Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουμε στις δεύτερες κάλπες - Τι αλλάζει η ενισχυμένη αναλογική

Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουμε στις δεύτερε...

Χωρίς αλλαγές σε σχέση με την πρώτη διαδικασία θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι πολίτες

Οι θεσμικές διαδικασίες για την προκήρυξη των δεύτερων εκλογών «τρέχουν» και όλα δείχνουν πως θα γίνουν στις 25 Ιουνίου.

Το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται, μάλιστα, η ορκωμοσία του Ιωάννη Σαρμά ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο.

 Παράλληλα, επισπεύδεται κατά τέσσερις ημέρες η σύγκληση της Βουλής, που προήλθε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σύμφωνα με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α’ τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.

Συγκεκριμένα, στις 18:00 της Κυριακής θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος. Αφού η νέα Βουλή εκλέξει το προεδρείο, εκείνο θα αναλάβει τη διάλυση την ίδια ημέρα.

Πώς ψηφίζουμε στις δεύτερες κάλπες - Το «SOS» για τους ψηφοφόρους
 Οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και οι βουλευτές θα προκύψουν με βάση τη λίστα των υποψηφίων που θα καταρτίσουν τα κόμματα βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών της 21ης Μαΐου.

 Με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής το πρώτο κόμμα μπορεί να λάβει μέχρι και 50 έδρες ως μπόνους. Οι έδρες μοιράζονται με βάση το τελικό ποσοστό που θα λάβει και μπορούν να φτάσουν τις 50, που είναι το «ταβάνι» -μόνο αν λάβει ποσοστό από 40% και πάνω.

 Την ημέρα των εκλογών οι ψηφοφόροι δεν θα βάλουν σταυρό στα ονόματαυποψηφίων, καθώς στα νέα ψηφοδέλτια η σειρά των ονομάτων θα επιλεγεί από την κάθε ηγεσία κόμματος.

Δεύτερες εκλογές: Πού ψηφίζουμε
 Χωρίς αλλαγές σε σχέση με την πρώτη διαδικασία θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι πολίτες, δηλαδή στο ίδιο εκλογικό τμήμα και χωρίς καμία μεταβολή στους εκλογικούς καταλόγους.

 Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών για τους ετεροδημότες ο δεύτερος γύρος της εκλογικής αναμέτρησης θα πραγματοποιηθεί με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που ίσχυσαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, χωρίς καμία μεταβολή.

 «Πρέπει να γίνει σαφές ότι όποιος υποβάλει αίτηση ετεροδημότη σήμερα, δεν θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει ως ετεροδημότης σε καμία περίπτωση στις προσεχείς εκλογές, παρά μόνο στις αυτοδιοικητικές της 8ης Οκτωβρίου 2023» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις