Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Το σπιράλ για την αναξιοποίητη δημοτική περιουσία του Δήμου Πατρέων

Το σπιράλ για την αναξιοποίητη δημοτική ...

Συνέντευξη Πέτρου Ψωμά και της Ομάδας #διοίκηση στην εμβληματική οικία Σώκαρη

Παρέμβαση για τη δημοτική περιουσία έκανε ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Πέτρος Ψωμάς, επιλέγοντας την οικία Σώκαρη –στη συμβολή των οδών Παπαφλέσσα και Κορίνθου- ως σημείο για τη σχετική τοποθέτηση.

Αναφερόμενος στο κληροδότημα, ο επικεφαλής του σπιράλ επισήμανε πως, ενώ από το 2017 το κτίσμα αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Πατρέων, καμία πρωτοβουλία δεν έχει ληφθεί για την αξιοποίησή του εμβληματικού οικήματος. «Δυστυχώς η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν ασχολήθηκε καθόλου με την τεράστια δημοτική περιουσία του δήμου και ετοιμάζεται να παραδώσει το σχετικό αρχείο όπως ακριβώς το παρέλαβε το 2014».

Μέλη της Ομάδας Εργασίας #Διοίκηση της δημοτικής παράταξης σπιράλ ασχολήθηκαν επί μακρόν με το ζήτημα και καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις., αναφέρει το σπιράλ. Όπως τόνισε ο συντονιστής της #διοίκησης του σπιράλ, Χρήστος Βασιλόπουλος «οι προτάσεις γίνονται ώστε ο Δήμος Πατρέων να καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής, να καλύψει ανάγκες των δημοτών και να φέρει νέα πνοή και ελπίδα στην πόλη, αφήνοντας πίσω την ολιγωρία, την αδιαφορία και αποτυχημένες πρακτικές, που σκοπό είχαν την εξυπηρέτηση του κομματικού συμφέροντος και όχι τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των δημοτών».

Ακολουθούν οι προτάσεις:

α.         Ακριβής καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του δήμου και κατηγοριοποίηση ανάλογα με τη χρήση ή την δυνατότητα αξιοποίησης.

Σήμερα δεν υπάρχει ακριβής και τυποποιημένη καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Πατρέων.  Ότι υπάρχει είναι απλή συρραφή παλαιότερων αρχείων, χωρίς να έχει γίνει κάποιος έλεγχος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανακρίβειες και σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία των αρχείων. Τα στοιχεία των ακινήτων είναι πολλές φορές ελλιπή, ενώ δεν υπάρχει κάποια ομαδοποίηση των ακινήτων για την καλύτερη παρακολούθησή τους. Η συμπλήρωση των στοιχείων ακινήτων που δεν είναι καταγεγραμμένα είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί άμεσα, για να μην προκύψουν κίνδυνοι απώλειας περιουσίας.

β. Διάνοιξη δρόμων - Δημιουργία πλατειών και κοινόχρηστων χώρων           

Σημαντικά ακίνητα είναι αυτά που αφορούν τις διανοίξεις δρόμων και τη δημιουργία πλατειών και κοινόχρηστων χώρων πρασίνου καθώς είναι πολλά σε πλήθος, απλώνονται σε όλη την έκταση του δήμου και αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των δημοτών, τόσο από την πλευρά της ασφάλειας όσο και από την πλευρά της ευζωίας τους. Η ιεράρχηση και η ένταξή τους σε προγράμματα είναι αναγκαία προϋπόθεση, αφενός για τη βελτίωση της ζωής των δημοτών, αφετέρου για την απόσβεση του κόστους απόκτησής τους από τον δήμο.

γ.         Ανέγερση σχολικών κτιρίων - αθλητικών εγκαταστάσεων - ΚΑΠΗ

Είναι αδήριτη ανάγκη η παροχή των σχετικών υπηρεσιών προς τους δημότες. Προτείνουμε δρομολόγηση της ένταξής ακινήτων σε προγράμματα για την κατασκευή τους, είτε μέσα από το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου, είτε με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, την κεντρική Κυβέρνηση ή το ΕΣΠΑ. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ενημέρωση για το σημείο που βρίσκεται κάθε ένα από αυτά (σύνταξη μελέτης, ένταξη σε χρηματοδότηση, διαγωνισμός, κατασκευή κλπ), με αποτέλεσμα να «λιμνάζουν» ως έργα και να μην αποδίδονται στην πόλη.

δ.         Κληροδοτήματα

Τα ακίνητα αυτά παραχωρήθηκαν στον Δήμο Πατρέων από δωρητές, για συγκεκριμένους σκοπούς, κυρίως κοινωνικής πρόνοιας. Πολλά από αυτά είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα, η κατάστασή τους είναι κακή και χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. Τις περισσότερες φορές συνδικαιούχοι είναι φορείς της πόλης, ενώ στις επιτροπές διοίκησής τους επίσης συμμετέχουν και άλλοι πέραν του δήμου. Είναι ιδιαίτερα σύνθετες οι νομικές προϋποθέσεις για αυτά, δύσκολο να μεταβληθεί ο σκοπός τους -απαιτείται δικαστική απόφαση αλλά και συμφωνία των υπόλοιπων εμπλεκομένων- και γενικά η περαιτέρω αξιοποίησή τους είναι ένα πολύπλοκο και χρονοβόρο εγχείρημα. Προτείνεται η εισήγηση προς την ΚΕΔΕ ώστε να ρυθμιστούν τα νομικά θέματα κεντρικά, με αντίστοιχες νομοθετικές παρεμβάσεις, καθώς σίγουρα ανάλογα προβλήματα καταγράφονται και σε άλλους δήμους και αξίζει η προσπάθεια για επίλυσή τους συνολικά.  

Στο τέλος της συνέντευξης ο Πέτρος Ψωμάς κατέληξε πως «τα αναγκαία επόμενα βήματα είναι η καταγραφή της υπάρχουσας διοικητικής κατάστασης του Δήμου Πατρέων, η αποσαφήνιση των αναγκών της πόλης, η τεκμηριωμένη απαίτηση ικανοποίησής τους, η αξιοποίηση όλων των παρεχόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων και δυνατοτήτων της αγοράς, έτσι ώστε η δημοτική περιουσία της Πάτρας να πάψει να παραμένει αναξιοποίητη».

Κατά την παρέμβαση, τον Πέτρο Ψωμά και τον Χρήστο Βασιλόπουλο πλαισίωναν τα μέλη του σπιράλ: Φωτεινή Ρήγα, Δημήτρης Μπότσαρης, Βιβή Παξινού, Αντώνης Σπαθής, Πέτρος Ανδρωνάς και Έφη Ψαρροπούλου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις