Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Γιώργος Λιόπετας: Η διαδρομή από την Πάτρα μέχρι τη Νέα Υόρκη, τα περιοδικά μόδας και κορυφαία wedding blogs

Γιώργος Λιόπετας: Η διαδρομή από την Πάτ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Αυτά που έχει καταφέρει μέχρι τώρα στο χώρο της φωτογραφίας φανερώνουν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον

Έχοντας μεγαλώσει μέσα σε ένα φωτογραφείο, στην Πάτρα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ενασχόληση του με τη φωτογραφία ήταν αναπόφευκτη.

Στον Γιώργο Λιόπετα αρέσει να «πατάει στη γη» και να βάζει μικρούς στόχους, όμως αυτά που έχει καταφέρει μέχρι τώρα στο χώρο της φωτογραφίας, από την Πάτρα και την Ευρώπη μέχρι τη Νέα Υόρκη, φανερώνουν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Ζευγάρια από το εξωτερικό, έχοντας δει δουλειές του, τον επιλέγουν για να απαθανατίσει με το φακό του την πιο όμορφη μέρα της ζωής τους ενώ γαμήλιες φωτογραφίες τους έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα blogs του κόσμου.

Πριν λίγους μήνες του ζητήθηκε από ελληνικό περιοδικό να φωτογραφήσει την εβδομάδα μόδα στη Νέα Υόρκη ανοίγοντας για εκείνον έναν ακόμα  δρόμο για να εξερευνήσει.

Μιλώντας στο thebest.gr περιέγραψε τη διαδρομή μέχρι την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Αυτό που με βοήθησε να φτάσω εδώ που βρίσκομαι σήμερα ήταν ότι το ήθελα πάρα πολύ

Πότε και πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη φωτογραφία;

Οι γονείς μου διατηρούν φωτογραφείο στην Πάτρα από το 1985. Πολλοί λένε, χωρίς να ξέρω το γιατί, ότι ήταν φυσικό και επόμενο να ακολουθήσω το δρόμο τους. Από τότε που ήμουν μικρός μου άρεσε να βρίσκομαι μέσα στο φωτογραφείο και να βοηθάω τους γονείς μου.

Μου άρεσε πολύ να πειραματίζομαι με τις φωτογραφικές τους μηχανές και τις βιντεοκάμερες. Το 2014 έκανα ένα σεμινάριο που με οδήγησε στο να δω τη φωτογραφία με άλλο μάτι, πιο επαγγελματικά. Μέχρι τότε δε με είχα φανταστεί ως φωτογράφο.

Έχεις καταφέρει να κάνεις ήδη  μία σημαντική διαδρομή. Ποιος ήταν ο στόχος σου στο ξεκίνημα σου;

Στην αρχή, ο στόχος είναι πάντα το επόμενο βήμα. Βάζοντας μικρούς και εφικτούς στόχους προχωρώ προσπαθώντας να τους καταφέρω. Ο στόχος τώρα είναι να ταξιδεύω και να φωτογραφίζω σε όλα τα μέρη του πλανήτη. Δε ξέρω ποιος θα είναι ο επόμενος.

Περίμενες αυτή τη πορεία σε τόσο μικρή ηλικία;

Δε θεωρώ ότι έχω πετύχει κάτι τρομερό. Ανεβαίνω μικρά- μικρά σκαλοπάτια που δε ξέρω πού θα με βγάλουν.

Ποιο είναι το «μυστικό της επιτυχίας»;

Το μυστικό για να πετύχεις είναι να το θέλεις πάρα πολύ. Αν ζεις και αναπνέεις μέσα από τη φωτογραφία, αργά ή γρήγορα θα ξεχωρίσεις. Στόχος δεν είναι η καταξίωση. Αυτό που με ένοιαζε ήταν να μπορώ να ζήσω μέσα από τη φωτογραφία. Όταν ήμουν μικρός θαύμαζα τους ανθρώπους που κάνουν αυτό που αγαπούν και παράλληλα κερδίζουν χρήματα από αυτό.

Δεν ήμουν πάντα φωτογράφος με δημοσιεύσεις στο εξωτερικό, έχω υπάρξει και σερβιτόρος. Αυτό που με βοήθησε να φτάσω εδώ που βρίσκομαι σήμερα ήταν ότι το ήθελα πάρα πολύ.

Φωτογραφίες μου από γάμους έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα blogs του κόσμου με εκατομμύρια followers. Όταν οι φωτογραφίες σου από έξι γάμους δημοσιεύονται μέσα σε μία χρονιά, καταλαβαίνεις ότι κάτι κάνεις καλά.

Είδα ότι μπορείς να κάνεις μέσα από τις εικόνες σου χαρούμενο ένα ζευγάρι...

Τι είναι αυτό που σε κεντρίζει στους γάμους;

Μου αρέσει η κοινωνικοποίηση και το δέσιμο με τους ανθρώπους. Ο γάμος ήρθε ως ένα φυσικό επόμενο μέσα από το μαγαζί,  ο πρώτος μου έρωτας ήταν οι φωτογραφίες γάμου. Είδα ότι μπορείς να κάνεις μέσα από τις εικόνες σου χαρούμενο ένα ζευγάρι. Όταν κατάφερα να φαίνεται ο έρωτας δύο ανθρώπων σε μία εικόνα, μαγεύτηκα. Μου αρέσει να δένομαι με τα ζευγάρια και με αυτό τον τρόπο αποτυπώνω και στις φωτογραφίες αυτά που αισθάνονται ο ένας για τον άλλον.

Το επόμενο διάστημα θα κάνεις αρκετά ταξίδια. Μίλησέ μας γι ΄αυτά…

Έχω πολλά ταξίδια το επόμενο διάστημα, Σκωτία, Ιταλία.

Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια και επειδή τα τελευταία 10 χρόνια πολλά ζευγάρια επιλέγουν να ταξιδέψουν για να παντρευτούν, ερωτεύτηκα ακόμα περισσότερο τις φωτογραφίες γάμου. Το βρίσκω γοητευτικό να σε καλεί κάποιος σε ένα μέρος του εξωτερικού επειδή είδε δουλειά σου στο διαδίκτυο και θέλει να φωτογραφήσεις το γάμο του. Είναι τιμή και χαρά.

Πριν λίγο καιρό επέστρεψες από τη Νέα Υόρκη όπου φωτογράφησες την εβδομάδα μόδας. Πώς προέκυψε;

Η Νέα Υόρκη ήταν μεγάλο στοίχημα και μου αρέσει να βάζω στοιχήματα. Σπουδάζω εξ αποστάσεως σε ένα Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης εδώ και δύο χρόνια. Ήταν μία ευκαιρία να ταξιδέψω, να δω τους καθηγητές μου ενώ παράλληλα έτρεχε και μία έρευνα που κάναμε.

Το συνδύασα με ένα γάμο που είχα αναλάβει. Θα έμενα τρεις μήνες όμως τελικά έμεινα παραπάνω καθώς μου ζητήθηκε από ένα γνωστό ελληνικό περιοδικό που είδε ότι βρισκόμουν εκεί, να καλύψω την εβδομάδα μόδας.  Δεν είχα σκεφτεί να ασχοληθώ με τη μόδα, το έκανα όμως και μου άρεσε. Ήδη ετοιμάζω κάποια project επάνω στη μόδα που ελπίζω να μοιραστώ στο μέλλον. 

Πώς ήταν η εμπειρία και ποιες οι σκέψεις σε αυτό το ταξίδι;

Ήταν μία ιδιαίτερη εμπειρία. Είμαι άνθρωπος της συντροφικότητας, μου αρέσει να περνώ χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά μου, στην πόλη μου.  Εννοείται ότι ταξιδεύω για τη φωτογραφία αλλά πάντα επιστρέφω.

Ωστόσο χαίρομαι που στη Νέα Υόρκη κατάφερα να κάνω φίλους. Γνώρισα καινούργιες κουλτούρες.  Δεν θα πω ότι κατάφερα όλα όσα είχα στο μυαλό μου, αλλά στο τέλος έμεινα μία γλύκα από αυτή την εμπειρία.

Από τη στιγμή που θα αποφασίσεις να γίνεις φωτογράφος, θα αποκτήσεις τη φωτογραφική αντίληψη. Γίνεσαι ένας άνθρωπος που θα παρατηρεί μέχρι να πεθάνει

Θα άφηνες οριστικά την Ελλάδα;

Όχι. Θα μπορούσα να με φανταστώ για παράδειγμα στη Νέα Υόρκη όμως μου αρέσει η ζωή στην Ελλάδα και δεν έχω σκοπό να την αφήσω μόνιμα. Αγαπώ την Ελλάδα και τον τρόπο ζωής της. Αγαπώ και τα ελληνικά νησιά που εργάζομαι. Δε ξέρεις ποτέ βέβαια τι πρόταση μπορεί να σου γίνει, αλλά προς το παρόν θεωρώ ότι χτίζω κάτι πολύ ωραίο εδώ για να το αφήσω.

Έχουμε δει δουλειές σου σε περιοδικά μόδας, όπως στο Vogue Italia και στο InStyle Magazine… Ποια είναι η σχέση σου με τη μόδα;

Από μικρός θυμάμαι τη μαμά μου να ξεφυλλίζει περιοδικά. Τα άνοιγα κι εγώ για να δω τι βλέπει, από περιέργεια. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τους γάμους άρχισε να με ενδιαφέρει να καταλάβω τι σκέφτονται οι γυναίκες, οι νύφες. Αρχικά ήθελα να μάθω για τη μόδα για να μπορώ να αποτυπώσω με τον καλύτερο τρόπο, για παράδειγμα ένα ζευγάρι παπούτσια ή ένα φόρεμα. Δε θα μπορούσα ίσως να φωτογραφήσω κάποια πράγματα  με τον τρόπο που το έκανα, αν δεν είχα διαβάσει και περιοδικά μόδας.

Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσένα;

Οι άνθρωποι, τα μάτια τους, τα πρόσωπα τους, ο τρόπος που φέρονται. Από τη στιγμή που θα αποφασίσεις να γίνεις φωτογράφος, θα αποκτήσεις τη φωτογραφική αντίληψη. Γίνεσαι ένας άνθρωπος που θα παρατηρεί μέχρι να πεθάνει. Μπορεί να κοιτάω για ώρα ένα μωρό που κοιτάζει με θαυμασμό τον μπαμπά του, στη βάπτιση του. Όλα είναι έμπνευση, τα σύννεφα, το μπλε του ουρανού, αλλά πάνω απ΄ όλα οι άνθρωποι γιατί αυτοί είναι που μπορούν να πάνε τον κόσμο παρακάτω, να τον αλλάξουν.

Ξεχωριστή είναι μία φωτογραφία όταν ο θεατής την κρατήσει στα μάτια του πάνω από 10-15 δευτερόλεπτα

Τι είναι αυτό που θέλεις να αποτυπώνεις κάθε φορά στις φωτογραφίες σου;

Μέσα από τις φωτογραφίες σου μπορείς να περάσεις και ένα μήνυμα. Όταν βλέπεις φωτογραφίες με ανθρώπους που είναι άστεγοι, στέλνεις ένα μήνυμα για βοήθεια προς αυτούς τους ανθρώπους. Όταν έκανα ένα τέτοια project επηρεάστηκα πολύ. Όταν φωτογραφίζω ένα γάμο, θέλω να αποτυπώσω συναισθήματα χαράς, ενθουσιασμού, συγκίνησης.

Τι κάνει μία φωτογραφία ξεχωριστή;

Νομίζω, τα συναισθήματα που σου προκαλεί. Ξεχωριστή είναι μία φωτογραφία όταν ο θεατής την κρατήσει στα μάτια του πάνω από 10-15 δευτερόλεπτα  γιατί του κέντρισε το ενδιαφέρον. Η φωτογραφία, όπως το βιβλίο ή ποίηση, μπορεί να προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα σε κάθε άνθρωπο.

Ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερη σου επιτυχία;

Το ότι πήγα στη Νέα Υόρκη, έζησα όλο αυτό και γύρισα, ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της ζωής μου. Έδειξα στον εαυτό μου ότι μπορώ να τα καταφέρω μόνος μου και να κάνω αυτό που θέλω.  Ποτέ δε μου άρεσε να μπαίνω σε κουτάκια και στεγανά, ήθελα να προσπαθώ να καταφέρω να κάνω αυτό που θέλω.

Τι ονειρεύεσαι για το μέλλον;

Να είμαι χαρούμενος, να αγαπώ και να με αγαπάνε, να είναι καλά οι άνθρωποι μου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight