Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εντυπωσιακές εικόνες: Αυτή είναι η 2η μεγαλύτερη μπλε τρύπα στον κόσμο!

ΦΩΤΟ Twitter

ΦΩΤΟ Twitter

Ίσως είναι «παράθυρο» σε νέες μορφές ζωής

Ερευνητές... άφησαν άφωνη την επιστημονική κοινότητα μετά την ανακάλυψη της δεύτερης μεγαλύτερης μπλε τρύπας στον κόσμο!

Βρίσκεται στο Μεξικό και ενδεχομένως θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «παράθυρο» για τη ζωή σε άλλους πλανήτες.

Η τεράστια τρύπα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2021, αλλά καταγράφηκε προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers In Marine Science.

 Πιθανότητα είναι «η βαθύτερη γνωστή μπλε τρύπα στην περιοχή», σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι συνδέονταν με το δημόσιο ερευνητικό κέντρο El Colegio de la Frontera Sur (Ecosur)».

Οι μπλε τρύπες, που είναι γνωστές μεταξύ των επιστημόνων ως σχηματισμοί Karst, στην πραγματικότητα είναι κάθετες θαλάσσιες σπηλιές που σμιλεύτηκαν επί χιλιάδες χρόνια κατά την εποχή των παγετώνων, σύμφωνα με το Discovery.com.

 Αυτοί οι εκτεταμένοι υδάτινοι σχηματισμοί συχνά εκτείνονται σε βάθος εκατοντάδων μέτρων και μπορεί να έχουν ίση ή και μεγαλύτερη απόσταση σε πλάτος. Αυτό το πιο πρόσφατο σύστημα σπηλαίων ανακαλύφθηκε στα ανοικτά του κόλπου Chetumal της χερσονήσου Yucatan και ερευνήθηκε, με τους δύτες να παίρνουν δείγματα.

Με την ονομασία Taam ja’ -που σημαίνει «βαθύ νερό» στη γλώσσα των Μάγια- αυτή η τεράστια μπλε λιμνοθάλασσα εκτείνεται σε μια έκταση 147.000 τετραγωνικών ποδιών με βάθος 900 ποδιών, όπως γράφει το Live Science.

 Αυτό «την καθιστά τη δεύτερη βαθύτερη γνωστή μπλε τρύπα στον κόσμο», μετά την τρύπα του Δράκου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η οποία πιστεύεται πως εκτείνεται σε βάθος περίπου 980 ποδιών, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Εντυπωσιακές εικόνες

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις