Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

/

Τα 49 και 1 της Παναχαϊκής «διπλά» της περιφέρειας επί του ΠΟΚ

Η Παναχαϊκή του 1993

Η Παναχαϊκή του 1993

Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Ο θρίαμβος του 1993 επί του Ολυμπιακού στο Φάληρο

Όταν ο Κώστας Κεφαλίδης σκόραρε σε βάρος του Παναθηναϊκού στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ενδεχομένως να μην είχε συνειδητοποιήσει ότι είχε γράψει ιστορία.

Με το γκολ που σημείωσε η Βέροια νίκησε 1-0 τους «πράσινους» (περίοδος 1966-'67) και έγινε η πρώτη ομάδα της περιφέρειας, η οποία κατάφερε να πετύχει νίκη σε έδρα του πάλαι ποτέ ΠΟΚ στα χρόνια της Α' Εθνικής (1959-60 'έως σήμερα).

Από τότε πέρασαν 55 χρόνια, ωσότου ένας Σέρβος υπογράψει την τελευταία εκτός έδρας νίκη ομάδων της περιφέρειας σε βάρος του ΠΟΚ. Στις 27 Αυγούστου 2022 ο Μίλος Ντέλετιτς, που είχε φορέσει στο παρελθόν τα κιτρινόμαυρα, ήταν ο σξόρερ του διπλού του Βόλου κόντρα στην ΑΕΚ με 1-0. Ο αγώνας ήταν ο προτελευταίος της Ένωσης στο «Γιώργος Καμάρας» πριν επιστρέψει στη φυσική της έδρα, στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη νεότευκτη «Αγιά Σοφιά».

Σε όλη αυτήν τη μακρόχρονη διαδρομή, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός υπέστησαν 50 ήττες στα γήπεδά τους από ομάδες εκτός κέντρου και Θεσσαλονίκης. Οι «πράσινοι» γνώρισαν τις περισσότερες, 24, οι «κιτρινόμαυροι» 21 και οι «ερυθρόλευκοι» 5. Κάποιες ήττες κόστισαν στους «μεγάλους», κάποιες όχι, όμως, για τους «θύτες» αποτελούν «παράσημα» της ιστορίας τους.

Η Βέροια, όπως προαναφέρθηκε, έσπασε πρώτη κάποια από τις έδρες του ΠΟΚ, συγκεκριμένα του Παναθηναϊκού στις 19 Μαρτίου 1967.
Πέντε χρόνια αργότερα, στις 2 Απριλίου 1972, ο ΑΟ Τρίκαλα υποχρέωσε την ΑΕΚ στην πρώτη της εντός έδρας ήττα με σκορ 2-1. «Δράστης» του νικηφόρου για τους «κυανέρυθρους» γκολ ήταν ο Θανάσης Συνάτκας.

Τελευταίος είδε την έδρα του να σπάει ο Ολυμπιακός. Στις 29 Μαΐου 1983 η ΑΕ Λάρισα κέρδισε 1-0 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με σκόρερ τον Κώστα Μαλουμίδη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports