Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Nelly’s: Στο Μπενάκη οι iconic φωτογραφίες της σε Δρέσδη, Αθήνα, Νέα Υόρκη

Nelly’s: Στο Μπενάκη οι iconic φωτογραφί...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Η δημοφιλέστερη εικόνα της είναι αυτή με τη ρωσίδα χορεύτρια μπροστά στην Ακρόπολη

Συνεχίζεται στην πρωτεύουσα και θα διαρκέσει ως το καλοκαίρι (23/7) η  αναδρομική έκθεση «Nelly’s», 25 χρόνια μετά τον θάνατο της διάσημης φωτογράφου Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998), γνωστής ως Nelly’s.

Το Μουσείο Μπενάκη, στο κτίριο της Πειραιώς, θεματοφύλακας του πολύτιμου έργου της από το 1984, την τιμάει επανασυστήνοντας την στο σύγχρονο κοινό. Η πιο εμβληματική και αιθέρια εικόνα της είναι αυτή με τη ρωσίδα χορεύτρια Elizaveta (Lila) Nikolska μπροστά στην Ακρόπολη.

 Χορεύτριες της Σχολής Mary Wigman στη Σ...

Χορεύτριες της Σχολής Mary Wigman στη Σαξονική Ελβετία, 1922-23

Η κυρία Φραντζή, 1928.

Η κυρία Φραντζή, 1928.

Η παρουσίαση του πολυδιάστατου έργου της  μας ταξιδεύει σε Δρέσδη, Αθήνα, Νέα Υόρκη. Με σχεδόν 350 φωτογραφίες φιλοτεχνημένες από την ίδια και επιλεγμένες από το ογκώδες αρχείο της καταβάλλεται προσπάθεια να εκπροσωπηθούν οι διαφορετικές αισθητικές τάσεις που υιοθέτησε κατά τη διάρκεια των 45 χρόνων διαδρομής της. Αναδεικνύονται και οι πολυάριθμες τεχνικές ασπρόμαυρης αλλά και έγχρωμης φωτογραφίας με τις οποίες πειραματίστηκε. Τα πρωτότυπα αυτά έργα συμπληρώνονται με 150 περίπου σύγχρονες ψηφιακές εκτυπώσεις.

Ο φωτογραφικός εξοπλισμός που χρησιμοποίησε ως φοιτήτρια στη Δρέσδη αλλά κυρίως ως επαγγελματίας φωτογράφος στην Αθήνα την περίοδο του Μεσοπολέμου και στη Νέα Υόρκη μεταπολεμικά εκτίθεται με σκοπό να τεκμηριώσει τη βαθιά της γνώση γύρω από τη φωτογραφική τεχνολογία. Προβάλλονται επίσης δύο ταινίες, εξώφυλλα περιοδικών της εποχής της, αφίσες και επιστολικά δελτάρια

Βραδυνό ένδυμα «Apteros Nike» του οίκου ...

Βραδυνό ένδυμα «Apteros Nike» του οίκου Τσούχλου, 1938

Φωτογραφία χορού, γυμνού και αθηναικής ζωής

Η αφήγηση της έκθεσης έχει αφετηρία τις σπουδές της στη Δρέσδη (1920-1923) και παρουσιάζονται δείγματα από τις σπουδές στο πορτρέτο και τη φωτογραφία χορού και γυμνού. Ακολουθούν η άφιξή της στην Αθήνα και η δυναμική της παρουσία στα φωτογραφικά δρώμενα της πόλης από το 1924 έως το 1939. Η τρίτη και τελευταία ενότητα είναι αφιερωμένη στο έργο που φιλοτέχνησε στη Νέα Υόρκη από το 1939 έως το 1966. Πρόκειται για το λιγότερο γνωστό τμήμα της δουλειάς της, παρά το γεγονός ότι έζησε και εργάστηκε εκεί για 27 χρόνια. Τότε, στην ηλικία των σαράντα ετών, αποφάσισε να αφήσει την επιτυχημένη επιχείρησή της στην αθηναϊκή πρωτεύουσα και να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στον άγνωστο, σε εκείνη, χώρο της αμερικανικής φωτογραφίας.

*Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε η Αλίκη Τσίργιαλου, υπεύθυνη των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, και τον σχεδιασμό της η Ναταλία Μπούρα, αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του μουσείου.

Ο συνοδευτικός κατάλογος Nelly’s. Το έργο της φωτογράφου Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998), σε σχεδιασμό της Εριφύλης Αράπογλου-En Arte, κυκλοφορεί από το Μουσείο Μπενάκη χάρη στην αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.

Η διοργάνωση της αναδρομικής έκθεσης της Νέλλης και η συνοδευτική έκδοση συμπίπτουν χρονικά με τα πενήντα χρόνια λειτουργίας των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και αφιερώνονται στην Αιμιλία Γερουλάνου και στον αείμνηστο Άγγελο Δεληβορριά.

Ειδήσεις τώρα

Χωρίς τέλος η τραγωδία στα Τέμπη: Στους 57 οι νεκροί, λέει η ιατροδικαστής- Για "δάσος ευθυνών" μίλησε ο δικηγόρος του σταθμάρχη- Live

Αδέλφια από τη Στράτο Αγρινίου στο μοιραίο τρένο- Νοσηλεύονται στη Λάρισα

Dior, Παρίσι: Εμπνευση οι γυναίκες της Αντίστασης, front row είδωλο η Σαρλίζ Θερόν

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View