Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Συναγερμός στην Συρία: Τουλάχιστον δεκαπέντε νεκροί από ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό

Συναγερμός στην Συρία: Τουλάχιστον δεκαπ...

Τουλάχιστον 15 νεκροί και αρκετοί τραυματίες

Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή φέρεται να σκότωσε έως και 15 ανθρώπους στην Kafr Sousa - μια περιοχή υψίστης ασφαλείας της συριακής πρωτεύουσας, Δαμασκού, μέρος της οποίας φιλοξενεί ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας, υποκαταστήματα ασφαλείας και αρχηγεία πληροφοριών και ιρανικές εγκαταστάσεις.

Η σπάνια, στοχευμένη επίθεση κατέστρεψε πολλά κτήρια στην πυκνοκατοικημένη περιοχή κοντά στην πλατεία Omayyad στην καρδιά της πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται πολυώροφα κτήρια ασφαλείας εντός κατοικημένων περιοχών. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει.

 
Η επίθεση της Κυριακής ήταν η πρώτη μετά τον καταστροφικό σεισμό 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τα βορειοδυτικά της χώρας, καθώς και περιοχές της γειτονικής Τουρκίας, πριν από 12 ημέρες. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας είπε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τα Υψίπεδα του Γκολάν, ένα βραχώδες οροπέδιο νοτιοδυτικά της Δαμασκού που προσαρτήθηκε από το Ισραήλ το 1981.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, ανέφερε τον απολογισμό των νεκρών σε 15 άτομα, συμπεριλαμβανομένων αμάχων. «Το χτύπημα της Κυριακής είναι η πιο θανατηφόρα ισραηλινή επίθεση στη συριακή πρωτεύουσα», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.

Έρχεται πάνω από ένα μήνα αφότου ένα ισραηλινό χτύπημα έπληξε το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, σύμφωνα με τον συριακό στρατό, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο στρατιώτες. Το Ισραήλ έχει προηγουμένως αναγνωρίσει ότι στοχεύει τις βάσεις των μαχητών ομάδων πιστών στο Ιράν. Οι δύο χώρες είναι ιστορικοί εχθροί και τα τελευταία χρόνια έχουν εμπλακεί σε ένα «σκιώδη πόλεμο», εξαπολύοντας επιθέσεις η μια στα περιουσιακά στοιχεία, τις υποδομές και τους υπηκόους της άλλης.

 Το υπουργείο Άμυνας της Συρίας είπε ότι η επίθεση σκότωσε, σε προκαταρκτικό απολογισμό, πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων ένας στρατιώτης, και τραυμάτισε 15 πολίτες, ορισμένους σε κρίσιμη κατάσταση. Δεν έγινε αμέσως σαφές εάν η επίθεση στόχευε συγκεκριμένο άτομο. Ο ανώτατος διοικητής της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, Imad Moughniyeh, σκοτώθηκε το 2008 σε βομβιστική επίθεση στην Kafr Sousa, μια περιοχή όπου οι κάτοικοι λένε ότι βρίσκονται πολλές υπηρεσίες ασφαλείας του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού πολιτιστικού κέντρου.

Επί σχεδόν μια δεκαετία, το Ισραήλ πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές εναντίον ύποπτων μεταφορών όπλων που χρηματοδοτούνται από το Ιράν και αναπτύσσει προσωπικό στη γειτονική Συρία. Ισραηλινοί αξιωματούχοι σπάνια έχουν αναγνωρίσει την ευθύνη για συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Το Ιράν έχει επεκτείνει τη στρατιωτική του παρουσία στη Συρία τα τελευταία χρόνια και έχει θέση στις περισσότερες ελεγχόμενες από το κράτος περιοχές, με χιλιάδες μέλη πολιτοφυλακών και τοπικών παραστρατιωτικών ομάδων υπό τη διοίκηση του, λένε δυτικές πηγές πληροφοριών.

Το Ισραήλ έχει επίσης εντείνει τους τελευταίους μήνες τα πλήγματα σε αεροδρόμια και αεροπορικές βάσεις της Συρίας για να εμποδίσει την αυξανόμενη χρήση εναέριων γραμμών ανεφοδιασμού από το Ιράν για την παράδοση όπλων σε συμμάχους στη Συρία και τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Τα πλήγματα αποτελούν μέρος της κλιμάκωσης μιας σύγκρουσης χαμηλής έντασης, στόχος της οποίας ήταν να επιβραδύνει την αυξανόμενη περιχαράκωση του Ιράν στη Συρία, λένε Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες. Οι πολιτοφυλακές του Ιράν, με επικεφαλής τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, κυριαρχούν τώρα σε τεράστιες περιοχές στην ανατολική, νότια και βορειοδυτική Συρία και σε πολλά προάστια γύρω από την πρωτεύουσα.

Η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δεν αναγνώρισε ποτέ δημόσια ότι οι ιρανικές δυνάμεις δρουν για λογαριασμό του στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, λέγοντας ότι η Τεχεράνη έχει μόνο στρατιωτικούς συμβούλους στο έδαφος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις