Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Γιώργος Καλλιακμάνης και τα εγκλήματα που μας συγκλόνισαν- «Αυξάνονται οι δείκτες εγκληματικότητας και στην Πάτρα»

Ο Γιώργος Καλλιακμάνης και  τα εγκλήματα...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Έρχεται στην Πάτρα και μιλάει στο thebest.gr

Είναι από τα πρόσωπα που ακούμε συχνά για να ενημερωθούμε για έγκλημα εγκλήματα που έχουν συνταράξει τα τελευταία χρόνια την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο.

Ο Γιώργος Καλλιακμάνης, Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Α’ και παράλληλα ο εν ενεργεία Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, θα βρεθεί την Τετάρτη στην Πάτρα ως ομιλητής στην εκδήλωση του Οργανισμού Safety Project που θα πραγματοποιηθεί , στις 6:00 μ.μ. στο ξενοδοχείο My Way, για τους «ήρωες της πρώτης γραμμής».

Μιλώντας στο thebest.gr αναφέρθηκε στην εγκληματικότητα ανηλίκων αλλά και σε τρεις υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινωνία. Τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ , τη δολοφονία της Καρολάιν και την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Η Αστυνομία προσπαθεί να διαχειριστεί την εγκληματικότητα που υπάρχει διαχρονικά όμως τα τελευταία χρόνια το έγκλημα έχει γίνει πιο σκληρό

Την Τετάρτη θα βρεθείτε στην Πάτρα καθώς είστε ομιλητής σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στους ήρωες της Πρώτης γραμμής. Πέρι τίνος πρόκειται;

Πρόκειται για μία εκδήλωση του Οργανισμού Safety Project  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Και αφορά στην άμεση επέμβαση και τις πρώτες βοήθειες, αναφέρεται και στη διαχείριση κρίσεων στο κομμάτι της επικοινωνίας από την Αστυνομία, πώς προβάλλεται δηλαδή μία είδηση από την Αστυνομία αλλά και από ανθρώπους του ένστολου συνδικαλισμού που παρουσιάζονται στα μέσα ενημέρωσης. Το τελευταίο καιρό λόγω των αλλεπάλληλων περιστατικών που απασχολούν το κόσμο, αυτό συμβαίνει συχνά. Τα αστυνομικά θέματα ενδιαφέρουν τον κόσμο ο οποίος θέλει να ξέρει και πώς θα αντιμετωπίσει δυσάρεστες καταστάσεις. Θέλει επίσης να νιώθει ασφάλεια και να ξέρει ότι η Αστυνομία τον προστατεύει σε μεγάλο βαθμό. Θέλει λοιπόν να ακούει εκπροσώπους της Αστυνομίας.

Ισχύει η αίσθηση που υπάρχει ειδικά τα τελευταία χρόνια ότι έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα;

Όσο υπάρχει ο άνθρωπος, υπάρχει και το έγκλημα. Η Αστυνομία προσπαθεί να διαχειριστεί την εγκληματικότητα που υπάρχει διαχρονικά όμως τα τελευταία χρόνια το έγκλημα έχει γίνει πιο σκληρό. Ο δράστης αφαιρεί πιο εύκολα μία ζωή, έχουμε πολλά περιστατικά ανθρωποκτονιών που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, μία μάστιγα που υπάρχει δυσκολία στην αντιμετώπιση της λόγω της ομερτά που επικρατεί. Με λίγα χρήματα μπορούν να βρεθούν εύκολα πιστόλια που εκπληρώνουν συμβόλαια θανάτου.

Εγκλήματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας έχουν επίσης αυξητικές τάσεις. Στην κακοποίηση των ανηλίκων ειδικά έχουμε πολλά περιστατικά γιατί ανοίγουν περισσότερα στόματα που παλιότερα δε γινόταν. Πλέον έχουμε συνέχεια δελτία Τύπου της αστυνομίας για τέτοια θέματα, επικοινωνούν και οι δημοσιογράφοι τέτοια εγκλήματα και πιο εύκολα μιλάει κανείς, σπάνε τα ταμπού.

«Οι ανήλικοι με παραβατική συμπεριφορά είναι οι μελλοντικοί εγκληματίες»

Παρατηρείται όμως και η εγκληματικότητα ανηλίκων που συχνά δημιουργούν και συμμορίες…

Όντως είναι και αυτό μία μάστιγα της εποχής που θεωρώ ότι είναι το πιο ανησυχητικό από όλα. Από αυτή την παραβατικότητα προκύπτουν οι μελλοντικοί εγκληματίες που φτιάχνονται από την παιδική ηλικία. Λυπάμαι που το λέω αλλά αυτά είναι η πραγματικότητα. Η σύγχρονη κοινωνία, η κατάρρευση των ηθών, η αποξένωση της ελληνικής οικογένειας, το διαδίκτυο, το εκπαιδευτικό σύστημα που δεν προλαβαίνει πολλές φορές καταστάσεις, η αύξηση των ναρκωτικών ουσιών που θεωρούνται μόδα από τα παιδιά έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση,

Τα παιδιά είναι το αύριο και όταν εκφράζονται μέσα από διάφορες μορφές παραβατικότητας  με μαχαίρια και αντικείμενα που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο, το μέλλον είναι δυσοίωνο. Αυτά τα παιδία που συλλαμβάνονται από την ελληνική αστυνομία και έχουν διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογα με το αδίκημα και την ηλικία, δε σωφρονίζονται γιατί δεν έχουμε καταφέρει σωφρονιστικά ιδρύματα αλλά μόνο χώρους κράτησης. Μπαίνει κάποιος έχοντας κάνει για παράδειγμα κλοπή και βγαίνει με μάστερ στην εγκληματικότητα. Όσο μεγαλύτερο πληθυσμό έχει μία πόλη τόσο αυξάνονται και οι δείκτες στους ανήλικους. Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, είναι ψηλά στη λίστα.

Ως γονείς πρέπει να είμαστε κοντά στα παιδιά μας, να δίνουμε συναίσθημα και να παρακολουθούμε τι κάνουν όταν είναι μπροστά μας με ένα κινητό.  Με κοινωνικούς θεσμούς και δομές πρέπει να βοηθάμε οικογένειες που έχουν προβλήματα. Στο σχολείο πρέπει να παρατηρούν τα παιδιά ψυχολόγοι. Η Αστυνομία έχει κάνει και αυτή βήματα, όπως η παρουσία αστυνομικών σε πλατείες και πολλά σημεία όμως χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις. Πρέπει σε κάθε περιοχή να δημιουργηθεί και από ένα τμήμα που θα ασχολείται με την παραβατικότητα των ανηλίκων αλλά και με τα εγκλήματα σε βάρος τους. Τα παιδιά θύτες και θύματα, είναι κακοποιημένα.

«Η Αστυνομία μετατρέπεται πολλές φορές σε σάκο του μποξ»

Αντιμετωπίζει η Αστυνομία προβλήματα υποστελέχωσης;

Σαφώς. Ένα μεγάλο μέρος των αστυνομικών ασχολείται με τους επισήμους και τους ανθρώπους που είναι «στόχοι». Θα πρέπει να προλαμβάνονται κάποιοι για αυτό το σκοπό και να μην χρησιμοποιούνται αστυνομικοί από τμήματα που έχουν αποδεκατιστεί. Η αστυνομία είναι για τον πολίτη.

Πολλές φορές όμως για τον πολίτη η Αστυνομία έχει ένα σκληρό πρόσωπο, κυρίως σε διαδηλώσεις…

Είναι το εύκολο θύμα, γίνεται σάκος του μποξ. Οποιαδήποτε κυβέρνηση όταν γίνει κάτι λάθος μπορεί να τα ρίξει στην Αστυνομία, είναι ο εύκολος δρόμος. Απαλλάσσει από τις πολιτικές ευθύνες. Πρέπει όμως και ως κοινωνία να αποφασίσουμε τι Αστυνομία θέλουμε. Όταν το πρόβλημα φτάσει στην αυλή μας, θέλουμε μία αυστηρή Αστυνομία που θα μας προστατεύει. Όσο το πρόβλημα είναι μακριά μας επικαλούμαστε τη δημοκρατικότητα  ή την ελευθερία και θέλουμε κάτι πιο ήπιο.

 

Τα εγκλήματα που συντάραξαν τα τελευταία χρόνια

  • Η δολοφονία της Καρολάιν

«Από την πρώτη στιγμή είχα άποψη γιατί είχα μιλήσει με τον αστυνομικό που μπήκε πρώτος στο σπίτι και κράτησε το μωρό της Καρολάιν. Βλέποντας τα μάτια του, ήμουν πεπεισμένος για το ποιος έκανε τη δολοφονία. Τότε στα μέσα ενημέρωσης δε μιλούσα για ληστές αλλά για εξιχνίαση εγκλήματος.

Ο δράστης είχε στα χέρια του το παιδί, θα μπορούσε να διαφύγει, ειδικά  αν καταλάβαινε ότι κινδυνεύει να συλληφθεί. ‘Έπρεπε να προφυλάξω τις έρευνες. Εκ του αποτελέσματος δικαιώνεται η Αστυνομία όμως θα μπορούσαμε μέχρι να συλληφθεί να έχουμε ένα τραγικό γεγονός».

  • Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ 

«Ήταν φίλος μου και το έζησα από κοντά. Πήγα στο σημείο που έγινε η δολοφονία, είδα το άψυχο κορμί του. Ήταν ένας καλός δημοσιογράφος και ένας πολύ καλός άνθρωπος. Έχω κάνει πολλά πράγματα και στην πορεία μου με έχουν σοκάρει πολλά πράγματα.  Ένα από αυτά είναι αυτή η δολοφονία. Τον σκότωσαν γιατί ήθελαν να του κλείσουν το στόμα. Προφανώς κάτι ήξερε.

Απ΄ ότι φάνηκε μιλούσε δημοσιογραφικά με κάποιους ανθρώπους του υποκόσμου και προφανώς η υπόθεση αφορά το οργανωμένο έγκλημα, τη μαφία της νύχτας όπου υπάρχει μία ομερτά σιωπής και άρα υπάρχει δυσκολία στην εξιχνίαση της Αστυνομίας. Η δολοφονία του ήταν πλήγμα στη δημοκρατία.

Ζητήθηκε δικαστική βοήθεια για να μπορεί η Αστυνομία να καταγράψει στοιχεία, να μπει σε σπίτια, να κάνει έρευνα, να προσαγάγει υπόπτους. Μόνο όταν υπάρχει τέτοια κινητικότητα μπορεί να λυθεί μία υπόθεση. Θεωρώ πώς βρέθηκαν κάποια στοιχεία που ίσως μας οδηγήσουν στους εκτελεστές  αλλά και σε αυτούς που έδωσαν την εντολή».

  • Η υπόθεση της Πάτρας και των τριών παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου

«Κάποιοι κρατικοί υπάλληλοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, το ποιοι ακριβώς θα το πει το δικαστήριο. Όλοι με ρωτούσαν αν η κατηγορούμενη όντως σκότωσε τα παιδιά της. Ο κόσμος αναρωτιέται γιατί δεν υπάρχει ομολογία, γιατί δε βρέθηκε η διαδρομή της κεταμίνης ούτε υπήρξε ένας μάρτυρας να πει ότι την είδε. Είναι μία δύσκολη υπόθεση. Το ζήτημα είναι να βρεθούν ισχυρά στοιχεία που να αποδεικνύουν την ενοχή ή την αθωότητα της. Και φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή, κατά την άποψη μου πάντα, δεν υπάρχουν ούτε το ένα το άλλο».

Τι σας έχει συνταράσει περισσότερο από αυτές τις υποθέσεις; 

Οι παραπάνω υποθέσεις με συντάραξαν, όπως και όλες εκείνες που έχουν θύματα παιδιά. Δε θα σταματήσουν γιατί είμαι έτσι ως άνθρωπος, ίσως γιατί είχα σκληρά παιδικά χρόνια. Θα προσπαθώ όσο μπορώ να βάζω το λιθαράκι μου και υπηρεσιακά. Για μένα έχει σημασία ο πολίτης, έχουμε υποχρέωση να τον υπηρετούμε. Θα πρέπει να νιώθει και να είναι ασφαλής, του το οφείλουμε και πρέπει να το κάνουμε πράξη με την Πολιτεία να μας οχυρώνει, να μας εξοπλίζει, να μας εκπαιδεύει.

 *****

Εκδήλωση αφιερωμένη στους ήρωες της ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ – Εκπαίδευση Πρώτων βοηθειών 

Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, στις 6:00 μ.μ., θα διεξαχθεί η εκδήλωση ενημέρωσης: “Στην Πρώτη Γραμμή: Άμεση Επέμβαση – Πρώτες Βοήθειες”, στο My Way Hotel & Events Patras, από τον Οργανισμό Safety Project, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπου Μπονάνου, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών!

Μια Εκδήλωση προς τιμήν όσων βρίσκονται “Στην Πρώτη Γραμμή”

Στο Α’ μέρος ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ:

 Άνθρωποι της πρώτης γραμμής θα μιλήσουν για το επιχειρησιακό τους έργο σε φυσικές καταστροφές και μεγάλα δυστυχήματα :

Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θα μιλήσει ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος,

Από την Πυροσβεστική, την 6η Ε.Μ.Α.Κ. Πάτρας, θα μιλήσει ο Υποδιοικητής της 6ης Ε.Μ.Α.Κ., Πυραγός Χρήστος Πεταλούδας, 

Από την Ελληνική Αστυνομία, θα μιλήσει ο Αστυνόμος Α’ Γιώργος Λυγερός, που υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών στο τμήμα Δημόσια Ασφάλειας, με Μεταπτυχιακό στην Διαχείριση Κρίσεων και Καταστροφών 

Θα μιλήσει επίσης, ο Γιώργος Καλλιακμάνης, Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Α’ και παράλληλα ο εν ενεργεία Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής

Από το ΕΚΑΒ Πάτρας η Διευθύντρια ΕΚΑΒ Κανελλοπούλου Αγγελική, Ιατρός Αναισθησιολόγος

και από τον Οργανισμό Safety Project, θα μιλήσει η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ματίνα Λαδικού για να αναδείξει τις Υπερδυνάμεις του ανθρώπου κάτω από τραγικές συνθήκες

Στο Β’ μέρος ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ, 

Παρουσίαση και μάθημα πρώτων βοηθειών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Πάτρας, από τον Υπεύθυνο Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών ΕΕΣ Πάτρας, Δημήτρη Χαλιώτη, Εθελοντή Ναυαγοσώστη -Εκπαιδευτή 

Δηλώστε συμμετοχή στο 6932011395 (Είσοδος ελεύθερη)

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις