Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

«Έφυγε» ο Κάρλος Σάουρα, ένας μεγάλος σκηνοθέτης του Ισπανικού κινηματογράφου

«Έφυγε» ο Κάρλος Σάουρα, ένας μεγάλος σκ...

Στα 91 του χρόνια - Από τους εμβληματικούς κινηματογραφικούς δημιουργούς των δεκαετιών '70 και '80

Εμβληματικός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός του iσπανικού κινηματογράφου, ο Κάρλος Σάουρα - Carlos Saura έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 σε ηλικία 91 ετών στη Μαδρίτη (ήταν γεννημένος στην Ουέσκα της Αραγκανόν στις 4 Ιανουαρίου του 1932).

Ο Σάουρα θεωρείται ένα μεγάλο κεφάλαιο του ισπανικού κινηματογράφου. Διέπρεψε στις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980 συμμετέχοντας σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά Φεστιβάλ αλλά και στα Όσκαρ. Όπως έγραψε ο Γιάννης Ζουμπουλάκης στο in.gr και στην εφημερίδα Τα Νέα, τρεις ταινίες του, οι «Η μαμά έγινε 100 χρονών» (1979), «Κάρμεν» (1983) και «Tango» (1998), είχαν προταθεί για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης Διεθνούς (μη αγγλόφωνης) ταινίας, ενώ μετρούσε οκτώ (8) συμμετοχές στο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών, έξι στο Φεστιβάλ του Βερολίνου και τρεις στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Το 1981 η ταινία του «Deprisa, deprisa» απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, όπου το 1967 την Αργυρή Άρκτο είχε κερδίσει η ταινία του «Peppermint Frappe». Στο ίδιο Φεστιβάλ είχε βραβευτεί για τη σκηνοθεσία της ταινίας «La caza»

Από πολύ μικρός ο Σάουρα είχε δείξει ενδιαφέρον για τον κινηματογράφο και σε αυτό συνέβαλε τόσο η πιανίστα μητέρα του που του εμφύσησε την αγάπη για τη μουσική όσο ο ζωγράφος αδελφός του, Αντόνιο, που ανέπτυξε το πάθος του Κάρλος για την τέχνη. Εξάλλου η μουσική παίζει σημαίνοντα ρόλο στις ταινίες του Σάουρα, ενώ θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι λάτιν ρυθμοί με βασικό όργανο το μπαντονεόν έγιναν δημοφιλείς χάρη σε ταινίες του όπως το «Τανγκό» και η «Κάρμεν».

Στα εφηβικά του χρόνια ο Κάρλος Σάουρα είχε αρχίσει να ασχολείται με τη φωτογραφία και το 1950 έκανε τις πρώτες του ταινίες με κάμερα 16 χλστ (υπήρξε εξαιρετικός φωτογράφος, μια δραστηριότητα που μοιράστηκε και στη δημιουργία των ταινιών του). Στη σκηνοθεσία μεγάλου μήκους εισχώρησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και μάλιστα η πρώτη του, «Los golfos», συμμετείχε εντός διαγωνισμού στο Φεστιβάλ των Καννών.

Το 1976 το Φεστιβάλ των Καννών φιλοξένησε την ταινία του «Cria Cuervos - Θρέψε κοράκια», φιλμ που θεωρείται ως το αριστούργημά του. Εκπληκτική αλληγορία τρόμου για το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο στην Ισπανία, η ταινία μοιράστηκε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής μαζί με τη «Μαρκησία του Ο…» του Ερίκ Ρομέρ. Στο «Θρέψε κοράκια» πρωταγωνιστούσε η Τζεραλντίν Τσάπλιν, κόρη του Τσάρλι Τσάπλιν και μούσα του Σάουρα σε αρκετές ταινίες του. Ένα από τα επτά παιδιά του Κάρλος Σάουρα, ο Σέιν, είναι γιος του με την Τσάπλιν, την οποία όμως δεν παντρεύτηκε ποτέ (ο Σάουρα παντρεύτηκε τρεις φορές).

*Ταινίες του Σάουρα έχουν προβληθεί από την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας.

Όπως έχει γράψει η Wikipedia, ο Σάουρα μαζί με τον Luis Buñuel και τον Pedro Almodóvar, συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σκηνοθέτες της Ισπανίας και του παγκόσμιου κινηματογράφου.

"Θρέψε Κοράκια".

"Θρέψε Κοράκια".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture