μεταξύ των πολιτών».

Όσον αφορά το ερχόμενο διάστημα στην πόλη της Πάτρας και ευρύτερα στον νομό Αχαΐας

Άστατος ο καιρός έως και την Κυριακή 18/6. Πιθανές βροχοπτώσεις και μέσα στην πόλη της Πάτρας το διήμερο Παρασκευής-Σαββάτου 16-17/6.

Ο υδράργυρος σε τιμές κατώτερες των κλιματικών επίπεδων με μέγιστες 26-27°C.

Πλήρης απουσία της αστάθειας στο μεγαλύτερο διάστημα της ερχόμενης εβδομάδας και άνοδος του υδραργύρου από τις 20/6 με τις μέγιστες τιμές του να αναμένεται να αγγίξουν ακόμη και τους 34-35°C στο δεύτερο μισό αυτής, συμπεριλαμβανομένης και της Κυριακής των Εκλογών.

Ενδεχόμενη επανεμφάνιση της αστάθειας, κυρίως σε ηπειρωτικά τμήματα του νομού μας το τελευταίο πενθήμερο του μήνα (26-30/6).

*Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό στους αναγνώστες, όταν γίνεται αναφορά στην έννοια «κλιματικά για την εποχή επίπεδα», αυτήν την περίοδο, οι αντίστοιχες αντιπροσωπευτικές τιμές για την Πάτρα (αυστηρά για την πόλη) είναι:

Στους ~29°C η μέση μέγιστη θερμοκρασία και στους ~18°C η αντίστοιχη ελάχιστη.

Χαρακτηριστικό των όσων προαναφέρθηκαν, το παρακάτω διάγραμμα για την πόλη της Πάτρας από το Αμερικανικό Προγνωστικό Μοντέλο (GFS).

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις