Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καιρός Δ. Ελλάδα: Γιατί «τρελάθηκε» ο Μάιος; Πόσο θα αργήσει το καλοκαίρι;

Καιρός Δ. Ελλάδα: Γιατί «τρελάθηκε» ο Μά...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Η επιρροή της κλιματικής αλλαγής στις καιρικές συνθήκες

Οι καιρικές συνθήκες στη χώρας μας, φαίνεται να μην βελτιώνονται, τουλάχιστον για το επόμενα δεκαπενθήμερο.

Ο άστατος καιρός πλαισιωμένος από βροχές και η αστάθεια στη θερμοκρασία, αναμένεται να συνεχίσουν, με την Άνοιξη να παραμένει «άφαντη».

Σε τι οφείλεται, η αστάθεια και τι είναι αυτό που επηρεάζει τις καιρικές συνθήκες; Ο γεωλόγος-προγνώστης καιρού Νικόλας Σερέτης, απαντά στο thebest.gr: «Ο άστατος καιρός στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και κατ’ επέκταση και στην χώρα μας, θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο προσκήνιο. Βασική αιτία γι’ αυτό, η διαμόρφωση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας άνωθεν της Ευρώπης. Ειδικότερα, έχει παγιωθεί μια κατάσταση, όπου ο υποτροπικός αεροχείμαρρος (ρεύμα αέρος που πνέει στα ανώτερα τμήματα της τροπόσφαιρας), ο οποίος είναι ο βασικός υπεύθυνος για την επίσκεψη θερμών αερίων μαζών αφρικανικής προέλευσης στην περιοχή μας, παραμένει ακόμη σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη. Ένα ακόμη στοιχείο που συνεπικουρεί είναι η παραμονή του Αζορικού αντικυκλώνα (πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων το οποίο είναι συνώνυμο της καλοκαιρίας) εντός του Ατλαντικού ωκεανού και στα βορειοδυτικότερα τμήματα της Ευρώπης, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη καιρικής δραστηριότητας αντίστοιχα στο κεντροανατολικό τμήμα της Γηραιάς ηπείρου και στην Μεσόγειο θάλασσα».

Η κλιματική αλλαγή

Ο κ. Σερέτης δίνει την ευρύτερη εικόνα, για την κλιματική αλλαγή και πως επηρεάζει τον καιρό: «Αν επιχειρηθεί μία σύντομη αναδρομή στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, θα γίνει αντιληπτό πως ο περασμένος χειμώνας, με εξαίρεση ένα 10ήμερο του Φεβρουαρίου (5-14/2) χαρακτηρίστηκε από θερμοκρασίας οι οποίες μονίμως βρίσκονταν σε επίπεδα άνω των κλιματικών επιπέδων. Αντίστοιχα την φετινή άνοιξη οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί με τον υδράργυρο να βρίσκεται στο μεγαλύτερο διάστημά της σε επίπεδα κοντά ή και κάτω από τα αντίστοιχα κλιματικά για την εποχή.

Μια πρώτη ανάγνωση είναι πως ενδεχομένως η φύση να προσπαθεί να εξισορροπήσει την όλη κατάσταση «αντικαθιστώντας» έναν θερμό χειμώνα με μία πιο ψυχρή και πιο υετοφόρα από το κανονικό άνοιξη.

Μία δεύτερη ανάγνωση θα μπορούσε να είναι πως και στις δύο περιπτώσεις παρατηρείται ένα εμμένον μοτίβο στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία άνωθεν της Ευρώπης, το οποίο στην κάθε περίπτωση έχει τον δικό του αντίκτυπο στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Η εμμονή αυτή θα μπορούσε να ληφθεί ως ένα χαρακτηριστικό στοιχείο-ένδειξη κλιματικής αλλαγής, καθώς τα τελευταία χρόνια αυτές οι μεγάλης διάρκειας εμμονές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία παρατηρούνται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα».

Θα μπορούσε να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή και μέσα στο καλοκαίρι ή έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι αρκετά θερμό το οποίο με την σειρά του θα επιχειρήσει να εξισορροπήσει την πιο ψυχρή άνοιξη; «Μπορεί να συμβεί είτε το πρώτο είτε το δεύτερο. Σαφώς και δεν υπάρχει η επιστημονική δυνατότητα να απαντηθεί κάτι τέτοιο με ασφάλεια και υπευθυνότητα για την ώρα. Όμως, με την κλιματική αλλαγή να υφίσταται τα λεγόμενα «παράξενα» και οι εμμένουσες συμπεριφορές στον καιρό που κάποτε ήταν πιο σπάνιο να εμφανιστούν είναι πιθανό να εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά πλέον» απαντά ο Νικόλας Σερέτης.

Τι θα ισχύσει τις επόμενες ημέρες στη Δυτική Ελλάδα

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν μία σαφή τάση, η κατάσταση αυτή να παραμένει αμετάβλητη και το ερχόμενο τουλάχιστον 15νθήμερο.

Αυτό πρακτικά για τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας σημαίνει τα εξής:

Αστάθεια τις θερμές ώρες της ημέρας (μεσημέρι και απόγευμα) στα ηπειρωτικά τμήματα (περιοχές που βρίσκονται πλησίον ορεινών όγκων μακριά από τη θάλασσα).

Πιθανότητα τα απογεύματα να επηρεάζονται πρόσκαιρα και τα πιο πεδινά-παράκτια τμήματα από κάποια βροχόπτωση.

Θερμοκρασιακές τιμές κοντά ή και λίγο χαμηλότερες από τα κλιματικά επίπεδα με τις μέγιστες να βρίσκονται στα επίπεδα των 25-26°C και τις ελάχιστες σε εκείνα των 15°C.

Χαρακτηριστικό το διάγραμμα που ακολουθεί, το οποίο αποτυπώνει την προαναφερθείσα τάση για την πόλη της Πάτρας

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις