Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Εκλογές 2023: «Άκαρπες» οι διερευνητικές εντολές- Δεύτερες κάλπες την Κυριακή 25 Ιουνίου

Εκλογές 2023: «Άκαρπες» οι διερευνητικές...

Οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων και υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί

Πρόσω ολοταχώς για εκλογές την Κυριακή 25 Ιουνίου, ο κύβος ερρίφθη μετά τις «άκαρπες» διερευνητικές εντολές. Υπηρεσιακή κυβέρνηση «προ των πυλών».
Πιο αναλυτικά, αναμένεται η ορκωμοσία και διάλυση της Βουλής έως την Δευτέρα 29 Μαΐου, ενώ ανώτατος δικαστής αναμένεται να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός για να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες.

Μέσα σε δύο ημέρες παρέλαβαν και παρέδωσαν τις διερευνητικές εντολές οι τρεις αρχηγοί των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, οδηγώντας σε χρόνο ρεκόρ προς νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Η τρίτη εντολή παραδόθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος ήταν ο τελευταίος που πέρασε το Προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα της Τρίτης 23 Μαΐου.

 Το πρωί είχε προηγηθεί η παράδοση της εντολής από τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ την Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, την κράτησε για λίγες ώρες και μετά από επικοινωνία με τους υπόλοιπους αρχηγούς ανακοίνωσε πως την παραδίδει και ζήτησε επίσπευση των νέων εκλογικών διαδικασιών για τις 25 Ιουνίου.

Πλεόν, η ΠτΔ Σακελλαροπούλου θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Όταν αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών στην οποία θα ηγείται ανώτατος δικαστής.

Τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της χώρας θα λάβει ένας εκ των Μαρία Γεωργίου, Ιωάννη Σαρμά και Ευαγγελία Νίκα, με «φαβορί» τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι και ο αρχαιότερος πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων και υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί, είναι:

Η Μαρία Γεωργίου πρόεδρος του Αρείου Πάγου (επιλέχθηκε το 2021 εισήχθη στο σώμα το 1983),
Η Ευαγγελία Νίκα πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας (επιλέχθηκε το 2022 εισήχθη στο σώμα το 1983) και
Ο Ιωάννης Σαρμάς πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (επιλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 εισήχθη στο σώμα το 1987).
Πάντως, το άρθρο 37 του Συντάγματος δεν θέτει περιορισμούς αρχαιότητας ή άλλες προϋποθέσεις για το ποιος από τους 3 προέδρους θα αναλάβει την ευθύνη της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Από κει και πέρα, για να τηρηθούν οι προθεσμίες για κάλπες στις 25 Ιουνίου, η ορκωμοσία της νέας Βουλής θα γίνει την Κυριακή 28 Μαΐου. Το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η εκλογή του προεδρείου ενώ έως το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και της νέας προσφυγής στις κάλπες.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα 29/5 αναμένεται να γίνει διάλυση του σώματος με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος διάλυσης της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (μπόνους μέχρι 40 έδρες) και οι βουλευτές θα προκύψουν με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα και όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις