Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πλήρης Οδηγός Εκλογών 2023: Πώς και πού ψηφίζω στις 25 Ιουνίου- Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για σταυρούς, ετεροδημότες, άδειες

Πλήρης Οδηγός Εκλογών 2023: Πώς και πού ...

Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές

Στις 25 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι νέες εθνικές εκλογές με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής όπου το πρώτο κόμμα θα λάβει «μπόνους» που μπορεί να φτάσει έως και τις 50 έδρες.

Οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση τη λίστα των υποψηφίων που θα καταρτίσουν τα κόμματα βάσει - ως είθισται - των αποτελεσμάτων των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά σε ορισμένα σημαντικά ερωτήματα που έχουν ανακύψει σε σχέση με τις διαφοροποιήσεις της διαδικασίας για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου συγκριτικά με της αναμέτρησης της 21ης Μαΐου.

Ακολουθούν οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές.

Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι ο δεύτερος γύρος των εκλογών που διεξήχθησαν στις 21 Μαΐου;

Όχι. Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι μία ξεχωριστή, νέα εκλογική διαδικασία, ανεξάρτητη από εκείνη της 21ης Μαΐου. Ως εκ τούτου,
χαρακτηρισμοί όπως «δεύτερος γύρος» ή «επαναληπτικές εκλογές» δεν είναι ορθοί.

Το εκλογικό σύστημα παραμένει το ίδιο;

Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, εν αντιθέσει με εκείνες της 21ης Μαΐου που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Πώς ψηφίζω βουλευτές;

Οι επικείμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα) και όχι με σταυρό προτίμησης. Με αυτή τη διαδικασία, οι βουλευτές εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξης τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, η οποία καθορίζεται από τα εκάστοτε κομματικά επιτελεία. Ως εκ τούτου, ΔΕΝ βάζουμε σταυρό στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Εξάλλου, στα παραβάν των εκλογικών τμημάτων που θα δημιουργηθούν δεν θα υπάρχει στιλό.

Τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου παραμένουν σε ισχύ;

Όχι. Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου θα διεξαχθούν με νέα ψηφοδέλτια, τα οποία θα τυπωθούν βάσει όσων ορίζει ο ισχύων νόμος. Ως εκ τούτου, ψηφοδέλτια που αφορούσαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου και για οποιοδήποτε λόγο παρέμειναν στην κυριότητα των ψηφοφόρων καθίστανται άκυρα και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν.

Είμαι ετεροδημότης. Μπορώ να ψηφίσω στον τόπο διαμονής μου;

Ναι, εφόσον η αίτησή σας έχει υποβληθεί στον αρμόδιο Δήμο και έχει διεκπεραιωθεί από αυτόν το αργότερο έως και την 30ή Απριλίου 2023, μπορείτε να ψηφίσετε στον Δήμο διαμονής σας. Αίτηση που δεν διεκπεραιώθηκε έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, δε λαμβάνεται υπόψη για την επικείμενη εκλογική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται οι εκλογείς να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.

Είμαι Έλληνας που διαμένει στο εξωτερικό και δεν πρόλαβα την προθεσμία για να ψηφίσω στις προηγούμενες εκλογές. Τι θα ισχύσει τώρα;

Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους εφόσον η αίτηση για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχει υποβληθεί στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών (https:/apodimoi.gov.gr) έως και την Τετάρτη 17 Μαΐου. Διευκρινίζεται πως για την έγκριση της αίτησης εφαρμόζονται τα κριτήρια όπως ορίζονται από τον ισχύοντα νόμο.

Στις προηγούμενες εκλογές ψήφισα στο εξωτερικό, αλλά την 25η Ιουνίου θα βρίσκομαι στην Ελλάδα. Θα μπορέσω να ψηφίσω;

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης για αναστολή της εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού ήταν η Παρασκευή 26 Μαΐου. Οποιαδήποτε αίτηση υπεβλήθη μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν θα ληφθεί υπόψη για την επικείμενη εκλογική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται οι εκλογείς να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.

Ψηφίζω στο ίδιο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισα στις εκλογές της 21ης Μαΐου;

Είναι το πιθανότερο, ωστόσο επειδή μπορεί να υπάρξουν ορισμένες μεταβολές στα εκλογικά τμήματα, συνιστάται ισχυρά σε όλους τους ψηφοφόρους να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν.

 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ Εκλογές 2023- Δυτ. Ελλάδα: Σε ποια εκλογικά Τμήματα υπάρχουν αλλαγές

Τι ίσχυε στην εκλογική «μάχη» της 21ης Μαΐου

Για πρώτη φορά ψήφισαν περίπου 22 χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού αλλά και περισσότεροι από 400.000 νέοι ηλικίας 17-21 ετών. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές είχαν όλοι οι Έλληνες πολίτες από την ηλικία των 17 ετών και άνω, ήτοι όσοι γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2006.

Οι ομογενείς, ψήφισαν μια ημέρα νωρίτερα, δηλαδή στις 20 Μαΐου, στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα (συνολικά 99) που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες του κόσμου.

Τα εκλογικά κέντρα, άνοιξαν στις 7 το πρωί.

Δείτε την πλήρη λίστα με τα εκλογικά κέντρα για τους Έλληνες του εξωτερικού

Στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι ενημερώνονταν  ψηφιακά για το πού ψηφίζουν. Στον ειδικό ιστότοπο, gov.gr, ο ψηφοφόρος μπορούσε να εισάγει τα στοιχεία του (Επίθετο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και χρονολογία γέννησης) και να δει άμεσα το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσει. Μάλιστα υπήχρε  και χάρτης με την ακριβή θέση του εκλογικού τμήματος.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα από τη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (https://mpp.ypes.gov.gr) οι πολίτες μπορούν να μάθουν με λίγα κλικ που ψηφίζουν.

Όσον αφορά τους σταυρούς που επιτρεπόταν να βάλουν ώστε το ψηφοδέλτιό τους να μην κριθεί άκυρο, απάντηση δεν είναι ίδια για όλους τους ψηφοφόρους, καθώς το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο σταυρών προτίμησης διέφερε από εκλογική περιφέρεια σε εκλογική περιφέρεια.

Στο Νομό ΑχαΪας μπορούσαν να βάλουν  έως  3 σταυρούς.

Συγκεκριμένα σε όλη την επικράτεια σε σχέση με τους σταυρούς ίσχυαν τα εξής:

Μέχρι 4 σταυρούς: 
  
Α’ Αθήνας
Βόρειος Τομέας Αθήνας
Νότιος Τομέας Αθήνας
Α’ Θεσσαλονίκης

 Μέχρι 3 σταυρούς:

Δυτικός Τομέας Αθήνας
Β’ Πειραιώς
Ανατολική Αττική
Αχαΐα
Β’ Θεσσαλονίκης
Λάρισα

 Μέχρι 2 σταυρούς 
  
Α’ Πειραιώς
Δυτική Αττική
Αιτωλοακαρνανία
Δωδεκάνησα
Έβρος
Εύβοια
Ηλεία
Ημαθία
Ηράκλειο
Ιωάννινα
Καβάλα
Καρδίτσα
Κοζάνη
Κορινθία
Κυκλάδες
Μαγνησία
Μεσσηνία
Πέλλα
Πιερία
Σέρρες
Τρίκαλα
Φθιώτιδα
Χανιά

Έναν σταυρό:

Αργολίδα
Αρκαδία
Άρτα
Βοιωτία
Γρεβενά
Δράμα
Ευρυτανία
Ζάκυνθος
Θεσπρωτία
Καστοριά
Κέρκυρα
Κεφαλλονιά
Κιλκίς
Λακωνία
Λασίθι
Λέσβος
Λευκάδα
Ξάνθη
Πρέβεζα
Ρέθυμνο
Ροδόπη
Σάμος
Φλώρινα
Φωκίδα
Χαλκιδική
Χίος

Εκλογές 2023- Η κάλπη της Πάτρας: Οι νικητές και οι χαμένοι σε πραγματικούς αριθμούς

Εκλογές 2023: Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Αχαΐας

Τα εκλογικά τμήματα σε Πάτρα και Αχαΐα 

Τα εκλογικά τμήματα συνολικά στο νομό είναι 632, κατανεμημένα ανά Δήμο και Δημοτική Ενότητα, αλφαβητικά.

Ο δήμος Πατρέων διαθέτει 324 εκλογικά τμήματα, ο δήμος Αιγιαλείας διαθέτει 131 εκλογικά τμήματα, ο δήμος Καλαβρύτων έχει 73, ο δήμος Δυτικής Αχαΐας 65 και ο δήμος Ερυμάνθου διαθέτει 39 εκλογικά τμήματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ αναλυτικά τα εκλογικά τμήματα της Αχαΐας, ανά Δήμο και Δημοτική ενότητα.

Οι ετεροδημότες στην Αχαΐα

Τα εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας Ετεροδημοτών της Εκλογικής Περιφέρειας του Νομού Αχαΐας, για τις Βουλευτικές Εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, είναι 5.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ που βρίσκονται τα 5 εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών στην Αχαΐα.

Ψήφος και από το κινητό

Οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και με το wallet του gov.gr, το οποίο έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ τη διαδικασία

 

Οι άνδρες της φρουράς των εκλογικών τμημάτων και του λοιπού στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, που διατίθεται για τις ανάγκες των εκλογών ή μετακινείται για άλλους υπηρεσιακούς λόγους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα του δήμου, όπου εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία.

Ειδικά κέντρα για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα

Με ειδική διάταξη που συμπεριελήφθη στον νόμο 5043/2023 (ΦΕΚ 91 Α΄/13.4.2023 - Άρθρο 36) προβλέπεται για πρώτη φορά η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας τους.

Κάθε δήμος έχει την υποχρέωση να επιλέξει ειδικό χώρο σε ισόγειο όροφο όπου θα εγκατασταθούν τα παραβάν, θα πληροί τα κριτήρια προσβασιμότητας ατόμων ΑμεΑ, θα διαθέτει προδιαγραφές πυρασφάλειας, ενώ ο τίτλος τους θα είναι ευανάγνωστος και εύκολος στην αναγνώριση από τους ίδιους του εκλογείς και τους συνοδούς τους.

Οι πολίτες θα επιδεικνύουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους στον αρμόδιο δικαστικό αντιπρόσωπο του εκλογικού τμήματος, ο οποίος θα επαληθεύσει την εγγραφή του εκλογέα στον εκλογικό κατάλογο και θα βεβαιώνει την ταυτοπροσωπία. Στη συνέχεια, θα προσέρχεται στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα έχοντας μαζί του όλα τα ψηφοδέλτια, ένα ακόμη λευκό, καθώς και έναν φάκελο με σφραγίδα και μονογραφή για την εισαγωγή του ψηφοδελτίου.

Στο χώρο του παραβάν αποκλειστική πρόσβαση θα έχει ο εκλογέας, ενώ εφόσον κριθεί απαραίτητο θα μπορεί να τον συνοδεύσει είτε ο δικαστικός αντιπρόσωπος είτε ο συνοδός του εκλογέα παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου. Ο τελευταίος θα βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας ψήφου του ατόμου ΑμεΑ, με απόλυτη διακριτικότητα, εχεμύθεια και μυστικότητα. Επιπλέον, επιτρέπεται και η είσοδος σκύλων βοηθείας.

Τέλος, κατά την έξοδο του εκλογέα από το παραβάν, ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα παραλαμβάνει τον φάκελο που περιέχει το επιλεγμένο ψηφοδέλτιο και το μεταφέρει στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένος να ψηφίσει ο εκλογέας και τον ρίχνει στην κάλπη, ενώ ενημερώνει τον εκλογικό κατάλογο και την αρμόδια εφορευτική επιτροπή.

Τι γίνεται με τις εκλογικές άδειες

Δικαίωμα ειδικής εκλογικής άδειας λαμβάνουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν. Σύμφωνα με τον νόμο του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται ότι όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις εκλογές.

Ο αριθμός των ημερών αδείας που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους, καθορίζεται ως εξής:

Α. Για τους μισθωτούς με καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 2 εργάσιμων ημερών.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια 3 (3) εργασίμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

δ) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους μισθωτούς με καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 1 εργάσιμης ημέρας

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια 2 εργάσιμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους

γ) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

3. Για όσους εκ των μισθωτών, η ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, είναι εργάσιμη ημέρα, θεωρείται ως ημέρα ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που προαναφέρθηκαν.

Σημειώνεται τέλος ότι η ειδική άδεια άσκησης εκλογικού δικαιώματος δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ΄ αποδοχών.

Ο ρόλος του TikTok στις εκλογές

Σε ρυθμό εκλογών μπήκε και η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, Tik Tok. Η πλατφόρμα, που απευθύνεται κυρίως σε νέους κάτω των 25 ετών, δημιούργησε το «κέντρο ελληνικών εκλογών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της πλατφόρμας, το Κέντρο  παρέχει πληροφορίες και θεσμικές πηγές, σχετικές με τις εκλογές και θα παραπέμπει στους επίσημους ιστότοπους του υπουργείου Εσωτερικών. Παράλληλα, το περιεχόμενο και οι λογαριασμοί που σχετίζονται με τις εκλογές, θα λαμβάνουν μια σχετική επισήμανση που θα παραπέμπει στο Κέντρο.

Μέσω δημοφιλών hashtags για τις εκλογές θα εξασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση στο κέντρο, για όποιον χρήστη αναζητά σχετικές πληροφορίες. Ο επικεφαλής κυβερνητικών σχέσεων του TikTok για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και το Ισραήλ, Τζιάκομο Λεβ Μανχάιμερ, υπογράμμισε πως η πρόσβαση σε έγκυρες πληροφορίες αποτελεί σημαντικό μέρος της συνολικής στρατηγικής της πλατφόρμας για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και την προώθηση της παιδείας στα μέσα επικοινωνίας. Όπως είπε, το TikTok συνεργάζεται με έγκριτους fact-checkers δηλαδή άτομα που ελέγχουν τη γνησιότητα ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένου του AFP στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας πως στο TikTok απαγορεύονται οι χορηγούμενες πολιτικές διαφημίσεις.

Οι λογαριασμοί που σχετίζονται με πολιτικό περιεχόμενο έχουν αυτόματα απενεργοποιημένες τις λειτουργίες για την εξασφάλιση εσόδων και οι πολιτικές του TikTok δεν επιτρέπουν την πρόσκληση για συγκέντρωση χρημάτων για εκστρατείες (fundraising), πρόσθεσε ο Μανχάιμερ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις