Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σεισμός στην Αταλάντη: Συναγερμός στις αρχές μετά την ισχυρή δόνηση, ξεκινούν έλεγχοι σε κτίρια - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός στην Αταλάντη: Συναγερμός στις α...

Κλιμάκιο του ΟΑΣΠ αναμένεται το βράδυ να διενεργήσει ελέγχους στην πόλη και σε γύρω χωριά.

Αναστάτωση στους κατοίκους της Αταλάντης και των γύρω περιοχών προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε κοντά στην πόλη, ενώ έγινε αισθητός και στην Αττική.

Σε συναγερμό έχει τεθεί και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδα, την ώρα που κλιμάκιο του ΟΑΣΠ αναμένεται το βράδυ να διενεργήσει ελέγχους στην πόλη και σε γύρω χωριά.

 Από την πλευρά τους οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί διαμηνύοντας πως όπως όλα δείχνουν οι ισχυρός σεισμός δεν έχει σχέση με το μεγάλο ρήγμα της Αταλάντης που προκαλεί ανησυχία.

Σεισμός στην Αταλάντη: Η πρώτη εκτίμηση Χουλιάρα

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός και συνέστησε ψυχραιμία.

 «Παρακολουθούμε το φαινόμενο, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν φαίνεται να σχετίζεται με το μεγάλο ρήγμα της Αταλάντης, επειδή:

  • Είναι δυτικότερα (από το ρήγμα)
  • Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο μηχανισμός που προκύπτει από τις μετρήσεις δεν έχει τα χαρακτηριστικά του μηχανισμού και της κατεύθυνσης που έχουμε ως γνώση για το μεγάλο ρήγμα».

«Ως εκ τούτου και επειδή δίνει μετασεισμούς αυτή την ώρα, το παρακολουθούμε, μένουμε ψύχραιμοι στις εκτιμήσεις και σε λίγες ώρα θα έχουμε καλύτερη εικόνα», ανέφερε ο κ. Χουλιάρας.

Καραστάθης: Σε εντελώς άλλη κατεύθυνση το ρήγμα της Αταλάντης

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Βασίλης Καραστάθης, αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σημείωσε πως «το ρήγμα της Αταλάντης όταν είχε ενεργοποιηθεί, το κατεχόμενο μέρος του ρήγματος, κινήθηκε προς τη θάλασσα, προς την Εύβοια. Άρα το συγκεκριμένο σημείο που έγινε ο σεισμός αυτός είναι εντελώς στην άλλη κατεύθυνση, είναι δηλαδή νοτιοδυτικά της Αταλάντης».

 Ο κ. Καραστάθης εξήγησε ότι «το ρήγμα της Αταλάντης είχε δώσει το 1894 δύο ισχυρότατους σεισμούς. Ο ένας ήταν μάλιστα της τάξης των 7 βαθμών Ρίχτερ και μάλιστα είχε σχεδόν ερημοποίηση όλη την περιοχή. Αλλά μιλάμε για ένα διαφορετικό ρήγμα. Μιλάμε για ένα διαφορετικό φαινόμενο. Μιλάμε για την εκτατική διεύθυνση του ευβοϊκού κόλπου. Είναι κάτι τελείως ανεξάρτητο από το συγκεκριμένο αυτό φαινόμενο που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή. Αυτό το φαινόμενο εξελίσσεται σε μια περιοχή που όμως πρέπει να τονίσουμε αυτό δεν έχει καταγραμμένα ενεργά ρήγματα. Δεν έχει δώσει σημαντικούς σεισμούς. Θα μπορούσαμε να συσχετίσουμε ενδεχομένως ένα σεισμό το 427 πΧ. που είχε γίνει στην περιοχή του Ορχομενού, αλλά χωρίς βάσιμα στοιχεία. Δηλαδή ήταν απλώς στην ευρύτερη περιοχή. Δεν μπορεί να συσχετιστεί η συγκεκριμένη περιοχή με κάποιον ισχυρό σεισμό. Ακόμη και η ενόργανη σεισμικότητα, δηλαδή μιλάμε για τη σεισμικότητα την οποία έχει καταγραφεί με μηχανήματα και είναι αξιόπιστη, δεν είχε δώσει τα τελευταία χρόνια αλλά ούτε και από το 1900 και μετασεισμούς οι οποίοι έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα την περιοχή αυτή».

Λέκκας: Συνδέεται με το ρήγμα της Λοκρίδας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «ο σεισμός δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης που είχε δώσει μεγάλο σεισμό τον 19ο αιώνα, αλλά προέρχεται από ρήγμα της Λοκρίδας, νότια της Αταλάντης. Το παρακολουθούμε. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Θα δούμε την εξέλιξη του φαινόμενου».

 Όπως επισήμανε, ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και στην Αττική. Στην περιοχή μετέβη ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας δεν σχεδιάζεται μέχρι στιγμής να συγκληθεί η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

Έλεγχοι για ζημιές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρές ζημιές, ωστόσο, όμως, καταγράφονται ρηγματώσεις σε διάφορες παλιές οικοδομές, πτώση σοβάδων και πλακιδίων, ενώ σε μία ώρα περίπου θα βρίσκεται στην περιοχή ομάδα από τον ΟΑΣΠ για να εκτιμήσει την κατάσταση και να καθησυχάσει τους κατοίκους. Αύριο το πρωί αναμένεται κλιμάκιο από την Διεύθυνση Αποκατάστασης του Υπουργείου Υποδομών για να εκτιμήσει πιθανές ζημιές σε υποδομές και κτήρια.

 Ήδη αυτή την ώρα βρίσκονται στην περιοχή και συνεργεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μαζί με μηχανικούς, επιχειρώντας μία πρώτη καταγραφή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις